Larousse gasztronómiai lexikon


A fa alatt egy gyönyörű csomag fogadott és benne a Larousse gasztronómiai lexikon. Nagy vágyam volt, hisz ez az egyetlen ilyen részletes lexikon ebben a témakörben, még akkor is ha francia alapokra épül, de széles látókörben kitekintenek a különféle kultúrák ételeire, szokásaira. Miért ilyen értékes ez a könyv a gasztrorajongók számára? Most megtudhatjátok ebből a bejegyzésből.


A lexikon már megjelenésében is igazán tekintélyt parancsoló. 
4000 szócikk, 2500 recept, 1700 illusztráció, 1000 oldal, 5 kg.
A Larousse-ban érthetően megtalálja az olvasó a szószedeteket, továbbá a sárgás kiemeléseknél egy-egy híres séf receptjét is megismerhetjük. Habár nem szakácskönyv, így is tetemes mennyiségű étel elkészítéséről olvashattok benne.

A lexikon először 1938-ban jelent meg. Emlékeztek a Julia Child életét bemutató filmre?
Az egyik születésnapi ajándék egy régi Larousse lexikon volt. 

Az ominózus jelenet a Julia Child filmből:moviescreenshots.blogspot.com



És most jöjjön néhány fotó a belűről. Átlátható szószedetet betűrendben találjátok. A legalapvetőbb eszközök magyarázatától kedve, az alapanyagokon, technológiákon át, történeti kifejezésekkel is megismerkedhetünk. Emellett mindig a sárga részben kiemelten olvashatjuk a recepteket. Időközönként előveszem ezt a lexikont és felütöm itt-ott. Beleolvasok és új dolgokkal ismerkedek. Recepteket is készítettem már belőle. Habár nem klasszikus receptek, így kell egy kicsit a hobbi kukta gyakorlottsága. Nyugodtan formáljuk lehetőségeink szerint ezeket.



A fotós összefoglalások, bontási rajzok, ismertetők igazán látványosak és részletesek. Ebből is adok egy kis ízelítőt Nektek. 
Töredéke az itt látható a sok bámulatos képek közül.  




A lexikon napra kész enciklopédia híres mesterszakácsoknak, kezdő séfeknek, otthon főzőknek, és mindazoknak, akik szeretnek enni és főzni, akik szeretnék megismerni a francia gasztronómiát, a klasszikus konyhaművészet alfáját és omegáját. A felújított, kiegészített kiadás tartalmazza a legkorszerűbb technikákat, és 400 képes riport enged bepillantást a világ legnevesebb éttermeibe. Az egyszerű leírású szócikkek kereszthivatkozásai, a név- és tárgymutatók megkönnyítik a keresést. A receptek és az alapanyagok betűrendes gyűjteménye nem csak az eligazodásban segít, hanem újabb és újabb megoldásokra, összeállításokra is sarkall. A legendás lexikon, amely gasztronómiai értékei mellett magával ragadó, érdekes olvasmány is, a Geopen Kiadó fordításában immár magyarul is hozzáférhető.

A könyv megjelenésével közel egyidejűleg a francia gasztronómia elismerésével először válhatott egy nemzet konyhaművészete a Világörökség részévé. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azonban nem egyszerűen a franciák tradicionális nemzeti ételeit, hanem a franciás jellegű étkezést vette fel a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára.
 
Technikai adatok:
Itt vásárolhatod meg: http://www.geopen.hu/larousse-gasztronomiai-lexikon-1435.html
Ára: 15 900 és 20 000 Ft körül mozog
Súlya: 5 kg
1000 oldal
keménykötés 
 

Népszerű bejegyzések