A szaloncukor története




Itt a nyakunkon a karácsony és folyamatosan szerezzük be az ajándékokat, az alapanyagokat az ünnepi vacsorához vagy éppen a fenyőfánk felöltöztetéséhez. A szaloncukor nálunk elmaradhatatlan. Évek óta a Sulyán cukrászdából szerezzük be ezt az édességet hol kisebb, hol pedig nagyobb mennyiségben. Így november végén már feltöltött pulttal és sok-sok ízzel várják a vásárlókat. Számomra igazi nosztalgia a fehér-színes csomagolás, még gyerekkoromban vettünk ilyet. A beltartalom pedig mennyei. Kiválóan temperált csokoládé, ízek kavalkádja. Marad az örök kedvencünk a belga csokis trüffel, de az idén most kiegészül a forralt boros ízzel is. Meséltem most röviden nektek beszerzési helyemről, most pedig a szaloncukor történetét szeretném megosztani veletek.




A SZALONCUKOR TÖRTÉNETE

A szaloncukor egyedülálló édesség. Sokan hungarikumként is emlegetik, habár nincs a hivatalos listában. A szaloncukor elődjét a fondant cukrot vagy másnéven papillote már a XIV. században megalkották a francia mesterek, de egyedül nálunk létezik az a szokás, hogy felakasztjuk a karácsonyfára ezt az édességet. 

A francia édességet a németet cukorművesek az 1800-as évek elején hozták el Magyarországra. Először kézzel készültek ezek az csokoládéval bevont cukorkák, majd a XIX. század végén Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester gépesítette a folyamatot. Magyar gőzüzemű csokoládégyárban a Gerbaud Cukrászda részére kezdtek el először karácsonyi édességeket gyártani.

Olyannyira teret hódított ez az édesség nálunk, hogy Kugler Géza 1891-ben megjelent Legújabb nagy házi cukrászat könyvében 17 receptet közölt. 

A vevők általában cukrászdában vásárolták az édességet, melyet fehér bevagdosott végű papírba és színes sztaniolpapírba burkoltak. A szaloncukor papírjának bevagdosását rojtozásnak hívták. Ezt a műveletet igen sokáig kézzel végezték a cukrászinasok, majd ezt is gépesítették. 

Az eredeti szaloncukor egy főzött, sűrű cukormassza volt, melyet színeztek, ízesítettek és egy napig hagyták megdermedni. Ízlés szerint csokoládéval bevonták az apró édességeket és végül papírba csomagolták azokat. 

Manapság az egész gyártási folyamat gépesítésre került a nagyobb vásárlói igények kielégítése miatt. Sokan otthon is hozzálátnak a szaloncukor készítéséhez és vannak, akik a cukrászdák minőségi kínálatát választják. 

ÉRDEKESSÉG: Jókai Mór írónk a szaloncukrot szalonczukkedlinek nevezte el a német Salonzukker szóból eredendően. 

Népszerű bejegyzések