Puha sajtos pogácsa
A főzés és a sütögetés egy örök életen át tartó tanulás. Amit iszonyatosan élvezek. Főleg, ha otthon sürgök-forgok. Szeretek másoktól valamilyen újdonságot elsajátítani.
Ma egy kis pogácsa sütögetésre invitállak benneteket. A legjobb, hogy bezacskózva ez a sós csemege 2 nappal később is nagyon puha marad.
Ma egy kis pogácsa sütögetésre invitállak benneteket. A legjobb, hogy bezacskózva ez a sós csemege 2 nappal később is nagyon puha marad.
Elkészítési idő: 10 perc összeállítás + 1 éjszaka + 20 perc pihentetés + sütés
60 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg tejföl (20%)
1 ek. zsír
1 tk. kristálycukor
2,5 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 tk. só
2 db egész tojás
20 dkg trappista vagy edami vagy füstölt sajt
- A lisztet szitáljuk át egy nagy tálba.
- A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot és futtassuk fel néhány perc alatt benne az élesztőt.
- A tejfölben keverjük el a sót, hogy felolvadjon (így nem marad szemcsés).
- A liszttel morzsoljuk össze a zsírral és a vajjal/margarinnal. Ezután készítsünk a közepébe egy mélyedést. Öntsük ide a felfuttatott élesztőt, a sós tejfölt, üssünk bele 1 egész tojást és egy tojássárgáját (1 db tojásfehérjét tegyünk félre). Ezekből szép sima tésztát dolgozunk ki. Ha túl lágynak találjuk, akkor adjunk még hozzá egy kis lisztet.
- A liszttel morzsoljuk össze a zsírral és a vajjal/margarinnal. Ezután készítsünk a közepébe egy mélyedést. Öntsük ide a felfuttatott élesztőt, a sós tejfölt, üssünk bele 1 egész tojást és egy tojássárgáját (1 db tojásfehérjét tegyünk félre). Ezekből szép sima tésztát dolgozunk ki. Ha túl lágynak találjuk, akkor adjunk még hozzá egy kis lisztet.
- Az elkészült tésztából egy vékony (kb. fél cm)téglalapot nyújtunk ki. Ezt feltekerjük és háromba hajtjuk (lásd a hájas tésztánál). Folpackba csomagoljuk az összehajtogatott tésztát és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
- Másnap lisztezett deszkán ismét téglalapot nyújtunk belőle és utoljára még meghajtogatjuk a tegnapi szerint.
- Végül kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, lekenjük a megmaradt és felvert tojásfehérjével. Késsel berácsozzuk a tészta tetejét és a sajtot ráreszeljük. Kb. 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat és tepsibe sorakoztatjuk.
- Sütés előtt 20 percet pihentetjük, majd 180 fokon aranybarnára sütjük.
Egy jól záródó zacskóban, akár több napig is puha marad a pogácsa!
Próbáljátok ki!
Egy jól záródó zacskóban, akár több napig is puha marad a pogácsa!
Próbáljátok ki!
Nyomtasd ki a bejegyzést!