Tüskepecsenye
Februárban még javában vannak olyanok, akik egy kis disznótorral ütik el az időt. Bevallom mi is ezeknek az embereknek a csoportjához tartozunk. Rögtön két malacka is a böllérkés alá került.
Most egy nagyon régi receptet hozok nektek. Disznóvágások alkalmával egy igen ízletes finomságot szinte soha nem hagytak ki az emberek. Ez pedig a tüskepecsenye volt. Vagyis szűzpecsenye friss kolbászhússal töltve.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg szűzpecsenye (függ a vastagságától)
só
őrölt fekete bors
Hozzávalók a kolbásztöltelékhez:
50 dkg darált hús (ne legyen túl száraz)
0,5 dkg őrölt paprika (csemege és csípős vegyesen)
0,5 dkg bors
1,25 dkg só
kb. 4 gerezd zúzott fokhagyma
➽ A kolbászhús összegyúrásával kezdjük a műveletet. Disznóvágáskor sokkal könnyebb helyzetben van az ember, hisz csak lekanyarint egy adagot a már begyúrt húsból, de ha valaki el szeretné készíteni otthon ezt a finomságot, akkor is bátran megteheti. A darált húst alaposan összegyúrjuk az őrölt paprikával, a borssal, a sóval és a zúzott fokhagymával. Félretesszük felhasználásig pihentetni.
➽ A szűzpecsenyét lehártyázzuk és felszúrjuk hosszában a közepén. De ne szúrjuk át teljesen, így nem fog a töltelék kifolyni belőle.
➽ A kolbásztöltőt beüzemeljük és most bél helyett a felszúrt szűzpecsenyét húzzuk a töltőre rá. Keményre töltjük a szűzpecsenyét kolbászhússal.
➽ Ezután már csak annyi teendőnk marad hátra, hogy kívülről enyhén megsózzuk és borsozzuk a húst és egy tepsibe rakva alufóliával lefedjük.
➽ Vastagságtól függően 1 órán át sütjük a húst közepes lángon (gázsütő 4-es fokozat, villanysütő kb. 200 °C). Majd levesszük a hús tetejéről az alufóliát és további 15 percig sütjük így.
➽ Hidegen és melegen egyaránt tálalhatjuk hagyományosan derccel vagy tört burgonyával. A kolbászhús miatt egyáltalán nem lesz száraz a hús. Ezért szeretem annyira.
Nyomtasd ki a bejegyzést!