Az első vállalható kovászos kenyerem


 Az igazi otthon illata számomra sok-sok összetevőből áll. A finom meleg étel, a frissen illatozó virág, egy ellenállhatatlan sütemény, no meg a ropogós héjú kenyér. Az utóbbi készítését már nagyon-nagyon régóta fontolgatom. Van kenyérsütő masinám, de ritkán használom, mert nem olyan a végeredmény, amilyet szerettem volna eddig. Kovászgyártási kísérletem is többször kudarcba fulladt már, így jó időre jegeltem ezt a projektet. Majd megvettem az Akik elmentek péknek című könyvet és új erőre kaptam.  Először nem sikerült a kovászom, majd Fecóm megbűvölte és besegített egy kicsit. Azóta több üvegnyi "dühöngő" kovász várja a sütést nálunk. 
6 fajta receptet kipróbáltam, de egyik sem lett tökéletes sajnos, majd Annánál, aki a Bake Ann! blog szerzője és nem mellesleg egy tündéri nő, aki imád sütni, főzni ( megjegyzem tud is) megosztotta, hogy ő melyik receptet készítette el. 
Ez a Három Tarka Macska nagymama kenyere volt. A fotókat látva megkaptam a következő löketet a kenyérsütés mezején és kipróbáltam. 
Láss csodát! A fenti gyönyörűséges kenyér került ki a kezeim közül. 
Azóta már jó néhányat elkészítettem, tehát a recept tökéletes és a végeredmény magáért beszél. Végre én is tudok kenyeret sütni (habár még van mit gyakorolni), de kimondhatatlanul boldog vagyok!

 


Hozzávalók kb. 80 dkg-os kenyérhez. 

37 dkg BL 80 kenyérlisz
21 dkg víz
8 g só
20 dkg érett kovász

liszt a gyúráshoz 






Elkészítés:

  • A 37 dkg BL80 lisztből (tartsátok be a fajtát, mert ezzel lesz igazán szép) és a 21 dkg vízből sima tésztát gyúrunk (kb. 5 perc) és lefedve szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.

  • 1 óra elteltével hozzáadjuk a 20 dkg kovászt és a 8 g sót. További 5 perc dagasztással sima tésztát készítünk. A legegyszerűbb a gyúrásokat egy masszív robotgéppel végezni, de ha nincs rá lehetőség, akkor tökéletes a két praclink is. 

  • Majd lisztezett felületre öntjük a kissé nyúlós tésztát és liszttel megszórva virgoljuk/gömbölyítjük a tésztát beledolgozva még egy kis lisztet. Megszórjuk a tészta tetejét liszttel és konyharuhával lefedve a deszkán hagyjuk 1 órát pihenni. 

  •  1 óra után ismét átdolgozzuk egy kis liszttel a kenyeret, majd újabb 1 órát pihentetjük liszttel megszórva, konyharuhával letakarva a deszkán.

  • Végül újra gömbölyítjük a kenyeret és a sima felületével lefelé egy konyharuhával kibélelt, kilisztezett szakajtóba tesszük. A tetejét megszórjuk liszttel és betakarjuk a konyharuhával.

  • 12 órára a hűtőbe tesszük a kenyeret pihenni.

  • Sütés előtt a sütőbe tegyünk egy üres tepsit a legalsó szintre. Így forrósítsuk fel a sütőt kb. 250 °C-ra.

  • Egy második tepsit béleljünk ki sütőpapírral és borítsuk ki rá a szakajtóból a kenyeret.

  • Vágjuk be keresztben a tésztát kb. 2-3 cm mélyen egy éles késsel és mehet a sütőbe. De mielőtt becsuknánk a sütő ajtaját, az alsó üres forró tepsibe öntsünk bele kb. 3 dl vizet és csukjuk be gyorsan az ajtót.

  • Én 40-50 perc sütés után vettem ki a kenyeret. Egy rácson hagytam további 40 percet pihenni. Ha figyelmesen hallgatjátok, akkor a kenyér sercegését, ropogását is hallhatjátok, ahogyan hűl.

  • Az első kenyér belseje ilyen lett. Azóta már sikerült etalon lyukacsos kenyereket is készítenem, de a legelső próbálkozással is tökéletes kenyér készült. Puha, ropogós, igazi kovászos kenyér, ami napokig elállna, ha nem lenne olyan ellenállhatatlan!




További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/




                FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések