Az első baklavám


Nagyon régóta tervezem, hogy nekilátok a baklava készítéséhez. Görög utazásaink során soha nem hagynánk ki és itthon is keressük a kiváló lelőhelyeket.  Ez az édesség számos balkáni és közel-keleti országban megtalálható. A görögök, törökök, arabok, bolgárok és szerbek egyaránt a saját hagyományos édességeiként kínálják a baklavát. 
Általában rétestésztához hasonló alapot használnak hozzá, dióval vagy pisztáciával töltik meg és cukorsziruppal vagy mézzel locsolják le ezt a finomságot. Roppant tömény, így egy kis darabka is már igazán eltelíti az embert. 
Mivel diótúltengésben szenvedünk és a szabadkai piacon remek tésztát kaptam, így nekiláttam egy görög szakácskönyv leírása alapján elkészíteni ezt az édességet. 

BAKLAVA TÖRTÉNETE
"A baklava története nincs igazán dokumentálva, ennek ellenére a leginkább hiteles történet szerint a ma ismert baklava fajtáit a Topkapi Palota birodalmi konyháiban sütötték ki. Ismereteink szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi balkavát kínált a janicsároknak, és azt az ünnepi felvonulást Baklava Alayı-nak nevezték el. (Wasti, 2005)."

Hozzávalók egy 15x20 cm-es szögletes sütőtálhoz:
Elkészítési idő: 60 perc 
50 dkg filo tészta vagy réteslap
30 dkg vaj
50 dkg dió
1 ek. őrölt fahéj

Hozzávalók a sziruphoz: 
1 kg cukor 
1 liter víz
1 db citrom leve
1 db vanília

➽ A réteslapokat két egyenlő részre osztjuk, tehát 25-25 dkg-ra. A vajat felolvasztjuk, a diót ledaráljuk. A darált diót összekeverjük a fahéjjal egy tálban.

➽ Az olvasztott vajjal a magas falú sütőtálat kikenjük és az első 25 dkg rétestésztalapot egyenként rétegezve, mindegyiket vajjal átkenve a tepsibe rétegezzük. Fontos, hogy minden egyes lapot alaposan megkenjünk vajjal.

➽ Amikor az első 25 dkg rétestészta elfogyott, akkor a diós-fahéjas keveréket ráöntjük az utolsó réteg bevajazott tészta tetejére, majd a maradék 25 dkg tésztát az előzőekhez hasonlóan egyenként vajazzuk és rétegezzük amíg el nem fogy. Vannak akik rétegenként szórják a diót és vannak olyanok, akik hozzám hasonlóan egészben egyszerre rakják a tészta közé a tölteléket. 

➽ Mikor lefedtük az édességet az utolsó adag tésztával és alaposan megkentük a tetejét olvasztott vajjal, akkor 1 órára a sütőbe tesszük közepes fokozaton sülni a baklavát.

➽ Amíg sül a desszertünk, addig elkészítjük a sűrű, édes szirupot. Ahány ház, annyi szokás alapon főzik az asszonyok ezt az édes öntetet. Én ezt a receptet találtam a szakácskönyvben. 1 kg cukrot 1 liter vízzel, 1 db citrom levével és egy kettévágott vaníliával addig főzünk, amíg sűrű cukorszirupot nem kapunk.

➽ Amikor kivettük a sütőből az aranybarna tetejű baklavát, akkor ízlés szerint átlósan vagy téglalap alakúra felvágjuk még forrón és meglocsoljuk a sziruppal. Így hagyjuk kihűlni az egészet. Tálaláskor durvára tört dióval is megszórhatjuk a tetejét a szirupos, édes baklavának. 

További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

        

  Nyomtasd ki a bejegyzést!





Népszerű bejegyzések