Mennyei kovászos lepény wrap


Egy ideje már egy kovászos kenyeret sütő csoport tagja vagyok. Hihetetlenül sokat tanultam már a kenyérsütésről és a kovászról itt. Vannak kisebb-nagyobb sikereim, szép kenyereim, de még bőven kezdő vagyok és akad még mit tanulnom. 
A Kovász Labor receptjét használtam a lepények elkészítéséhez. Csupán egy-két pontot módosítottam, a tészta tökéletes. A fenti linkre kattintva részletes fotókat is találhattok az elkészítésről, sőt teljes kiőrlésű verzióra is kaphattok tippeket. Most az én változatom következik. A recept alatt a wrap történetéről is olvashattok.

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 16 db lepényhez:

60 dkg liszt
25 dkg kovász 
35 dkg víz
5 dkg olaj
2 dkg só

Hozzávalók a töltelékhez:
1 db tojás
3 szelet csirkemell sonka 
3 dkg edami sajt

➽ Egy edénybe belemérjük a kovászt, a lisztet, a vizet, az olajat és a sót. Addig dagasztjuk ameddig jól formázható, közepesen kemény tésztát nem kapunk. Én gyorsan beleraktam a robotgép táljába a hozzávalókat és a dagasztókar segítségével pár perc alatt el is készült a tészta. Ha nem állna össze a tészta olyan könnyen, akkor adjunk még hozzá vizet. Ha pedig túl lágy, akkor még lisztet. Sajnos sok minden függ a liszt minőségétől.

➽ Amikor összeáll a tészta, lemérjük az egész mennyiséget és 16 egyenlő részre osztjuk. Általában mérlegen kimérem, de szemmértékre is lehet dolgozni. Kicsi gombócokat formázunk belőlük.

➽ Enyhén lisztezett felületen serpenyő nagyságú tésztákat nyújtunk.

➽ Forró, SZÁRAZ!!! serpenyőbe tesszük a kinyújtott tésztát. Oldalanként 1-2 perc alatt megsütjük a lepényeket és egy tányérra tesszük. Én átforgatom általában a lepénytornyot (lentre kerülnek a forrók, fentre puhább, hidegebbek). Fogyasztáskor az alsók egy kicsit megpuhulnak a gőztől.

➽ A nyers tészta eláll a hűtőben pár napig. A kisült lepényeket pedig befagyaszthatjuk. 

➽ Már csak a töltés marad hátra. Egy egész tojást felverünk. Meleg serpenyőbe öntjük azt (kb. akkora legyen, mint a lepény), azonnal ráteszünk 3 szelet sonkát, majd egyenletesen megszórjuk kb. 3 dkg reszel sajttal és a lepényt a sajt tetejére helyezzük. Egy percig így sütjük még, majd egy deszkára borítjuk és még melegen feltekerjük a kovászos lepényünket. 

➽ Aki nem akar a töltelékkel bajlódni tehet bele zöldségeket, sonkát, sajtot vagy éppen pirított fűszeres ragut, darált húst, sült csirkemellet és egy nagy adag ízesített joghurttal meglocsolhatjuk mindezt. Legyetek kreatívak!  



MI A WRAP?

A wrap szó Amerikából ered az 1980-as évekből. A mexikói burrito-ra használták ezt az elnevezést. Az angol wrap szó jelentése burkol, becsomagol. Innen már érthető a név. Igazi street food.

Több történet is kering a wrap megalkotásáról és elterjedéséről. Leszögezhető, hogy Californiából származik a wrap és az 1990-es évekre terjedt el. 

  1. 1980-as évek elején a dél-kaliforniai "I Love Juicy" gyorsétteremlánc szolgált fel ilyen ételt.
  2. A kaliforniai Valentine's 1990-től írásos bizonyítékok alapján már árusított wrapot. 
  3. A másik leírásban Bobby Valentine híres baseball menedzser nevéhez kötik. 
  4. A következőben egy Beth Dolan cunnecticut-i pincérnőhöz kapcsolják, aki így mentette meg a gyorsétkezde becsületét, amikor elfogyott a kenyér. 

A világhír felé pedig 1995-ben indult a wrap san francisco-i World Wrap étteremlánc első üzletével. 

Röviden egy palacsintához hasonló tészta, amelyet megtöltenek és feltekernek. De ennél sokkal több és izgalmasabb. A töltelék igen változatos. Általában hús, zöldség és valamilyen szósz kerül a tekercsbe. 

Minden népcsoportnak megvan a maga verziója, lásd spanyol tortilla, görög pita, mexikói burrito, törökök és a Közel-Keleten élőknél lavash... 

Már az ősember is készített kövön sütött lepényeket, tehát a fenti népek gasztrotörténelmében sem újak ezek az ételek. 
A magyarok lepény vagy lepénykenyér néven készítenek hasonló és a paraszti étkezési kultúrához köthető, amelyet vagy zsírral vagy tejföllel kentek meg. Félbehajtva is fogyasztották. Manapság is ismert változata a sparhelten sült lepény. Bővebben Kisbán Eszter összefoglalójából nyerhettek bővebb információt a hazai lepénykenyérről.




Népszerű bejegyzések