Vadas marha zsemlegombóccal


Olyan jó néha nagy klasszikusokat elővenni. Ilyen az egyszerű és finom vadas elkészítése is. 
Bevallom sokáig csak rajongója voltam ennek az ételnek, de ma már az elkészítés sem okoz problémát. Ígérem nektek sem fog gondot okozni! 
Lássuk a receptet!

Elkészítési idő: 2,5 óra 
Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg sárgarépa
25 dkg karalábé
25 dkg vöröshagyma
25 dkg zeller
10 dkg petrezselyemgyökér
4 gerezd fokhagyma
1,5 kg marhacomb
2 tk. só
őrölt fekete bors
3 ek. olívaolaj
2 dl víz + víz az esetleges hígításhoz  
4 ek. tejföl
8 ek. mustár
2 db babérlevél
4 db borókabogyó

Zsemlegombóchoz: 
2 db zsemle
1 kis csokor petrezselyem
2 db tojás 
20 dkg liszt

víz

➽ Az összes zöldséget megtisztítjuk és nagyobb! darabokra vágjuk. Fontos a nagyobb darab, mert sokáig sütjük majd a hússal együtt az egészet.

➽ Ha van egy nagy öntöttvas edényünk, akkor nyert ügyünk van, de ha nincs akkor sem kell pánikba esni. Alufóliával fedjük le az edényt. A marhacombot sózzuk, borsozzuk vékonyan és az edény aljába 3 ek. olívaolajat öntünk. Felforrósítjuk és kb. 10 perc alatt minden oldalára kérget sütünk a húsra. Ha kész, akkor félrerakjuk és a kicsit pörcös, maradék olívaolajra rakjuk feldarabolva vegyesen a zöldségeket. 

➽ Hozzáadunk a zöldségekhez 2 darab babérlevelet és 4 darab borókabogyót. A zöldségágy tetejére tesszük a megkérgesített húst és lefedve kb. 160 -180 °C-on vagy gáz sütőben kb. 3-as - 4-es fokozaton 2 órán keresztül sütjük. Érdemes hamarabb ránézni a húsra kb. 1,5 óra után, nehogy túlságosan megpiruljon az edény tartalma. 

➽ Ha elkészült a sült félretesszük tálalásig. A zöldségek közül kivesszük a babérleveleket és a borókabogyókat (ezért jó megjegyezni, hogy hány darabot raktunk bele az edénybe), majd botmixerrel összeturmixoljuk az egészet. Én már ilyenkor hozzáadom a tejfölt, a mustárt és ízlés szerint a sót. Alaposan elkeverjük az egészet és egy szűrön átpasszírozzuk az egészet. Így lesz igazán selymes, nagyobb daraboktól mentes a vadas mártásunk. Ha túl sűrűnek ítéljük a mártást, akkor vízzel vagy marhahús alaplével felengedhetjük a tetszőleges sűrűségűre. 

➽ Közben elkészítjük a zsemlegombócot. Megosztó étel és kicsit vigyázni kell az elkészítésére. Ha túl hamar vesszük ki a főzővízből nyers maradhat, ha pedig későn, akkor csúzlizhatunk vele. Nem kötelező zsemlegombócot készíteni az ételhez. Galuska vagy főtt tészta is kiváló hozzá! 

➽ A zsemlét kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk és forró serpenyőben kicsit megpirítjuk. A pirítás végén frissen aprított petrezselymet adunk hozzá és levesszük a tűzről.

➽ 2 db tojásból, egy csipet sóból, 20 dkg lisztből és annyi vízből, amennyi szükséges (1-1,5 dl, de a tojások nagyságától és a liszt minőségétől függ, hogy több vagy kevesebb víz kell) galuska állagú tésztát kavarunk ki. Ebbe forgatjuk bele a megpirított zsemledarabokat és a petrezselyemzöldet.

➽ Vizes kézzel pingpong labda méretű gombócokat formázunk. Kicsit ragadós mutatvány lesz. Lobogó sós vízben kifőzzük a gombócokat nagyságtól függően kb. 10 perc alatt. 

➽ Tálaláskor a marhasültet vékony szeletekre vágjuk és kínálhatjuk külön, a mártás mellé a gombócokkal együtt. De a vadas mártásba is belerakhatjuk a sült marhahús szeleteket. Ez már mindenkinek a saját ízlésére van bízva. Ragadjatok fakanalat. Kevés munkával, nagyon finom ételt varázsolhattok akár az ünnepi asztalra. 



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések