Joghurtos török padlizsánsaláta


Ez a saláta igazi sláger az idén nálunk. Készülhet grillen és sütőben egyaránt. A török étkezdékben szinte mindenütt megtalálható. Két kulcs alapanyag kell hozzá: az egyik az elmaradhatatlan padlizsán, a másik pedig az extra krémes görög joghurt. A plusz körítés sem elhanyagolandó, de ez néhány ponton eltérő lehet. A legutóbbi horgászatunk során készítettem el a vacsorához ezt az egyszerű és finom salátát. A fotók szigorúan fejlámpa fénye mellett készültek. Azért bevallom elég mókás így fényképezni! Tartja az ember a gépet, "stylingolja" az ételt 😀, plusz valami normálisnak nevezhető fényt próbál kibocsájtani a megfelelő szögben a fejlámpájából. Szóval ez azért megér egy kabarét! De nézzük, hogy mi is kerül a tálba.

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 személyre:

2 db közepes padlizsán (kb. 50 dkg)
5 dl görög joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 db egész citrom
6 ek. olívaolaj
tálaláskor ízlés szerint friss mentalevél


➽ A padlizsánokat megmossuk. Ha grillezni szeretnénk, akkor 1,5-2 cm vastag szeleteket vágunk le a zöldségekből, enyhén megsózzuk és vékonyan megkenjük olívaolajjal azokat. Forró grillrácson kb. 10-10 perc oldalanként a sütési idő. A grillről lekerülve felkockázzuk a szeleteket és egy tálba tesszük.
A mellékelt fotón éppen a lapra összecsukható, "ridikülben" szállítható új grillemen készítettem ezt a finomságot. Imádom a helytakarékos konyhámat!😊

Sütőben is elkészíthetjük mindezt, csak a megmosott padlizsánokat kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, sütőpapírral kibélelt tepsiben elterítjük azokat. Vékonyan megsózzuk és bespricceljük olívaolajjal az apró kockákat. Sütőben 180 °C-on (gázsütőben kb. 4-es fokozaton) addig sütjük, míg a padlizsánkockák meg nem pirulnak. Sütés közben egyszer, maximum kétszer keverjük át a zöldségkockákat. Mikor megsül a padlizsán egy tálba öntjük és készíthetjük is hozzá a keveréket.

➽ 5 dl sűrű görög joghurtot, 2 gerezd zúzott fokhagymát, 1 citrom levét összekeverjük. Én a Lidl nagy vödrös görög joghurtjára voksolok vásárláskor. Ár-érték arányban és minőségben számomra ez a legjobb. Csak tippként osztottam meg veletek, nem fizetett hirdetést hallottatok. 😊

➽ Végül összekeverjük a sült padlizsánt a joghurtos öntettel. Ízlés szerint sóval még ízesíthetjük ekkor a salátát.

➽ Tálaláskor friss mentaleveleket szórhatunk rá, 2 evőkanál olívaolajjal meglocsolhatjuk a saláta tetejét. Valaki ilyenkor még egy csipet őrölt fűszerpaprikával is meghinti joghurtos padlizsánt. 
Grillezett húsok, egyszerű sültek, steakek mellé is bátran ajánlom!
 





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések