Stílus Vidéki Éttermiség - Örömfőzés a vízparton 1. - Újburgonyás spárgakrémleves zakuszkás kötözött táskával


 Egy roppant kreatív kihívás részese voltam még június elején. Sőt egy kis csavart is belevittem az egyébként sem mindennapi főzésbe. 

A Stílusos Vidéki Éttermiség hónapról hónapra főzőversenyt hirdet amatőr és profi séfek részére. A nevezés egy esszé, ebben az esetben Somogy megye legalább egy turisztikai nevezetességéről. Valószínű, hogy sokaknak a Balaton ugrana be rögtön, de  számomra  (megdobbant a vadász szív) Kaszó története, múltja, a kisvasút, a természeti értékek vitték el a pálmát. Erről írtam. 

A verseny egyik célja, hogy hazai termelők alapanyagait népszerűsítse. Minden kiválasztott kapott egy kosarat megrakva mindenféle szezonális finomsággal. 

Az én célom pedig az volt, hogy egy élvezetes, látványos főzést produkáljak különösebb konyhai kütyük nélkül a horgászat alatt és még jól is érezzem magam. Megsúgom, hogy összejött. Nem csak az ízlelőbimbókat kényeztettük, hanem a látvány is magáért beszélt. Volt időm papíron megtervezni az egész menüt, sőt még néhány inspiráló ötlettel is gazdagabb lettem. 



Íme az én rekeszem tartalma: 

Angus marha, a somogyi kéthelyi Terra Pannonia mezőgazdaságból

Fekete fokhagyma és egyéb zöldségek — Élő Tisza Tájtermék
Zöld spárga — Bánó Sándor
Zöldségkrém — A Séf és a Kertész
Fűszernövények és ehető virágok — Bazsalikomos kert
Zakuszka — Szorgos Gazda
Mustármag olaj — Grapoila
Rozmaringos vörösborecet — Borecet Művek

 

 

Természetesen a gasztropakkomba került most néhány plusz kiegészítő tányér, csipesz, némi plusz fűszer, vaj. De az igazi konyhai kényelmet mellőztem. Egy szakácskönyvben láttam inspirációként, hogy a húst égetett deszkán tálalták, így megpróbáltam én is ugyanezt kivitelezni.

 Az első fogás egy leves volt. Ezzel gyűlt meg a bajom a legjobban, mert sem botmixert, sem pedig szűrőt nem vittem. Így maradt az anyagon való átpasszírozás. Pedig egy egyszerű botmixerrel minden könnyebb lett volna!

A krémleveseket imádom. Egyértelmű volt, hogy helyet kap a menüben


1. Újburgonyás spárgakrémleves zakuszkás kötözött táskával

Hozzávalók a leveshez 2 személyre:

- 150 g újburgonya

- 250 g fehér spárga

- 50 dkg vöröshagyma

- 50 g vaj

- 2 dl tejszín

- 2 db friss tárkonyág (kb. 10 cm)

- 1 l víz

- 1 kk. só


Elkészítés:

1. A fehér spárgát kb. 0.5 cm vastag szeletekre vágjuk, az újburgonyát meghámozzuk és szintén fél cm vastag szeletekre aprítjuk.  A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.

2. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat és a felaprított zöldségeket kb. 5 percig dinszteljük közepes lángon. 

3. Ezután hozzáadjuk a tárkonyágakat, a sót és a tejszín felét és a vizet.

4. Lefedve kb. 30 perc alatt puhára főzzük az egészet. A tárkonyágat és leveleket a végén kiemeljük a főtt zöldségek közül, hozzáadjuk a maradék tejszínt. Majd az egészet simára turmixoljuk. Ha nincs erre lehetőség, akkor vagy szűrőn vagy gézanyagon átpasszírozzuk a levest, hogy csomómentes legyen. Bevallom a passzírozással megizzadtam, de a végeredmény nagyon szép, egynemű, krémes leves lett.


Hozzávalók a tésztához:

100 g liszt

1 db tojássárgája

pici víz

4 ek. Szorgos Gazda zakuszka

víz és só a tészta kifőzéséhez


1. 10 dkg lisztből 1 tojássárgájával házi gyúrt tésztát készítünk. Lisztezett deszkán lefedve pihentetjük legalább 15 percet a tésztát. 

2. A kötözött táska leves nálunk Hódmezővásárhelyen és környékén igazán népszerű tájjellegű étel a kötözött táska leves. Egy csipet otthoni jelleget is szerettem volna az ételek közé csempészni. Ezért esett a választásom erre a nem mindennapi "levesbetétre".  A fenti tésztamennyiséget 6 egyenlő részre osztjuk és ovális vékony tésztalapot nyújtunk belőle. A fotón láthatjátok, hogy valóban a vízparton gyúrtam a tésztát tojásból és lisztből.


3. Minden tésztalap közepére teszünk egy evőkanál krémes zakuszkát. A tészta tetejét összecsippentjük a közepén, összenyomkodjuk kicsit a két oldalt, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle, majd a végeket is összenyomkodjuk és elvékonyítjuk deszkán hengergetve. A két elvékonyított végét összekötjük a tésztának és egy kis töltött batyut kapunk. 

4. Forrásban lévő enyhén sós vízben főzzük ki a batyukat. Amikor feljönnek a víz tetejére a batyuk, onnantól számítva még 2-3 percig főzzük, majd kiszedjük a vízből és tálaláshoz előkészítjük.


Hozzávalók a tálaláshoz:

10 db tárkonylevél

30 g vaj

1 db egész spárga

6 db mini szegfű

2 gerezd fekete fokhagyma


 

1. Egy kis fészket készítünk a batyunknak. 10 darab friss tárkonylevelet forró, olvasztott vajba dobunk és gyorsan kiszedjük ezeket a leveleket egy papírtörlőre lecsepegtetni. Csupán néhány  másodperc. Így kapunk ropogós tárkonyleveleket.  

2. 1 darab spárgát felkarikázunk kb. 0,5 cm vastag szeletekre és a forró vajban néhány perc alatt megpirítjuk ezeket , majd kiszedjük és lecsepegtetjük ezeket is papírtörlőn. 

3. A fekete fokhagymát apró kockákra vágjuk. 

4. Végül az összeállítás marad hátra. Egy öblös tálka közepére (17,5 cm átmérő és kb. 150 ml űrtartalom) helyezzük a spárgaszeleteket és megszórjuk az aprított fekete fokhagymával. Erre helyezzük rá a tésztabatyut. A spárgák köré a ropogós tárkonylevelekből egy kis "fészket" alakítunk ki. Végül mini szegfűvel díszítjük a tálkát. Tálaláskor felöntjük meleg krémlevessel a tálka tartalmát.




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések