Almás - kakaós sütemény

 

Nem vagyok egy mestercukrász, inkább a hagyományos és egyszerűbb sütemények a favoritjaim. Igazi őszi napsütés volt ma és ehhez az időszakhoz jól passzoló finomságra fájt a fogam. Hagyományos, régi recept ez a sütemény. Nézzük a hozzávalókat! 


Hozzávalók egy 25x20 cm méretű, 6 cm magasságú sütőedényhez: 

300 g liszt

300 g cukor

5 db alma (kb. 650 g)

4 db tojás

1 csapott ek. szódabikarbóna 

1 kk. fahéj

4 ek. étolaj

2 ek. kakaópor

liszt és zsír/vaj a tepsi kikenéséhez 

 

➽ Első lépésben a sütőt melegítsük elő elektromos esetében 180 °C-ra vagy gázsütőben kb. 4-es fokozaton.

➽ Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki és reszeljük le nagy lyukú reszelőn.

➽ Az almához adjuk hozzák az 1 kávéskanálnyi fahéjat, a 4 db tojást, a 4 ek. napraforgó olajat és a cukrot. Keverjük alaposan össze.

➽ A 300 g lisztet az 1 csapott evőkanál szódabikarbónával és a 2. ek. kakaóporra összeforgatjuk egy másik tálban, majd az almás alaphoz keverjük.

➽ A sütőtálat kivajazzuk vagy kizsírozzuk és vékonyan kilisztezzük. Ebbe beleöntjük a tésztánkat és elegyengetjük. Ekkor szórhatunk rá aprított diót, mogyorót, de akár aszalt gyümölcsöt vagy felkockázott almát is. Csokiimádók csokicseppeket is keverhetnek a tésztába.

➽ Majd irány a sütő. Körülbelül 45 perc alatt 200 °C-on megsütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e a tészta. 

➽ Én nem vontam be csokoládéval a süteményt, mert így is nagyon finom. Aki szeretné, hagyja kihűlni a tésztát és vonja be 100 g étcsokoládé és 50 g vízgőz fölött felolvasztott keverékével. Hidegen kockákra vágva kínáljuk. 

Folpackkal lefedve vagy jól zárható dobozban akár 3 napig is szaftos, puha maradhat a tészta! 

 

Tarts velem a Facebookon és az Instagramon!



           

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



Népszerű bejegyzések