Tepsis tört krumpli tojással és baconnel
Úgy esett az eset, hogy az egyik vasárnapi ebéd alkalmával túl sok krumplit pucoltunk a tört burgonyához. Tényleg rengeteg maradt az ebéd, sőt a vacsora után is. Így Anya elővett egy régi elfeledett receptet a titkos tartalékból. Hogy mennyire jól tette...
Ha tudatosan csak ezt az ételt szeretnétek elkészíteni, akkor a következőkre lesz hozzá szükségetek.
Elkészítési idő: Ha már van kész tört krumplink, akkor 30-35 perc, ha pedig nincs akkor 60 perc
Hozzávalók kb. 4 személyre kb. 25x30 cm-es sütőedényhez
1,5 kg burgonya
8 db tojás
300 g felkockázott bacon
150 g vaj
100 g tejföl
só
➽ Egyszerűbb az eset, ha már van maradék tört burgonyánk, de ha nincs, akkor egyszerűen megpucolunk 1,5 kg krumplit, vékonyan felkarikázzuk, majd bő vízben 1 tk. sóval puhára főzzük. Amikor kész, akkor leöntjük a főzővizet, összetörjük, majd bekeverjük tejföllel, és vajjal, ízlés szerint sóval (megjegyzem nagyon finom és tartalmas tojásos leves készíthető a krumpli főzővizéből). A vajból hagyjunk meg kb. 20 g-ot és tegyük félre.
➽ Egy sütőtálat vajazzunk ki a megmaradt 20 g vajból. Terítsük el a sütőedényben a tört burgonyát egyforma vastagságban. Ha előző napról maradt meg, akkor törjük át még egyszer, akár keverhetünk bele még plusz tejfölt is, hogy puhább legyen.
➽ Egy kanállal vagy merőkanállal nyomjunk a krumpliba 8 db pici, de mély fészket. Ezekbe üssük bele a tojásokat. Végül szórjuk meg baconnel az egész tepsi tartalmát.
➽ Körülbelül 30 percre tegyük a sütőbe az ételt (gázsütő 5-ös fokozat, villanysütő 200 °C). Melegen tálaljuk friss savanyúsággal.
➽ TIPP: Keverjünk a tört burgonya közé reszelt sajtot/ füstölt sajtot vagy az egész étel tetejére még reszeljünk sajtot. Sőt egy csipet szerecsendió is jót tesz a krumplipürénknek.