Színes - ízes ázsiai disznófül saláta

 


Itt az év első receptje. Ízletes, különleges, ázsiai ihletésű saláta került az asztalra.

Li Mengyi Ázsiai Kaják című könyve favorit nálunk az utóbbi időben, így a recept alapja innen indult, de a saját szánk ízére igazítottuk. A végeredmény pedig magáért beszél.

Az eredeti változatot pedig a kínai negyedben az éjszakai piacon fogyasztjuk nagy-nagy örömmel egyszerűbb változatban.  De most tél van és a piac téli álmát alussza. Tudom kapható máshol is ez a csemege, de a hangulat miatt az eredeti szeretem. 

Viszont ameddig várunk a kikeletre, addig irány a konyha és elkészíthetjük magunk is a saját salátánkat!

Elkészítési idő: 60 perc főzés és 60 perc készítés 

Hozzávalók 2 személyre:

 Főzéshez: 

  • 2 l víz 
  • 3 db disznófül
  • 2 db csillagánizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db szárított chili
  • 4 db shiitake gomba
  • 10 cm-es darab fahéj
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 cm-es darab gyömbér
  • 2 db babérlevél
  • 3 db szecsuáni bors
  • 2 db szárított chilipaprika
  • 2 tk. só
  • 2 ek. sötét szójaszó
  • 1 ek. főzőbor
  • 3 ek. világos szójaszósz
  • 2 ek. étolaj

Salátához: 

  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 db közepes lilahagyma
  • 200 g kígyóuborka
  • negyed csokor koriander
  • 2 tk chiliolaj
  • 2 ek rizsecet
  • 2 tk szezámolaj

  • előzetesen megfőzött 3 db disznófül

➽ Kezdjük a disznófül főzésével a folyamatot. Egy magas falú főzőedényt veszünk elő és a fűszerek előkészítésével nyitunk. A megtisztított gyömbért, fokhagymát, vöröshagymát felaprítjuk és  megpirítjuk az étolajon. 

Majd hozzáadjuk a száraz fűszereket szárított chili, fahéj, szecsuáni bors, babérlevél, csillagánizs, shiitake gomba és további 2-3 percig pirítjuk. 

➽ Ezután felöntjük a pirított fűszereket 2 liter vízzel. Belekeverünk 2 ek. világos szójaszószt, 2 ek. sötét szójaszószt, 1 ek. főzőbor és 2 tk. só.

➽ Az illatos-fűszeres vízbe rakjuk a konyhakész disznófüleket és közepes lángon 1 órán keresztül főzzük. Amikor elkészül, lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni a füleket.

Előkészítjük a salátánk alapját. Vékony csíkokra vágjuk a piros és zöld kaliforniai paprikát, az uborkát és a lilahagymát. 

➽ Ha megfőtt a disznófül, akkor az előzőekhez hasonlóan vékony csíkokra vágjuk és összekeverjük a zöldségekkel.

➽ 2 tk chiliolajból, 2 ek. rizsecetből, 2 tk szezámolajból öntetet készítünk és alaposan összeforgatjuk a salátát. Ízlés szerint megsózzuk és 30 percre legalább a hűtőbe tesszük az ázsiai ihletésű csemegét. Tálaláskor egy kevés frissen aprított korianderre megszórhatjuk. Igazi ízrobbanás vár az éhes szakácsra!


 

Népszerű bejegyzések