Őzpörkölt Fecó módra - Avagy az első terítékre hozott őzem bográcsba került
Az őz húsát sokan nem szeretik, pedig igazán ínyenc fogás. Ha pedig valaki kiválóan készíti el, akkor élvezetes lakoma kerekedik belőle. Fecóm igazi őstehetség a bográcsos ételek készítésében (habár nem szereti, ha nyilvános dicsérem).
Kíváncsian vártam a végeredményt és szorgosan jegyzeteltem lelkes kiskuktaként a receptet, amelyet most megosztok Veletek!
Hozzávalók kb. 8-10 személyre:
2 kg csontos őzhús (oldalas, csontos részek darabolva)
4 kg őzcomb és lapocka vegyesen
1 kg vöröshagyma
20 dkg disznózsír
1 üveg házi lecsó vagy ennek megfelelő paprika és paradicsom
7 dl száraz vörösbor
1 ek. őrölt babérlevél
1 ek. őrölt fekete bors
1/2 ek. őrölt boróka bogyó
10 ek. őrölt csemege fűszerpaprika
só ízlés szerint (én 4 ek. adtam az ételhez)
- Első lépésben elővesszük a 10 literes bográcsot. A belsejét kizsírozzuk 20 dkg disznózsírral. Közben begyújtjuk fával a tüzet. Soha nem lobogó láng fölé helyezzük a bográcsot, hanem hagyjuk a leégni a fát és izzó fa fölött, lassan főzünk az ételt.
- 1 kg vöröshagymát megtisztítunk és felaprítjuk. A bográcsba tesszük a felét. Ehhez hozzáöntünk egy üveg lecsót vagy 0,5 kg paprikát és 0,5 kg paradicsomot.
- A zöldséges alapra először a csontos őzhúst rétegezzük. Megszórjuk a fűszerek felével 1 ek. őrölt babérlevéllel, 1 ek. őrölt fekete borssal, 1/4 ek. borókabogyóval, 2 ek. sóval.
- Majd erre kerül a húsos őzcomb és lapocka kb. 3x3 cm-es kockákra vágva, a hagyma ismételten és rá a fűszerek másik fele. Ehhez hozzáöntünk egy üveg száraz vörösbort.
- Külön vizet nem adtunk az ételhez. Lassú tűzön főzzük, kb. 2,5-3 órán keresztül. Természetesen ez az időtartam attól is függ, hogy milyen "öreg" az alapanyagunk. Minél idősebb egy hús, annál tovább kell főzni.
- Amikor már kellően puha a hús akkor adjuk hozzá az őrölt fűszerpaprikát és hagyjuk összerotyogni az étellel kb. 15-20 perc alatt.
- Klasszikusan főtt burgonyával, savanyúsággal és puha fehér kenyérrel tálaljuk.