2012. május 10., csütörtök

Kardamonos körte fagyi sós karamella öntettel

 Ez a recept igazán különleges! Hogy miért? Mert befőttből készült. Igen, ősszel elrakott finom körte befőtt az alapja! Természetesen friss gyümölcsből is készülhet, de ez egy versenyre készült eredetileg, melynek apropója a múlt évi befőttek felhasználása volt! Egy kicsit takarítottam a "kamra" polcain. 

Pont aktuális bejegyzés, mivel ma megyek Újpest nagy fagyi versenyére, ahol egy 8 tagú zsűri dönti el, hogy kié lesz az év fagyija itt Újpesten! Szerencse döntötte el a zsűri felállását, amelybe Fortuna engem is beválasztott!:-) Be fogok számolni Nektek a végkifejletről fotókkal együtt :-) De most nézzük a receptet!

7-8 dl fagyihoz
Elkészítés ideje: 20 perc + minimum 4-5 óra fagyasztás
  • 5 tojássárgája (kisebb tojások)
  • 2,5 dl befőtt leve
  • 2,5 dl házi tehéntej
  • 5 dkg cukorral
  • 45 dkg körte befőtt
  • 1/2 tk. őrölt kardamon
  • 5 dkg aprított körte

Opcionális: sós karamella öntet
Azért opcionális, mert nem tartozik éppen a legegészségesebb kategóriába, de nagyon tökéletes kiegészítője ennek a finomságnak.
  • 15 dkg cukor
  • 0,5 dl víz
  • 1 dl házi tehéntej (vagy tejszín min. 20-30%-os)
  • 1 tk. vaj
  • 1/2 tk. tengeri só
Elkészítés: 
A tojássárgákat kikeverem a cukorral, hozzáöntöm a tejet és a befőtt levét. Tűzre teszem és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett addig főzőm, amíg krémmé nem sűrűsödik.
Majd a köréket összeturmixolom és a krémhez adom.
Simára keverem, fűszerezem kardamonnal és 5 dkg aprított körte befőttet is a krémhez adok.
Ezek után a fagyasztóba teszem és időközönként (kb. 30 perc) villával vagy botmixerrel az egészet átkeverem néhány másodperc alatt. Látni fogjuk, hogy időről-időre sűrűbb lesz a keverék. Amikor már eléggé fagyos/kásás, akkor a sűrű krém tetejére rácsorgatom a sós karamella öntetet és beteszem a hűtőbe fagyni. Az opcionális sós karamella öntetet akár külön, csak a tálaláskor is hozzáadhatjuk.


Sós karamella öntet elkészítése:
Elkészítés ideje kb. 10 perc
Mennyiség kb. 1,7-2 dl
A cukrot és a vizet egy edénybe teszem és lassú tűzön összeolvasztom (kevergetni kell!). Van, aki cukorhőmérőt használ ehhez a folyamathoz, de én addig hagyom a tűzön, míg aranybarnás színt nem kap.
Majd a vajat hozzáadom és hagyom elolvadni folyamatos kevergetés mellett.
Ezután csak annyi dolgunk van, hogy a sót elegyítjük a keverékkel és a tejet folyamatosan beleöntjük. Vigyázni kell, mert erősen bugyogni/ habzani fog, így megéri kicsi adagokban folyamatos kevergetés mellett hozzáadni.
Végül ha túl sűrű lenne, akkor még egy kis tejet adok hozzá. Ha túl világos lenne a keverék, akkor én kihűtöttem, majd rövid (néhány perc alatt) felmelegítettem és ekkor a színe is sötétedett még.
Kedvünk és ízlésünk dönti el, hogy a jéghideg fagyihoz egy forró öntetet kínálunk, vagy a teljes fagyasztás előtt csorgatjuk rá a fagyira.
 
Ebben a nyári időben, fantasztikusan hűs csemege és igazi különlegesség.

Legyen szép napotok! 



2012. május 9., szerda

Jamie Oliver Food Revolution Day az én szemszögemből + 3 fogásos menü ötlet



Ismét Jamie Oliver gasztro-forradalmáról beszélek Nektek. Miért is teszem ilyen lelkesen? Mert a világháló segítségével kedves ismeretséget kötöttem Povodör Judittal, aki a magyaroszági Food Revolution Day nagykövete! Sokakkal egyetemben lelkes önkéntesként segítem a csapat munkáját és népszerűsítem a rendezvényt!  Sőt a bejegyzés végén még egy finom menüsor is vár rátok a régi receptekből összeállítva, amely passzol ehhez az eszméhez! 

Furcsa, de amióta nincs munkám egyre több minden házi készítéssel kerül az asztalra. Igen, való igaz, az időmből kitelik, de a végeredmény is teljesen más! Nem mintha valaha is a kész ételek híve lettem volna, gyermekkoromban sem ezt tanultam (falun nem is szokás az ilyesmi), de sokkal önállóbban teremtem meg az egyes ételeket napról napra, még itt Budapesten is. Piacozni imádok, ez gyerekkori "betegség", így a helyi termelőktől való beszerzési elv kipipálva. Továbbá ott a kert is, mely segítségével egyre több mindent tudunk megtermelni és végül a falatnyi erkélyem is segítséget nyújt ebben.

Ha végignézitek a blogot, akkor láthatjátok, hogy én a magyar konyha kevésbé sem könnyed receptjeit részesítem előnyben, továbbá Julia Child finomságai is meghatározóak. Joggal tehetitek fel a kérdést, hogy miért vallom a korábban már ismertetett elveket. 

  • Számomra nagyon fontos, hogy a mai gyerekekben tisztázzuk, hogy mi a normális, finom étel, hogy milyen zöldséget és gyümölcsöt tud csemegézni FRISSEN! és ne valami "űrtechnológiával" tartósított formába jusson napi elemózsiájához.

  • Egyértelmű, hogy a helyi termelők zamatos gyümölcsei és zöldségei kerülnek az asztalra. Mivel szüleim révén is érintett vagyok ebben a témában, mindenképpen ebben nőttem fel és ezt támogatom. 
  • Sarkalatos pont a kezdeményezésben a feldolgozatlan alapanyagok hangsúlyozása. Mi is lenne jobb egy nagy adag friss illatos epernél, lédús baracknál, ropogós körténél... 
  • Jamie Oliver kampánya nem arról szól, hogy ne együnk húst, legyünk vegák és száműzzük a lisztet és a cukrot. Ő inkább az utóbbiakból a mértékletességre int, arra, hogy ne használjunk fel már kész, előre sütött, panírozott, tartósított élelmiszereket. Viszont amit megeszünk, annak minden, de minden falatkáját élvezzük. Öröm legyen az evés!   
Most már tudjátok a legfontosabb okokat, amiért úgy gondoltam, hogy egy őrülten klassz kezdeményezés és nem árt erről minél több embernek értesülni. Mindenki a saját életére vetítve értelmezze és alkalmazza. Ha nem is kezdeményeztek radikális változást ezen a téren, akkor sem dől össze a világ! De ha már egy töredékét alkalmazzátok, akkor jó úton jártok!
 Én szeretem a finom, igényes ételeket. Meg is látszik a vonalaimon, de ez inkább a jelenlegi mozgásszegény életmódomból adódik és nagy adag genetikán is múlik. Egy kis változáshoz én is lendületet kaptam most! Viszont, ha lélekben egyensúlyban vagyunk, akkor kifelé is ezt kommunikáljuk! Legyünk akár nádszál karcsúk vagy éppen töltött galambok! 

A Facebook oldalon folyamatosan értesülhettek az újdonságokról és május 19 programjáról: https://www.facebook.com/pages/Food-Revolution-Hungary/233132023461306





ÍME A  MENÜ
















 




3.Medvehagymás tavaszi saláta a szezon végén:
http://boldogkukta.blogspot.com/2012/04/medvehagymas-tavaszi-salata.html










Csatlakozzatok a kezdeményezéshez minél többen a következő oldalon: https://www.facebook.com/pages/Food-Revolution-Hungary/233132023461306

Legyen szép estétek!



2012. május 8., kedd

Kávés pillecukor liofilizált ribizlivel (sós karamellával)



A bűnözés netovábbja ez a recept! Bocsánat, de magam is kísértésbe estem. Egy kis különlegesség akár kávé mellé, akár kávéba. Emlékszem a belvárosi, ebédszüneti partizánkodásokra. A forró csokiba vagy éppen a kávéba mindig kérhettünk egy kis csoki rudacskát vagy éppen pillecukrot. Egy kis nosztalgia alapján született ez a recept! 

Amikor pillecukorhoz szeretnék látni vagy méz nincs itthon vagy kukorica szirup. Erre találtam ki egy ötletes kis megoldást. Ez az édesség három könnyű részből tevődik össze és nincs nagy különbség a mézes változat között. Dolce Vita Naora játékra álmodtam meg ezt a bűnös finomságot.

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 perc  + 1 óra pihentetés

ELŐKÉSZÜLETEK: 
  • étolaj (napraforgó)
  • műanyag doboz
  • sütőpapír
Egy 15*20 cm-es műanyag dobozt kibéleltem sütőpapírral és beolajoztam vékonyan a papír felületét. Mindezt azért tettem, hogy minél könnyebben kiszedhessem az edényből a megszilárdult masszát! Kb. 1,5 - 2 cm vastag pillecukrokat kapunk.

1. SZIRUP

  • 5 dkg cukor
  • 0,5 dl víz
  • 1/4 tk. citromsav
  • 1/4 tk. szódabikarbóna

A cukrot és a vizet összeöntöm. Alacsony lángon a tűzre teszem. Átlátszó tiszta sziruppá olvasztom. Ekkor hozzákeverem először a citromsavat, majd a vizet. Egy kicsit hevesebb reakcióra, bugyogásra számítsatok. Összekeverve lehúzom a tűzről. Egy sűrű, ragacsos, szirupos masszát kapok. 

2. ZSELATIN

  • 1,5 ek. zselatin
  • 0,5 dl víz
  • 1,5 ek. Nescafé instant kávépor (3 az 1-ben :-))

A zselatint simára keverem hideg vízzel és az instant kávéporral.  Hagyom, hogy megduzzadjon a zselatin.



3. OLVASZTOTT CUKOR
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl víz 
  • egy csipet só 

Végső lépésként a cukrot összeolvasztom a vízzel és egy csipet sóval. Átlátszó, folyékony keveréket kapunk. Ekkor beüzemelem a kézi mixert/ multi gépet szóval bármilyen keverő eszközt. Összeöntöm a szirupot, a zselatinos keveréket és az olvasztott cukrot. Rögtön keverni kezdtem. Kb. 8-10 perc keverés után sűrűbb masszát kapok (kb. 4 dl), melyet az előkészített, kiolajozott, papírozott dobozba öntök.

Amikor a dobozkában van a keverék megszórom 2 evőkanál liofilizált ribizlivel. A hűtőbe teszem a pillecukrot kb. 1 órára.
  • 2 ek. vaníliás porcukor
A legutolsó lépés, amikor kivesszük a dobozból az elkészült remekművet, lefejtjük a papírt. Én rögtön megforgatom vaníliás porcukorban az egész pillecukrot, hogy ne ragadjon. Majd fogok egy ollót és felszabdalom tetszőleges méretre.  Még egy kicsit meghempergetem a porcukorban a darabkákat és máris kínálhatom a kávé mellé.  TIPP: bármilyen sütikiszúrót használhatunk  a formára vágáshoz!






Opcionális: SÓS KARAMELLA
  • 5 ek. cukor
  • 0,5 dl víz
  • 2 ek. 20%-os tejszín
  • 1/2 kk. só
Ez a rész egy igazán merész megfontolásból született. A cukrot a vízzel összemelegítem, majd addig főzöm, amíg sötétedni nem kezd a keverék. Óvatosan hozzáadom a tejszínt (ilyenkor fröcsköl egy kicsit, így érdemes magasabb falú edényben végezni a műveletet). Végül a sót is hozzákeverem és máris tálalhatom ehhez a mennyiségű pillecukorhoz. FIGYELEM! A meleg karamellába mártva olvadni fog egy kicsit a puha édesség! Viszont isteni!

Aki szeretne ilyen tömény bűnözést véghezvinni egy finom csésze kávé mellé, akkor ragadjon fakanalat és készítse el! Megéri! 

Legyen szép napotok!



2012. május 7., hétfő

Food Revolution Day - SZAVAZZ AZ IGAZIRA! - 2012. MÁJUS 19.


FIGYELEM! A VILÁGON, így Magyarországon is először GASZTRONÓMIAI FORRADALOM NAP 2012. május 19-én! Lehet, hogy sokan eddig még nem hallottatok erről a kezdeményezésről, de az a célom, hogy minél többen, minél többet tudjatok meg róla!
Nem olyan régen értesültem az interneten keresztül Povodör Judit hazai kezdeményezéséről. Fantasztikus energiabomba a hölgy, aki önkéntes szervezőmunkájával elérte azt, hogy itthon is életre keljen ez a mozgalom! Örömmel jelentkezett a hivatalos amerikai oldalon egy motivációs levél kíséretében, hogy szívesen lenne a budapesti Food Revolution Ambassador. És tessék már pezseg is az élet:-) Először Juditnak kell köszönetet mondanom sokunk nevében!
Csatlakozz az általa életre keltett magyar nyelvű Facebook oldalhoz és értesülj a legfrissebb hírekről: https://www.facebook.com/pages/Food-Revolution-Hungary/233132023461306

Az előtörténetét is megosztom Jamie Oliver nagyszerű kezdeményezésének.  Számomra nem volt kérdés, hogy csatlakozzak-e. Szeretem Jamie Oliver nézeteit és az ételhez kapcsolódó bensőséges viszonyát! 

A Food Revolution Day mozgalmat a Jamie Oliver Foundation hozta létre azzal a céllal, hogy felhívja az emberek és iskolák figyelmét arra, hogy a feldolgozott, cukros ételek mennyire károsak (elhízást, cukorbetegséget, depressziót okoznak s ez mekkora problémát jelent ma a társadalmakban). Arra szeretnének biztatni mindenkit, hogy mesterséges gyorskaják és finomított élelmiszerek helyett válasszák inkább a sokkal egészségesebb és finomabb, lehetőleg helyi alapanyagokból készített ételeket, élelmiszereket.
Ezzel kapcsolatosan egy petíciót indítottak útnak, amit jelenleg közel 800.000 ember írt alá a világ minden tájáról! Csatlakozz Te is! Én már megtettem!

Jelenleg 24 országban, 156 városban 77 nagyobb rendezvény és 155 vacsora-party kerül megrendezésre a május 19-i Food Revolution Napon. Közöttük szerepel már Budapest is nagyszerű programjaival!

Aki már egy kicsit bekukkantott blogom tartalmába, az jól tudja, hogy imádok piacra járni legyen az külföldön vagy belföldön! Itt ismerem meg az igazi helyi emberek és termelőket.  Ha szombat és Budapest, akkor egyértelműen az én elsődleges otthonom Újpest piaca a cél vagy éppen a veresegyházi és   Fény utcai piac forgataga ! Ha Óföldeákon tengetjük napjainkat, akkor pedig a makói piac a célpont. Én elkötelezett híve vagyok annak, hogy helyi/környékbeli termelőktől szerezzem be az árut vagy éppen magam termeljem meg. Ezért hétvégente megragadom kicsiny kosaramat és útra kelek az én Fecómmal. El sem hiszitek, hogy mennyivel jobb közvetlen a termelőtől megvenni például a kopasztott csirkét (tudom, hogy jó körülmények közül jön az alapanyag), túrót, zöldségeket... Mindamellett, hogy biztos beszerzési forrást találok, kedves emberekkel diskurálhatok ebben a rohanó világban! Mindenkit csak buzdítani tudok, hogy ragadjon kosarat és irány a piac! Egy kis kuriózumként megmutatom milyen is két görög piac. Kézzel-lábbal és némi görög tudással tökéletesen beilleszkedtünk a pezsgő életbe. Akkor még híre-hamva sem volt a blognak, amikor ezek a fotók készültek, így már láthatjátok, hogy akkor is ezt az elvet vallottam. Folyamatosan több piacról tudósítok időről időre Nektek, azért, hogy megismerjétek ezt a pezsgő, élettel teli illatos és színes világot! 

De a programhoz most visszatérek:
CSATLAKOZZ TE IS! Akár annyival, hogy este a családi vacsorát feldolgozatlan, lehetőleg helyi alapanyagokból készíted! A vacsora-patry-k, nagyobb rendezvények , dietetikusok,orvosok, éttermek, iskolák és sportközpontok által szervezett ingyenes, ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő programok várnak Rád és családodra is. Akik mellett letettem voksomat, az az én kedves lakhelyem, Újpest egyik iskolájának kezdeményezése! Továbbá őrült amatőr fotósként is megörökítem a nagy nap eseményeit és egy mintamenü is tervben van már!

 A Nyersétel Akadémia  szervezésében május 19-én a 4. kerületi Szűcs Sándor Általános Iskolában egy családi nap keretében tartanak felvilágosító előadásokat. A Szűcs Sándor Általános Iskola igazgatósága nagy örömmel fogadta a Food Revolution Day koncepcióját – példaértékű a többi iskola előtt, hogy ők minden éven rendeznek családi napot, aminek keretében egész napos, az egészséges táplálkozásra és sportra nevelő programok várják a gyerekeket.

CÍM:
Szűcs Sándor Általános Iskola, 1044 Budapest, Ugró Gyula sor 1-3.

Újpest Városközpontból a BKV 220-as autóbuszával lehet az iskolát elérni!

TOVÁBBI PROGRAMOK 2012. május 19-én Budapesten: 

1. „Food Revolution a Konyhádban” a legelső programok egyike volt. Mivel három hete még nem volt olyan önkéntes, aki a helyet biztosítani tudta volna, ezért Judit gyorsan megoldotta a problémát: minden csatlakozó otthon készíti el a Food Revolution Vacsorát a családjának, így természetesen ehhez a programhoz az ország minden részéről csatlakozhatnak. A Facebookon keresztül lehet jelentkezni - Judit álma, hogy legyen 1000 ember Magyarországon, akik Food Revolution Menüt készítenek aznap - már 271-en csatlakoztak! 
  
2. A Goodness Medical Fitness- és Wellness Stúdióban  Food Revolution Day nyílt nap lesz, ahol az odalátogatók egész nap ingyenesen látogathatják a jógaórákat, vehetnek részt dietetikai tanácsadáson, és próbálhatják ki az új X-Body speedtraining gépet is. Ezen kívül ételkóstoló és a fenntartható gazdaságról szóló előadás várja majd az érdeklődőket, amit az  Élő Tisza Egyesület egyik elnökségi tagja, Dr Kelemen Béla tart majd. Akik pedig a jógaórák között fel szeretnének frissülni egy kicsit, a Somerset Teahouse  felajánlásával különleges zöld és fehér teákat kóstolhatnak majd egész nap.

3. Napos Oldal Vegetáriánus Étterem: önkéntesek fognak gyerekekkel szárított gyümölcsökből és magvakból  kókuszgolyókat készíteni, valamint az étterem séfje, Tóth László egy izgalmas workshop keretében készít majd el 3 egyszerű Food Revolution Ételt. Akik pedig kedvet éreznek egy kis főzéshez, elkészíthetik saját „Napraforgókrémjüket” amihez az alapanyagokat és a fűszereket az étterem biztosítja - ezen kívül délután 1-től a környezettudatos ételkészítésről lesz kerekasztal-beszélgetés.

4. A Mannatural Ételbár kóstolóval egybekötött tortakészítő workshopot szervez - a nyers étkezés pozitív hatásairól szóló előadással egybekötve.

5 . Somerset Teahouse ingyenes kóstoltatással és a teák fajtáiról és azok egészségügyi hatásairól szóló előadással várja majd az érdeklődőket.

6. Az Életkonyha pedig egy gourmet ebédet szervez Noszvajon, s a Food Revolution Day keretében ingyenes előadással kedveskedik majd a résztvevőknek az ehető, vadon termő növényekről, valamint a nyers étkezés szervezetre gyakorolt hatásairól.

7. A Fruccola étterem (Bp. V. ker. Kristóf tér 3.) pedig Food Revolution Utcabállal várja majd az érdeklődő gyerekeket és azok szüleit, akik animátorok vezette programok keretében ismerhetik meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. Egy kis programajánló: csukott szemmel való zöldség- és gyümölcskóstolás, gyümölcssaláta készítés, házi gyümölcsjoghurt készítés, kitűző és Fruccola-naptár készítés, vetélkedők és még sok egyéb.

8. Valamint lesz egy nagyobb rendezvény a MoM Rendezvényközpont nagyszínpadán 19-én 11:30-tól délután 4-ig, aminek főszervezője Hadarik Rita gasztroblogger. Itt főzőbemutatók, érdekes előadások, dietetikai tanácsadás, gyerekprogramok és vetélkedők várják majd az érdeklődőket.

9. A napot pedig a Hősök Terén megrendezésre kerülő Food Revolution Day flash mobbal zárnánk, aminek részleteiről és szervezéséről A Felelős Gasztrohősök lelkes csapata gondoskodik majd.

Minden program megtalálható lesz majd térképpel együtt a Food Revolution Hungary Facebook oldalán.
Csatlakozzatok a mozgalomhoz, lájkoljátok az oldalt és az események között nézzétek meg a programokat, néhányra már most lehet jelentkezni!

A szervezők továbbra is várják azon szponzorok jelentkezését, akik szívesen támogatnák a programot, Food Revolution Day önkénteseket a felmerülő költségek fedezésében (szóróanyagok nyomtatása, pólókészítés, hangosítás), valamint olyan fotósok jelentkezését, akik május 19-én segítenének megörökíteni az első budapesti Food Revolution Napot.







 Végül nézzük meg Jamie Oliver kezdeményezésének alapját és csatlakozzatok a magyar Facebook oldalhoz: https://www.facebook.com/pages/Food-Revolution-Hungary/233132023461306

Legyen szép napotok!

2012. május 4., péntek

Julia Child 15. recept - Posírozott tojás - OEUFS POCHÉS



Meséljek Nektek egy bolond nőről, aki nekilátott a posírozás művészetéhez és a fényképezőgépét nem töltötte fel? Éppen itt ír Nektek! De megoldottam:-) Egy fotó, egy töltés, egy fotó, egy töltés... Mint láthatjátok azért sikerültek a képek :-) Van mit tanulnom, de első próbálkozásként nem annyira rossz. Ledaraboltam a felesleget, mint ahogyan a videón is láttam és ez lett a végeredmény. Nem volt friss a tojás, itt Pesten nehezen tudnám kikapkodni a tyúkok alól, de így is sikerült azzal a praktikával, amit Julia Child osztott meg felvételen.

Egy újabb gyöngyszem, amely Julia Childhoz kapcsolódik. Még a filmbeli Julie Powell is elkészíti ezt a finomságot. Egyszerű és nagyszerű!

Hogyan posírozunk tojást? 

20-25 cm átmérőjű és kb 6-8 cm magas fazék
ecet (amely segít, hogy a tojás megőrizze alakját)

Öntsünk kb. 5 cm magas vizet az edénybe és literenként 1 tk. ecetet adjunk hozzá. Tegyük fel a fazekat lassú tűzre. 

4 friss tojás
fakanál 
merőkanál

Törj fel egy tojást! Tartsd olyan közel a gyöngyöző! vízhez, amennyire csak tudod és ejtsd bele a tojást.
Majd 2-3 másodperc alatt azonnal a tetejére húzzuk a fakanállal a fehérjét.

Egy tál hideg víz

Kb. 4 perc alatt megfőzzük, majd kivesszük a vízből és hideg vízbe tesszük rögtön a tojásokat. A fehérjének be kell fedni a sárgáját, de a sárgájának puhának kell lenni. Ez a folyamat megállítja a további főlést és lemossuk az ecetet is. Ezután már fogyaszthatjuk is.

A képen azt a folyamatot láthatjátok, amikor nem friss a tojás. Jó ötlet volt Julia Childtól a felvételen! 

Az idős Julia Child együtt főz Jacques Pepinnel a Cooking at home  sorozatban! Megéri megnézni, mert nagyon ötletes kis praktikákat kaphatunk posírozott tojás témában!

 

Bon Appétít! 


2012. május 3., csütörtök

Julia Child 13. és 14. recept - Boros pác sertéshúshoz és fokhagymás krumplipüré- MARINADE AU VIN & PURÉE DE POMMES DE TERRE Á L' AIL


Nézzük, mi finomat ettünk ma? Bárki könnyen elkészítheti otthon a húst is és a fokhagymás krumplipürét is. Meg is jegyeztem Fecómnak, hogy valamit tudott ez a nőszemély:-) Bocsánat, ha tiszteletlennek tűnnék, de valóban isteni volt a mai ebéd. Még vicceltem is Fecómmal, hogy francia cégnél már csak francia menüt falatozik az ember :-) Mivel ez készült a munkahelyi esti vacsorára is. 
 Nem szaporítanám a szót, nézzük a mennyei recepteket. 

A sertéshús készítéséhez több pácot is találtam, de most ez nyerte el a tetszésemet. Legyen szó nagyobb darab húsról, vagy éppen szeletekről egy-egy érdekes ízesítés különlegessé teszi a sütés előtt bepácolt sertéshúsokat. Ez nem feltétlenül lényeges lépés, de eredményesnek fogod találni, mert a hideg pácolással általában sokkal jobb a végeredmény. Használhatsz egyszerű sóból, borsból, fűszerekből álló száraz keveréket, vagy folyékony pácot, amely citromléből, borból vagy ecetből friss fűszerekkel és aromás zöldségekkel készül. Mindig rozsdamentes edényben pácolj: porcelán, pyrex vagy éppen zománcozott edények. 


Kötelező idő  

(Ha a húst lehűtjük (hűtőbe tesszük), a következők a kötelező minimum pácolási idők számoljunk!)

Oldalas vagy steak (karaj és szeletelt húsok) - minimum 2 óra, de jobb a 6-12 óra
Szűzpecsenye vagy tarja- minimum 6, de inkább 24 óra ajánlott
Friss sonka- minimum 2 nap, de 4-5 nap a legkedvezőbb

Ezt a pácot elkészíthetjük oldalashoz, steakhez, tarjához, de általában friss sonkához is ajánlott. Ez a pác jó vastagabb húsokhoz a 2-4 napos pácolásokhoz. Hasonló jelleget kölcsönöz a húsnak, mint ha vaddisznót ennénk. 

Megjegyzés: Ha a sertést több, mint 3 napig pácoljuk, akkor a hagymát, fokhagymát, répát nagyon lassú tűzön kicsit főzzük meg, mielőtt elkezdenénk a sütést. 

Kb. 1,35 dkg sertéshúshoz számoljuk ezt a mennyiséget

1 ek. só
2,2 dl száraz fehérbor vagy 1,5 dl száraz, fehér vermut
1 dl fehérborecet
4 ek. olívalolaj
3 gerezd negyedelt fokhagyma
11 dkg vékonyra szeletelt sárgarépa
11 dkg vékonyra szeletelt vöröshagyma
1/2 tk. szemesbors
2 babérlevél
1 tk. kakukkfű
Opcionális: 1/4 tk. bazsalikom vagy tárkony, zsálya, menta, 5 szem koriander

Sózd meg a sertéshúst! Az összes többi hozzávalót egy tálban keverd össze. A tálban forgasd meg a húsokat és a hús fajtájától függően tegyétek a hűtőbe pihentetni. Sütés előtt vegyétek ki a pácból, csepegtessétek le és szárítsátok meg papírtörlővel. 

1 óra sütés kellett az én csontos karajaimnak. Én a pácot is hozzáadtam és így sütöttem közepes lángon kétszer fordítva.
 
Fokhagymás krumplipüré 
 Így ír Julia Child erről az ételről: Két fej foghagyma horribilis költségnek tűnik mielőtt ezt a receptet elkészítenéd. De ha kipróbálod, akkor sajnálni fogod eddig nem tetted. A hosszú ideig főzött fokhagyma elveszti erős ízét, csak kellemes ízt ad!  A fokhagymás burgonyapüré passzol a sült bárányhoz, sertéshez, libához vagy éppen kolbászhoz. Mindkettőt, a fokhagymás szószt és a burgonyapürét az utolsó pillanatban kell összekeverni. Az elkészült püré elveszti kellemes állagát, ha sokáig melegítjük vagy ha újramelegítjük pihentetés után. Azonnal fogyasztandó! 

2 fej, körülbelül 30 gerezd fokhagyma
víz 

A fokhagymát szétszedjük gerezdekre. Két percre forró vízbe dobjuk, majd kivesszük és gyorsan megpucoljuk. 

Kb. 1 literes serpenyő
4 ek. vaj
2 ek. liszt
2,2 dl forró tej
1/4 tk. só
csipet bors
fakanál
turmixgép (botmixer)

Lassú tűzön pároljuk egy kicsit lefedett serpenyőben vajon a fokhagymákat. Ne barnuljanak meg, kb. 20 perc szükséges ehhez.
Keverd el a lisztet a vajjal alacsony láng felett. Vigyázz barnuljon meg! Majd add hozzá a tejet és fűszerezd ízlésed szerint! A sűrű szószhoz add hozzá a megpuhult fokhagymát és turmixold össze.
kb. 1,2 kg főzni való burgonya
4 ek. olvasztott vaj
só és fehér bors
3-4 ek. krémes tejföl
4 ek. aprított petrezselyemzöld
egy meleg, vékonyan kivajazott tál  

Pucold meg a krumplit, negyedelt fel és sós vízben főzd puhára. 
Ha kész, öntsd le róla a sós vizet és krumplitörővel pürésítsd.
Sózd, borsozd.

Röviddel a tálalás előtt add hozzá a fokhagymás szószt, az olvasztott vajat és a legvégén az aprított petrezselymet is add hozzá. 


Saját véleményem: 
A hús puha és omlós lett egy órányi sütés után. Köszönhető természetesen a borecetnek is, de száraz fehérbor is megtette hatását. Én ráöntöttem a pácot, így sülés után akár még egy jó kis szószt is lehet kreálni. Amikor kinyitottam a sütőt igaz majdnem beájultam a tömény alkohol-borecet párától, de megérte :-)) Nekem nagyon tetszett a hús, mivel nem egy átlagos fűszerezéssel bolondította meg az ízét ez a pác. A fokhagymás burgonyapüré nálam mindent vitt. Számomra  
mennyei csemege. Csak úgy magában is el tudnám lopkodni falatonként. Azt hiszem még van is a konyhában belőle. Meg is nézem :-))

 Egy újabb fotót osztok meg Veletek Julia Childról. Kár, hogy én már személyesen nem találkozhatok vele, de mindenképpen elvarázsolt optimizmusa, mindig mosolygós megjelenése. Ha valaki igazi egyéniség és lelki téren is minden rendben van nála, akkor nem kell címlapról leugrott csini lánynak lennie ahhoz, hogy ha ránéz az ember, azt mondja: Ez igen, egy igazi helyes, boldogságtól ragyogó nő!
A kép forrása: www.pinterest.com
  Bon Appétít!







2012. május 2., szerda

Julia Child, 12. recept - Soupe au istou - Pistuo leves

 (Provancei zöldségleves fokhagymával, bazsalikommal és zöldfűszerekkel)

Most nézzétek el nekem, hogy nem láttok csúcs tálalást és a fények sem jók, de idővel cserélni fogom a fotókat, mert kedves vendég nálunk ez a fogás. Természetesen a reggeli után az ebédre koncentrálok most. Első lépés egy finom leves lesz.

Julia Child így ír a könyvében erről a fogásról: A Mediterráneumban kora nyáron van szezonja a pistou levesnek, amikor fruss bazsalikom, friss fehér bab és szél "mange-tout" babok mind hirtelen nagy mennyiségben kaphatóak. Ilyenkor a piaci asszonyok kiabálásától hangosak az utcák:  "Mesdanes, failes le bon piste, failes le pistuo". (A könyvben ezek a sorok állnak:-)) Francia tudással rendelkezők előnyben! Az én konyha franciámmal nem állnék neki :-)

Maga a pistuo, mint az olasz pesta egy szósz, amely fokhagymából, bazsalikomból, paradicsomból és sajtból készül. Ez ugyanúgy passzol spagettihez, mint a gazdag zöldségleveshez. Szerencsére ez a leves nem korlátozódik csak nyárra és a friss zöldségekre. Használhatsz barna babot, vese babot, friss vagy fagyasztott zöldbabot és illatos szárított bazsalikomot is. A többi zöldség lehet szezonális. Adhatunk hozzá zöldbabot, kockára vágott cukkinit és zöld vagy piros paprikát is. 

Hozzávalók 6-8 személyre:

Kb. 3,5 l víz
45 dkg: felkockázott sárgarépa, burgonya, felkarikázott póré hagyma/ vöröshagyma
1 ek. só
45 dkg friss fehér bab vagy helyettesíthető vesebabbal

Forrald fel a vizet a zöldségekkel, sóval együtt lassú tűzön egy kb. 7 literes edényben kb. 40 perc alatt vagy kuktában kb. 15-20 perc alatt. Helyes fűszerezést! 

45 dkg felvágott zöldbab vagy fagyasztott zöldbab
45 dkg konzerv vagy barna bab
Kb. 7-8 dkg törött spagetti vagy vermicelli
1 szelet fehér kenyér vagy morzsa
1/8 tk. bors
1 csipet sáfrány

20 perccel tálalás előtt a adjuk hozzá a zöldségeket, morzsát és a tésztát a leveshez, ha nem azonnal fogyasztjuk. Így a frissességüket meg fogják őrizni és  nem ázik el a tészta sem. Főzd lassú tűzön kb. 15 percig vagy addig, amíg a zöldbab át nem fő. Fűszerezd! 

4 gerezd zúzott fokhagyma
6 ek. friss paradicsompüré v. 4 ek. paradicsom paszta
kb. 5 dkg felaprított bazsalikom vagy 11/2 szárított bazsalikom
1 dkg reszelt parmezán
0,5-1 dl olívaolaj

Készítsük el a következő pistout, amíg a leves fő. Tedd a fokhagymát, paradicsompürét vagy pasztát, bazsalikomot és a sajtot egy leveses tálba, majd kezd el keverni egy fakanállal. Cseppről-cseppre adjuk hozzá az olívaolajat. Amikor a leves tálalásra kész, tegyünk kb. 2 dl levest a pistoura. Keverjük el, majd öntsük rá a maradék levest. Tálaljuk friss, meleg francia kenyérrel vagy erősen pirított kenyérrel és olívaolajjal! 

Saját vélemény:
Én cukkinit és paradicsomot is adtam hozzá. Megéri! Sáfrányban szűkölködöm jelen pillanatban, de nem történt katasztrófa, hogy elmaradt. Viszont a parmezánnal nem szabad spórolni. Bele kell tenni, mert ez adja meg az igazán finom ízét a sok-sok mennyei zöldség mellett. Ez a leves már magában nagyon laktató. Érdemes kipróbálni. Ha nincs kéznél olyan sokféle bab, akkor elegendő fehér babot és zöldet használni. Ha konzerv babbal dolgozunk, akkor azt mindenképpen tálalás előtt keverjük bele. 
Fakanálra fel:-)

Fantasztikus nő volt Julia Child, eddig is tudtam. Ez a kép olyan jól jelképezi mérhetetlen nagy életkedvét!

Kép forrása: www.pinterest.com

Bon Appétít :-)








Nyomtasd ki a bejegyzést!


2012. május 1., kedd

JULIA CHILD HETE: 10. és 11. recept Omelettes Gratinées á la Tomate- Pradicsomos töltött omlett krémes tejföllel és sajttal és COLUIS DE TOMATES Á LA PROVENCALE - Friss paradicsom püré fokhagymával és fűszerekkel


Így estére fut be ma a recept. Éljen május elseje :-)) Gondolom ti is jól bóklásztatok, sütögettetek vagy éppen fürödtetek ma. A reggeli recepteket ma le is zárom ezzel a bejegyzéssel. Holnap már más típusú étel jön. Igaz van még ebben a témában a Jolly Joker, de azt későbbre tartogatom.

Ahogyan egyre több Julia Child videót nézek meg és időről időre több receptet készítek el, úgy észrevettem, hogy nem ragaszkodik olyan mereven a receptben leírtakhoz. Az omlett készítés sem teljesen úgy van a filmen, mint a könyvben, de szerintem ez nem is baj. Aki elolvassa a receptet és megnézi a filmet, a két praktikából szuper elkészítést tud kovácsolni. 
Most nézzük a mai különlegesség elkészítését. Ez az ízletes vacsora vagy ebéd akár előre elkészíthető és a végén elegendő a krémes tejföllel és sajttal tálalni. 

Hozzávalók 4-6 személyre:

4 db 2 tojásos omlett vagy 2 db 3 tojásos omlett
kivajazott tányér
1 csésze kb. 2,5 dl friss paradicsom püré (elkészítését lásd lent)
tűálló tányér
1/2 csészétől 2/3 csészéig créme fraiche (vagy hazai jó minőségű krémes tejföl)
kb. 7,5 dkg reszelt svájci sajt
1/2 ek. olvasztott vaj

Az előzőek alapján készítsetek omlettet, de most hagyjátok kissé nyersen a tetejét. Most ne tekerjétek össze. Tegyétek kivajazott tányérra mindegyiket.

Középen vágjátok ketté az omlettet, de úgy, hogy 1,5 cm maradjon egyben a két végén. Töltsétek be a két oldalt és hajtsátok be. 

Ha nem szeretnénk rögtön tálalni, akkor vajazott tányérra tegyük és fedjük le.

Melegítsük elő a sütőt nagyon forróra. 

Tálalás előtt kenjük meg az omlett tetejét és szórjuk meg sajttal és egy kis olvasztott vajjal. Tegyük be a sütőbe, hogy rámelegítsük a fentieket. Ízlés szerint, de leginkább világos barnára ajánlott sütni. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük az omlettet. Azonnal tálaljuk. 

COLUIS DE TOMATES Á LA PROVENCALE - Friss paradicsom püré fokhagymával és fűszerekkel

Most megosztom Veletek ennek a finomságnak a receptjét is. Ajánlott sült csirkéhez, marhához, húspástétomokhoz, tojáshoz, tésztához, pizzához...

Ez egy sűrű, ízletes paradicsomszósz igazi mediterrán fűszerezéssel. 

3 literes, zománcozott lábas
7,5 dkg finomra aprított vöröshagyma
2 ek. olívaolaj
2 tk. liszt
10 dkg hámozott, aprított paradicsom
1/8 tk. cukor
2 gerezd zúzott fokhagyma
Közepes fűszer csokor: 4 szál zöldségzöld, 1/2 babérlevél, 1/4 tk. kakukkfű egy kicsi textilbe rakva
1/8 tk. édeskömény 
1/8 tk. bazsalikom
egy pici csipet sáfrány
egy pici csipet koriander
1/4 tk. szárított narancshéj
1/2 tk. só
1 vagy 2 ek. paradicsom paszta, a színe miatt, ha szükséges
só és bors
 
Saját véleményem: Ízletes, igaz én nem sütöttem a tetejére a tejfölös keveréket és a tejfölbe kevertem a sajtot a créme frauche hiányában. Különleges, mivel a beletöltött püré nem egy egyszerű ledarált paradicsom, hanem ízletes szósz. Meg kell jegyeznem, hogy Jamie Oliver ketchup receptjére emlékeztet a szósz hozzávalóiban és ízében is. 

Kép forrása: www.pinterest.com

Végül egy képet osztok meg Veletek! Julia Child 23 évesen látható rajta. Californiában készült a fotó. 

 Bon Appétít :-)