Kávés pillecukor liofilizált ribizlivel (sós karamellával)
A bűnözés netovábbja ez a recept! Bocsánat, de magam is kísértésbe estem. Egy kis különlegesség akár kávé mellé, akár kávéba. Emlékszem a belvárosi, ebédszüneti partizánkodásokra. A forró csokiba vagy éppen a kávéba mindig kérhettünk egy kis csoki rudacskát vagy éppen pillecukrot. Egy kis nosztalgia alapján született ez a recept!
Amikor pillecukorhoz szeretnék látni vagy méz nincs itthon vagy kukorica szirup. Erre találtam ki egy ötletes kis megoldást. Ez az édesség három könnyű részből tevődik össze és nincs nagy különbség a mézes változat között. Dolce Vita Naora játékra álmodtam meg ezt a bűnös finomságot.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 perc + 1 óra pihentetés
ELŐKÉSZÜLETEK:
- étolaj (napraforgó)
- műanyag doboz
- sütőpapír
Egy 15*20 cm-es műanyag dobozt kibéleltem sütőpapírral és beolajoztam vékonyan a papír felületét. Mindezt azért tettem, hogy minél könnyebben kiszedhessem az edényből a megszilárdult masszát! Kb. 1,5 - 2 cm vastag pillecukrokat kapunk.
1. SZIRUP
- 5 dkg cukor
- 0,5 dl víz
- 1/4 tk. citromsav
- 1/4 tk. szódabikarbóna
A cukrot és a vizet összeöntöm. Alacsony lángon a tűzre teszem. Átlátszó tiszta sziruppá olvasztom. Ekkor hozzákeverem először a citromsavat, majd a vizet. Egy kicsit hevesebb reakcióra, bugyogásra számítsatok. Összekeverve lehúzom a tűzről. Egy sűrű, ragacsos, szirupos masszát kapok.
2. ZSELATIN
- 0,5 dl víz
- 1,5 ek. Nescafé instant kávépor (3 az 1-ben :-))
A zselatint simára keverem hideg vízzel és az instant kávéporral. Hagyom, hogy megduzzadjon a zselatin.
3. OLVASZTOTT CUKOR
- 1 dl víz
- egy csipet só
- 2 ek. liofilizált ribizli (beszerzési hely www.fuszeresz.hu)
Végső lépésként a cukrot összeolvasztom a vízzel és egy csipet sóval. Átlátszó, folyékony keveréket kapunk. Ekkor beüzemelem a kézi mixert/ multi gépet szóval bármilyen keverő eszközt. Összeöntöm a szirupot, a zselatinos keveréket és az olvasztott cukrot. Rögtön keverni kezdtem. Kb. 8-10 perc keverés után sűrűbb masszát kapok (kb. 4 dl), melyet az előkészített, kiolajozott, papírozott dobozba öntök.
A legutolsó lépés, amikor kivesszük a dobozból az elkészült remekművet, lefejtjük a papírt. Én rögtön megforgatom vaníliás porcukorban az egész pillecukrot, hogy ne ragadjon. Majd fogok egy ollót és felszabdalom tetszőleges méretre. Még egy kicsit meghempergetem a porcukorban a darabkákat és máris kínálhatom a kávé mellé. TIPP: bármilyen sütikiszúrót használhatunk a formára vágáshoz!
Opcionális: SÓS KARAMELLA
- 0,5 dl víz
- 2 ek. 20%-os tejszín
- 1/2 kk. só
Ez a rész egy igazán merész megfontolásból született. A cukrot a vízzel összemelegítem, majd addig főzöm, amíg sötétedni nem kezd a keverék. Óvatosan hozzáadom a tejszínt (ilyenkor fröcsköl egy kicsit, így érdemes magasabb falú edényben végezni a műveletet). Végül a sót is hozzákeverem és máris tálalhatom ehhez a mennyiségű pillecukorhoz. FIGYELEM! A meleg karamellába mártva olvadni fog egy kicsit a puha édesség! Viszont isteni!
Aki szeretne ilyen tömény bűnözést véghezvinni egy finom csésze kávé mellé, akkor ragadjon fakanalat és készítse el! Megéri!