Spanyol kása úrjatöltve - Mandulás kalács eperrel, barackkal megrakva, likőrboros csokoládéöntettel bolondítva
Nagyon nagy boldogság ért tegnap! Bíró Lajos (Bock Bisztró), Vajda Péter
(Dining Guide) és Enrique Sánchez spanyol mesterszakács alkotta zsűri
beválasztotta a receptemet a legjobb 13 közé! Az illusztris zsűri
véleménye a sok-sok kedves megjegyzés mellett nagyon nagy
megtiszteltetés számomra! Emellet tegnap a Mindmegette versenyében is a
döntősök közé kerültem! Szeretnek az égiek:-) Én is őket! :-)Most meg is osztom Veletek a győztes Andalúz receptet!
- 50 dkg mandulás kalács/ helyettesíthető fonott kaláccsal
- 4 dl MALAGA VIRGEN Sol de Malaga-édes likőrbor
- 5 evőkanál Andalúz Avokádó Méz
- 10 dkg vaj
- 30 dkg eper
- 30 dkg barack befőtt
- 10 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
- 20 dkg lisztkeverék
- 20 dkg őrölt mandula
- 2 dkg élesztő
- 2 ek. citromlé
- 1 dl tej
- 1 db tojás
- MALAGA VIRGEN Sol de Malaga - édes likőrbor
- Andalúz Avokádó Méz
- Lisztkeverék (gluténmentes termék)
1. Aki időhiányban szenved vegyen bátran a pékségből jó minőségű fonott kalácsot. Én a saját kezű készítés híve vagyok, így megosztom az én mandulás kalács receptemet. Ami külön értékelendő, hogy akár vendégvárás előtt néhány nappal elkészíthető a mandulás kalács és elég felhasználni az adott időben.
- 1 dl tejet langyos tejben felfuttatok 2 dkg élesztőt
- Az tálba teszem a lisztkeveréket és az őrölt mandulát, majd 2 ek. citromlevet, 1 ek. Andalúz Avokádó Mézet, 1 egész tojást, 5 dkg olvasztott vajat és végül a felfutott élesztőt is hozzáöntöm.
- Simára kidagasztom a tésztát, formázom és 30 percet kelesztem
- Maximum 20-25 percig sütöm közepes fokozaton aranybarna színűre.
2. Egy 20*25 cm hosszú és minimum 5 cm magas falú tűzálló edényt kivajazok az 5 dkg vajjal. Kb. 1 cm vastag szeleteket vágok a kalácsból és 3 dl likőrborban megforgatom a szeleteket és a tepsibe helyezem az első réteget.
3. Ezután felkarikázom az epreket és befedem a kalácsréteget velük. 2 ek. Andalúz Avokádó Mézet csorgatok a gyümölcsökre.
Majd egy újabb sor kalács következik szintén borban megforgava és a tetejére barackbefőtt szeletelve, továbbá ismét 2 ek. Andalúz Avokádó Mézzel meglocsoljuk az egészet. Zárásként még egy réteg borban éppen megforgatott kalács kerül.
4. Majd 30 percet közepes fokozaton sütöm a sütőben a desszertet.
5. Eközben 1 dl likőrbort egy edénybe teszek és 10 dkg étcsokoládéval gőz fölött sima eleggyé olvasztom.
6. Mikor kész a spanyol kásánk, kockára/szeletekre vágjuk a rakott desszertet, az ízletes csokoládéöntettel meglocsoljuk és néhány szem friss eperrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!