Panna cotta szilva befőttből

 Ha még néhány üveg múlt évi befőtt lapul a polcodon, akkor feltétlenül el kell készítened ezt az édességet! Egyszerű, mutatós és nagyon finom!

Hozzávalók: 
4 főre (4 kisebb pohárka):
Elkészítési idő: kb. 30 perc + kb. 2 óra hűtés
  • 6 dl házi tehén tej
  • 5 dkg nyírfacukor ( ha nincs kéznél egyszerű cukorral is helyettesíthető)
  • 1 db vaníliarúd
  • 15 g zselatin
  • 50 dkg szilva befőtt levével együtt
  • Néhány csepp olívaolaj
Elkészítés: 
A tejet összekeverem a nyírfacukorral. A vaníliarudat kettévágom, kikaparom a magokat belőle és a tejhez adom (magokat és a félbevágott rudat is). Kb. 5 perc alatt összefőzzük/ melegítjük a hozzávalókat közepes lángon.
Közben a szilva befőttből kiveszek 15 dkg-ot levével együtt. Ezt összeturmixolom a botmixerrel és egy edénybe öntöm. Hozzáadok 5 dkg-nyi zselatint. Elkezdem alacsony lángon melegíteni és addig hagyom a tűzön, amíg sűrűsödni nem kezd.
Veszek egy formát/poharat, amelybe beleöntöm a szilvás-zselatinos keveréket. A formát egy csepp olívaolajjal kikenem (könnyebben ki tudjam szedni a desszertet), majd mehet is bele a keverék. Ezután a hűtőbe teszem annyi időre, hogy a teteje megszilárduljon.
Az összemelegített tejhez most hozzáadom a maradék 35 dkg szilva befőttet és a maradék zselatint. Ezeket is összefőzöm alacsony lángon addig, amíg sűrűsödni nem kezd.
Amikor megszilárdult az első réteg, akkor ráöntöm a második (tejes) változatot.
Ezek után már csak türelemmel kell lennünk, mivel kb. 2 óra pihentetés nem árt a szilvás panna cottáknak a hűtőben.
Végül egy kis praktika. A kiolajozott formákból, amikor ki akarjuk szedni az édességet, akkor nincs más teendőnk, csak egy kicsit levegőt engedni a panna cotta és az edényke/pohár közé. Az ujjunkkal kicsit meghúzzuk körben, befelé a finomság oldalát. Így szépen elválik az edénytől és csak ki kell borítani egy tányérra.
TIPP 1: Ha nincs kedvünk bíbelődni a két réteggel, akkor tegyük az összes hozzávalót egy edénybe és kész is.
TIPP 2: Ha maradt még egy kis befőtt akkor érdemes összeturmixolni és mint öntetet mellétálalni.

Legyen szép napotok! 


Népszerű bejegyzések