Zsíros kifli egyszerűen
Nagyon, de nagyon szeretem a puha zsíros kiflit. Fecóm és én is örömmel látom a reggeliző asztalon ezt az aránylag gyorsan elkészíthető, egyszerű péksüteményt. Először a neten találtam egy változatot, majd könyvben olvastam egy receptet és a kettő összegyúrásából született meg ez a kifli. Engem rettenetesen zavar a boltok kínálatában található silány minőségű és fél fogra sem elegendő kiflik mennyisége. Így áttértem erre a változatra.
Hozzávalók 8 db-hoz:
25 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz
1. kk. só
0,5 dl tej
1 db nagy burgonya
2 dkg élesztő
1 db tojás
5 dkg zsír
csipet cukor
1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom. 1 db burgonyát a héjában megfőzök.
2. Én a kenyérsütő gépben dagasztom ki a következők szerint a tésztát: A megpucolt, megfőtt krumplit összetöröm krumplinyomóval és az üstbe teszem. Majd ehhez hozzáadom a lisztet, sót, tojást, zsírt, felfuttatott élesztőt.
3.Szép simára kidagasztom kb. 10 perc alatt a kenyérsütő üstjében a tésztát.
4. Lisztezett deszkán egy szép kört nyújtunk ki a tésztából. Nincs semmi baj, ha nem tökéletes kör. Akkor is kifli lesz belőle:-) Majd nyolc háromszögre vágom a képhez hasonlóan.
5. Begyújtom a sütőt és közepes lángon előmelegítem. A lenti képen azt láthatjátok, hogy egy-egy háromszöget hogyan tekerjetek össze. A szélesebb felét kezdem feltekerni a vékonyabb, hegyes rész felé. Előkészítek egy tiszta tepsit rápakolom az elkészült kifliket.
6. 30 perc kelesztés következik a konyhában vagy éppen a napon. Van olyan opció is, hogy sütőbe helyezés előtt olvasztott zsírral meg lehet kenni a kifliket, de én ezt nem teszem. Így is mennyei. Viszont ti tegyetek saját belátásotok szerint! Minél szélesebb a felső oldal, annál nagyobb kiflit kapunk.
TIPP: Óriás kiflit is előszeretettel készítek. Az én Fecómnak a hazai, kengyeli pékséget idézem egy kicsit fel ezzel a brutális méretű, tepsi szélességű szörnyekkel. Ebben az esetben csak negyedelem a kört és a egyedeket tekerem föl.
TIPP2: Ha túl keménynek, tömörnek találnátok a tésztát, akkor egy-két evőkanál tejföl segít a problémán, de én ritkán alkalmazom így a receptet.
TIPP2: Ha túl keménynek, tömörnek találnátok a tésztát, akkor egy-két evőkanál tejföl segít a problémán, de én ritkán alkalmazom így a receptet.
7. Végül 20 perc alatt közepes lángon szép aranybarnára sütöm a kifliket. Mennyei illat, foszlós állag jellemzi ezeket!
Bátran lássatok neki a gyúrásnak!
Legyen szép napotok!
Nyomtasd ki a bejegyzést!