2018. október 1., hétfő

Horváth Rozi fűszermárka októberi bloggere: Boldog Kukta

Forrás:https://www.facebook.com/HorvathRozi.fuszerek/
Szeretnék egy izgalmas örömhírt megosztani veletek. Ebben a hónapban a Horváth Rozi fűszermárka októberi bloggere én leszek. 

Igazán megtisztelő volt a felkérés. Édesanyám például csak Horváth Rozi fűszerekkel süt és főz, Nagyszüleim konyhájában is állandó vendég volt a legtöbb Horváth Rozi termék. Így egy percig sem hezitáltam a megkeresés után. 

HORVÁTH ROZI TÖRTÉNELEM RÖVIDEN


Kép és videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Oih2FxySxJ8

Szinte minden háztartásban találhatunk a Horváth Rozi márka fűszereiből, de kevesen tudják a márka születésének hátterét és kevesen ismerik a mögötte álló valódi tehetséges háziasszonyt.

Az igazi "Horváth Rozi" Tolmácson született Drozgyik Ilona néven. Férje – Horváth Lajos professzor – gyakorta becézte őt Rozinak, így lett belőle e néven híresség. De ne szaladjunk ennyire előre. 

1939-ben évek született. Már általános iskolában felfedezték rajztehetségét. Először divattervezőnek szeretett volna tanulni. Érettségi után sajnos nem tudta ez irányú tanulmányait folytatni, mert nem indult textiltervezői szak a főiskolán, így az Óbudai Porcelángyárban porcelánfestőként kamatoztatta kézügyességét. Majd A MÁV kötelékein belül műszaki rajzolóként dolgozott először gépész területen, majd építész vonalon. Nagyon megszerette a munkáját. Innen egyenes volt az útja a fűszerek nagyasszonyának a Műszaki Egyetem Építészeti karára. Esti tagozaton végezte az egyedemet, egészen addig, amíg a szerelem közbe nem szólt. 

Egy sebészorvos oldalán találta meg a boldogságot Ilona. A férje néhány hónap ismeretség után munkája miatt Észak-Afrikába, pontosan Algériába ment dolgozni. Fél évvel később, 1966-ban ő is követte. És ekkor kezdődött a fűszerekkel való kalandos megismerkedés. Afrikában idővel jól működő háztartást vezetett, megtanult franciául, így a vásárlás sem okozott gondot a mindennapokban. A hétköznapi főzések során különlegesebbnél különlegesebb fűszereket használt, majd maga állított össze keverékeket. Bevallotta, hogy amikor kiment Algériába a férje után még nokedlit sem tudott szaggatni, nem volt egy konyhatündér. De egy rongyosra olvasott szakácskönyvből megtanult főzni. 

Fűszerekkel megrakodott táskával 1974-ben tértek haza véglegesen a férjével. Férje a MÁV Kórház professzora volt. Folyamatosan használta ezeket az itthon különlegességnek számító alapanyagokat és a beszerzési forrásai is megmaradtak. 1985-ben a férje egyik barátja látogatta meg őket, amikor is a konyhában a fűszerpolc leszakadt. A curry kiborult és ezt a különleges illatot a barát is megérezte. Persze beszédbe elegyetek és Ilona elmesélte, hogy a fűszerek a hobbija. A barát pedig rögtön lecsapott a lehetőségre. Így lett a hazai fűszerek nagyasszonya a Compack cégnél kutatásfejlesztő. Pontosan egy fűszereket jól ismerő emberre volt szükségük. Az Algériában megszerzett fűszerismeretét és francia nyelvtudását kamatoztatta ebben a pozícióban a magyar fűszerész. Rendszerváltás után a cégnek holland tulajdonosa lett. Munkája és nyelvtudása alapján ekkor az új vezetés kinevezte a PR managernek. 
A bejegyzés alapjául szolgáló forrás itt található!

1993 a Horváth Rozi fűszerek első mérföldköve. Ekkor került a fűszercsalád a piacra a ma is ismert névvel és a megalkotó arcképével a holland tulajdonosok javaslatára. A Horváth név a férjétől származott, a Rozi pedig Ilona édesanyjának keresztneve volt.

Ezután tévéműsorok, könyvek és videokazetták követték a fűszereket. A sikere ennek a márkának mai napig töretlen. Megbízható és jó minőség jellemzi ezeket a termékeket.
2002-ben vonult nyugdíjba Ilona. Az ezt követő időszakot az utazásnak, kísérletezésnek, könyvírásnak szentelte.
2003-ban a Magyar hírlap által kiadott 50 legsikeresebb nő listában is helyet kapott. 
1985-ben sajnos elvesztette férjét Ilona. Gyermekük nem született.


Manapság a Kotányi cég birtokában van a fűszermárka. Alapfűszerek közül 14 darab, 18 különlegesség, 10 befőzéshez szükséges kellék és 7 fajta mix fűszerkeverék, 3 fajta gyors pác található a jelenlegi színes, széles kínálatban. 



4 héten keresztül érdekes cikkekkel és fázisfotókkal megtűzdelt receptekkel fogok jelentkezni. 
Megismerhetitek a teljesen "E" mentes francia házi májpástétom receptjét, vagy éppen nagyi grízes almás pitéjét. De mindezek mellett olvashattok egy kis fűszer történelemről és a fűszerek helyes tárolásáról is. 

A bejegyzésekkel párhuzamosan pedig a Boldog Kukta Facebook oldalon hetente játékkal várlak benneteket, amelyben egy-egy fűszercsomag lesz a tét.!

Fogadjátok sok-sok szeretettel a bejegyzéseimet ezen a két oldalon: 

Horváth Rozi Facebook oldal: https://www.facebook.com/HorvathRozi.fuszerek/
Horváth Rozi weboldal: https://www.horvathrozi.hu/blogger


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2018. szeptember 30., vasárnap

Ehető gombák könyve


Ma egy rövid és hasznos ajánlóval jelentkezem. A SPAR-ban vásárolgatva bukkantam erre a kis könyvre az újságos részlegnél. Belelapoztam és nagyon megörültem neki. Az alapoktól mutatja be a gombászás rejtelmeit

Részletes leírások segítik több mint 50 európai gomba felismerését, köztük olyan népszerű fajokét, mint a rókagomba, a pöfeteg vagy a kucsmagomba, de megismerhetjük a különleges szarvasgombát is. Ha ez a könyv az erdőt járva is velünk van, akkor talán nem foghatunk annyira mellé. De azért ne felejtsük el: a begyűjtött gombát mindig vigyük el gombavizsgálóhoz. Őket általában a piacokon megtaláljátok!



Látványos illusztrációk mutatják be a gombák jellemző élőhelyét is, így amikor gombászni indulunk, tudhatjuk, hogy mit, hol és mikor érdemes keresnünk.



A könyv végén találhatóak a receptek. De mielőtt egy-egy finomság elkészítéséhez hozzálátnánk,hasznos tanácsokat is kaphatunk a gomba feldolgozásához, főzéséhez, sütéséhez. Nagy komplex a tartalom. 


Íme egy kis ízelítő:


Ár-érték arányban roppant kedvező összegért juthatunk hozzá ehhez a színes fotókkal illusztrált kiadványhoz. Abszolút kezdőknek vagy kevésbé gyakorlott gombászóknak, igazi kincs lesz. Én jó szívvel ajánlom. Ritka hasznos kis könyv.

Technikai adatok: 
- Puha kötés
- 165 x 235 mm
- 144 oldal
- színes fotók
- 1290 Ft


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2018. szeptember 24., hétfő

Segítsüti 2018 - Dédi hájas tésztája diós, házi szilva lekváros és házi baracklekváros töltelékkel


Már nagyon régóta kerestem a megfelelő utat bloggerként is a jótékonykodásra. Fontosnak tartom, hogy valamilyen módon visszaadjak abból a sok jóból, amelyet az Olvasók, Partnerek és a digitális világ által kaptam. Az idén a Segítsüti lelkes gasztroblogger csapatához csatlakoztam egy általam készített süteménnyel.




A SEGÍTSÜTIRŐL RÖVIDEN


A Segítsüti Közhasznú Alapítvány története egészen 2009-re nyúlik vissza. Ekkor rendezték az első jótékonysági sütiárverést. 
Kezdettől fogva az akciók szervezésének leglényegesebb eleme az volt, hogy a támogatott civil szervezetek, egészségügyi intézmények segítése kizárólag tárgyadományok formájában vagy szolgáltatási összegek, térítési díjak átvállalásával történjen, amely beszerzésekről, vállalásokról a számlák, igazolások felkerülnek az alapítvány hivatalos oldalára.. Az akciók keretében összegyűlt adományösszegek így teljeskörűen elszámolva,  a nyilvánosság szeme előtt nyomon következően a jótékonysági célt támogatják.
Az elmúlt évek során támogatták többek között a Bátor Tábort, a Peter Cerny Alapítványt, Budapesten az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, a szegedi, a zalaegerszegi, a  kecskeméti és a pécsi kórház koraszülött osztályait. 


De hogyan jönnek a képbe a gasztrobloggerek? 

A 30 fős bloggercsapat önkéntesen és ingyenesen tevékenykedik az alapítvány javára. Kitalálnak egy süteményt, megsütik, lefotózzák és az online árverés oldalára felrakják ezt. 
Ezekre a süteményekre bárki licitálhat egy rövid regisztráció után. A legmagasabb licitet elérő személy megnyeri a süteményt, melyet az összeg beérkezése után a gasztroblogger ismét megsüt és frissen, ropogósan átadja a megbeszélt helyen és időben az árverés nyertesének. Ebben az évben az én finomságomat is megtaláljátok a listában.

KIT TÁMOGATUNK AZ IDÉN?



Az akcióból befolyt összegből a klinika intenzív osztályára szeretnénk vásárolni egy ún. kapnográfot, ami a súlyosan beteg, lélegeztetett gyermekek tüdőállapotának követésére szolgál.  Segítségével az ebből a célból vett gyakori vérvételek elkerülhetőek, a betegeknek kevesebb fájdalmat okozva így.




AZ ÉN FELAJÁNLÁSOM

➽ Nem volt kérdés, hogy számomra nagyon fontos süteménnyel szeretnék részese lenni ennek a csodálatos akciónak. 
Dédim hájas tésztáját készítem el három fajta töltelékkel. Ez a recept generációkról generációkra öröklődik. Nagymamám elsajátította Déditől, majd Nénikém Mamámtól és én pedig Nénikémtől. Biztosan tovább fogom majd adni a lányaimnak, menyeimnek ezt a munkás, de sok örömet adó autentikus receptet.  
A sertéshájat magunk tisztítjuk és dolgozzuk fel, a dió saját fáról kerül a süteménybe, a sárgabarack és a szilvalekvárt pedig a család maga főzte saját termésből, tehát abszolút ellenőrzött forrásból származik minden alapanyag sok-sok szeretettel és odafigyeléssel készítve.

➽ 30 darab hájas papucs kerül majd a kézműves kosárkába a nyertesnek, melyet személyesen adok át majd neki.

 ➽ Mely településekről/ környékéről licitálhattok az én felajánlásomra?

➽ Hivatalon az Óföldeák Újpest M5-ös vonaláról.
➽ Továbbá Újpest - Vác, Újpest - Veresegyház viszonylatról
➽ Budapestről
➽ Csongrád megyében Makó - Hódmezővásárhely - Szeged vonalról
➽ Jász - Nagykun - Szolnok megyében Szolnok - Martfű - Kunszentmárton vonalról

➽ Sütemény átadása előre egyeztetett időpontban. Legkésőbb 2019. február utolsó napjáig.

Aki hozzálátna a hájas elkészítéséhez, azoknak jó szívvel ajánlom ezt a régi bejegyzésemet, melyben részletesen, fázisfotókkal illusztrálva.

LICITÁLJ! Rövid regisztráció után szeptember 24. hétfőtől egészen szeptember 27. csütörtökig! 


Köszönöm, ha a nemes cél érdekében támogatod ezt a kampányt akár egy megosztással, akár licitálással! 




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2018. szeptember 15., szombat

Muflonpörkölt



Legutóbbi horgászatunk során egy kis különlegességgel készültem. A kép ezért is készült éppen egy csónak elejében fotózva. 
Muflonhúshoz jutni nem éppen a legegyszerűbb, de mégsem lehetetlen. Most egy két személyes változatot készítettem ebből a különlegességből. Nem cifráztam túl, csupán néhány jó minőségű alapanyag került az edénybe és nagyon lassan főztem, hogy ízletese, puha végeredmény kapjunk. 


Fejlámpával megvilágított összetevők :-)


Hozzávalók 2 személyre
Elkészítés: 3 óra 
1 kg muffloncomb
15 dkg füstölt szalonna
20 dkg paradicsom
20 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kk. őrölt fekete bors
1/2 kk.őrölt borókabogyó
1 db hegyes erős paprika

őrölt piros paprika 
víz

➽ A húst felkockázzuk kb. 2x2 cm-es darabokra.

➽ A füstölt szalonnát, a paradicsomot és a megtisztított vöröshagymát közel azonos darabokra felvágjuk.

➽ Most is jött velem a mozgó konyhám. Én a FOX főzőszettemet használom ilyenkor. Ebbe raktam bele a fentieket. Egy kicsit megdinszteljük a vöröshagymát, a paradicsomot a szalonna zsírján.
Majd hozzáadjuk a muflonhúst. Hozzáadunk egy felkarikázott hegyes erős paprikát.

➽ Fűszerezzük az egészet őrölt borókabogyóval, őrölt fekete borssal, sóval. Alaposan összeforgatjuk az alapanyagokat és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen elfedi az egészet. 

Körülbelül 2 órán keresztül lassú tűzön főzzük a pörköltet.

➽ Mielőtt elkészülne a pörkölt, csak akkor adjuk hozzá az őrölt fűszerpaprikát és összerotyogtatjuk egy kicsit. Csupán 10-15 perc. 

Én most pörkölt tarhonyát készítettem a muflonpörkölt mellé. Praktikusabb egy kis csomagnyit a táskába tenni, mint egy nagy pakk burgonyával rohangálni. Puha kenyér, savanyúság dukál még mellé. 
Igazi ínyenc, mégis hagyományos lakoma kerekedett ebből a mennyei vadhúsból. 
 

2018. augusztus 31., péntek

Az évszak legjobb receptjei - Nyár


 Nagyon tetszett nektek a tavaszi összeállítás az évszak TOP 3-as receptjeiből. Megfogadtam, hogy ezt a kis rangsort minden évszakban elolvashatjátok a blogon. Nézzük meg, hogy milyen receptek voltak a nyár favoritjai. 

1. 
A hagyományos lasagne szerintem nem csak nyáron, hanem minden évszakban közkedvelt. Gyúrhatjuk magunk hozzá a tésztát, de vásárolhatjuk boltban is. A lényeg, hogy szánjunk időt az elkészítésére és a finom falatok meghálálják a sok-sok munkát. 

2. 
Tömény nyár! Egyszerűen így aposztrofálható a nyári fetás dinnyesaláta. Nagyon kevés munkával, nagyon klassz ételt lehet az asztalra tenni.

3.
Ha nyár, akkor Chilifesztivál. Ha Chilifesztivál, akkor sok-sok csípős finomság. Ebből következik, hogy igazán népszerű lett a töltött jalapeno paprika, melyet két formában is megtalálhattok a recept leírásában! 

Köszönöm, hogy ennyien követitek az írásaimat napról napra! Remélem, hogy egy-egy jó ötlettel mosolyt és igazán ízletes pillanatokat varázsolhatok a konyhátokba. 

Túrós - málnás palacsinta egy kis csavarral



Palacsintából nem lehet nálunk eleget sütni. Nénikém és Anyukám az idén szerintem palacsintázót nyithattak volna, mert az unokabocsaim egyszerűen falták ezt az édességet. 

A Nagymarosi Csípős Fesztiválon találkoztam ezzel a csípős málna sziruppal és mindenképpen szerettem volna kipróbálni a tippként adott túrós palacsintával. Természetesen azok, akik nem kedvelik a tüzes ízeket hagyják el bátran ezt a szószt és fogyasszanak el a ízletes túrós-málnás palacsintát.

Elkészítési idő: 30 perc 
Hozzávalók kb.10 darab palacsintához:
25 dkg liszt 
2 db tojás
3 dl tej
2 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
1 csipet só

olaj a sütéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

30 dkg tehéntúró
2 ek. akácméz
1 db lime leve és héja
15 dkg friss málna
2 dl tejszín felverve
mentalevél ízlés szerint
csípős málna szirup ízlés szerint

➽ A palacsintatésztát összekeverjük. A darabszám attól is függ, hogy milyen vastag tésztát sütünk. 
A tojást, a tejet és a lisztet összekeverjük csomómentesre. Szódával vagy ásványvízzel hígítjuk az egészet. Fél órát pihentetjük a tésztát, majd újra alaposan összekeverjük az egészet és kezdődhet a sütés. 

➽ Egy evőkanálnyi olvadt zsírt vagy étolajat öntünk a palacsintasütőbe, körbeforgatjuk benne az és így vele együtt forrósítjuk föl.
Amikor már elég forró a serpenyő mehet bele egy közepes merőkanálnyi tészta. Ízlésfüggő ki jobban, ki kevésbé szereti a palacsintát megsütni. Oldalanként kb. 1 - 1,5 percet számoljunk, de függ a serpenyő forróságától. Erre figyeljünk, mert különben odaég a tészta. Megfordítjuk a palacsintát, majd megsütjük a másik oldalát is, majd egy tányérra kirakjuk. 

➽ Minden palacsinta előtt kb. fél evőkanálnyi olajjal löttyintsük meg a palacsintasütőt, kivéve, ha nem valami hiperszuper bevonatos palacsintasütőnk van. Akkor nem kell. 

➽ A tölteléket elkészítjük a következő lépésben. A túrót (én csak házi, krémes, zsíros túrót használok) összekeverjük egy lime reszelt héjával és kifacsart levével. Továbbá hozzáadunk 2 ek. akácmézet. Ízlés szerint módosíthatjátok cukorra, édesítőre a mézet. Alaposan összekeverjük az egészet. 
2 dl tejszínt kemény habbá verünk, amelyet hozzáadunk a túrós keverékhez, hogy fellazítsuk a tölteléket. 

➽ Végül minden palacsintát megkenünk a túrós töltelékkel, friss málnát és mentalevelet szórunk rá. Ízlés szerint csípős málnasziruppal is meglocsoljuk a desszertet és négybe hajtjuk. 

Természetesen az extrém ízeket kevésbé kedvelők hagyják el a csípős szószt és a mentalevelet. A bevállalósoknak pedig igazán kalandos finomságban lesz részük. 



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2018. augusztus 29., szerda

Töltött jalapeño




A Nagymarosi Csípős Fesztiválon egy szép adag jalapeño paprikára tettem szert. Most két receptet hozok Nektek egyben ugyanis készült egy túrós-sajtkrémes és egy darált hússal töltött változat is. 

Mi a jalapeño?
Egyszerűen az egyik legnépszerűbb csípős paprika. No de ennél jóval több azért. A jalapeño a nevét a mexikói Veracruz állambeli Xalapa városról kapta, ahol hagyományosan termesztik. Mexikóban összesen 160 négyzetkilométeres területen terem, főleg a Papaloapan folyó medencéjében.
Az Amerikai Egyesült Államokban 1999-es adatok szerint 2200 hektáron termesztették ezt a zöldséget többnyire Új-Mexikó állam déli és Texas nyugati részében.
A növény 75–90 centiméter magasra nő. Életciklusa 75–80 nap. Virága fehér színű, pettyek nélkül. Egy tipikus egyed 25–30 paprikát terem, és folyamatosan szüretelhető. A szezon vége felé a paprikák pirosodni kezdenek. A piacon általában a zöld jalapeño paprikát tekintik jobbnak, a pirosat gyengébbnek. A pirosat a termelők vagy a földeken hagyják, vagy chipotlét, azaz füstön szárított jalapeño paprikát készítenek belőle. Maga a termés éretten 5–9 centiméter hosszú, és 2–2,5 cm széles, vörös vagy gyakrabban zöld, lecsüngő.
A paprikafélék csípőssége, amit Scoville-egységekben (SHU) fejeznek ki, a termés kapszaicin-tartalmától függ. A jalapeño csípőssége 2500 és 10 000 között mozog; ezzel a csípős vagy nagyon csípős fajták között foglal helyet.
A mexikói jalapeño 60%-át feldolgozzák, 20%-át frissen használják és 20%-ából készül chipotle. Sok saláta és pikáns szósz alapvető adaléka; főleg a salsa szószokhoz használják.
Forrás:https://hu.wikipedia.org/wiki/Jalape%C3%B1o

Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4-5 személyre:

50 dkg jalapeño paprika 
olívaolaj

➽ Túrós töltelék: 
20 dkg tehéntúró
2 db natúr tömlős sajt (20 dkg)
2 gerezd fokhagyma

10 dkg bacon

➽ Húsos töltelék:
25 dkg darált hús
5 dkg reszelt füstölt sajt
1 db füstölt sajtos tömlős sajt (10 dkg)

őrölt fekete bors
frissen aprított snidling



➽ A "legnagyobb munka" ebben a receptben talán az első lépés. Minden paprikát megmosunk, hosszában félbe vágunk és a magokat eltávolítjuk.
Az én 50 dkg jalapeñom 16 db volt egészben és felezve így lett 32 db.

➽ Egy nagy tepsit vékonyan megkenünk olívaolajjal és belesorakoztatjuk a felezett paprikákat.

➽Két külön tálban összekeverjük a töltelékeket. A túrós változatnál a túróhoz hozzáadjuk a 20 dkg natúr krémsajtot, a 2 gerezd zúzott fokhagymát és ízlés szerint sózzuk az egészet. Alaposan összekeverjük az előbbieket. Kissé púpozottan a felezett paprikákba nyomkodjuk a tölteléket és bacon szalonnával betekerjük ezeket. Én a bacon szeleteket elfeleztem, mivel kicsik voltak a jalapeñok.    

➽ A húsos változatnál a snidlinget felaprítjuk és a húshoz adjuk. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, továbbá hozzáadunk 10 dkg füstölt tömlős sajtot. Alaposan összekeverjük az egészet és szintén kissé púpozottan beletöltjük a zöldségekbe. Végül füstölt sajttal megszórjuk a tetejüket.

➽ 180°C-on kb. 30 percig sütjük a töltött jalapeñokat. Természetesen függ attól is, hogy milyen nagyok és vastagok a paprikák. Ennek tükrében lehet több vagy éppen kevesebb a sütési idő. 20-25 perc után már érdemes benézni rájuk.



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2018. augusztus 27., hétfő

VI. Nagymarosi Csípős Fesztivál


A múlt évben még újdonságként fedeztük föl a Nagymarosi Csípős Fesztivált, az idén pedig tudatosan vettük az irányt a Dunakanyar egyik szépséges kis települése felé. Két csípős ízekért ácsingózó férfiúval térképeztük fel a terepet. Én a különlegességeknek szenteltem nagy figyelmet, a fiúk pedig a tűréshatáraikat tesztelgették. 

Ez a bejegyzés most nem a termelőkről, nem az első WOOOOW élményről szól, hanem azoknak szenteltem nagy figyelmet, amelyek valamiben mások, mint egy "egyszerű" chiliszósz.

A rendezvény kézműves vásárral egybekötött, ahol helyi termelők is bemutatkoznak portékájukkal. Egy kikötése van a szervezőnek, hogy lehetőleg mindenhol legyen valamilyen csípős finomság, melyet zászlónak kell jelezni. A sajtosoknál chilis sajt, a füstölt árut kínálóknál csípős chilis kolbász, a szörpöt-lekvárt árusítóknál pl. chilis szörp csábította a kapszaicin megszállottjait.  









Akinek nagyon-nagyon örültem a termelők sorában felfedezve, ő "Levendulamama" volt. Novák Éva kosdi birtokán termeszti a gyógy- és fűszernövényeket. Most egy igen látványos, milliónyi szárított fűszer és gyógynövénnyel megrakott standdal készült. 
Igény esetén összeállított teákat különféle problémákra, emellett "élményteák közül is válogathattunk. Aki teheti mindenképpen látogasson el hozzá egyszer. Úgyis függő lesz utána! :-)


Az éhes látogatók sem maradtak hoppon. Bográcsban rotyogott a chilis csülkös pacal, ehettek chilis browniet, éppen csak egy kicsit csípős chilis kürtöskalácsot. A ZsámBBQ szmokerben készült omlós, szálakra szedett, szaftos tarjája és szegye került szendvicsbe. Iszonyatosan finom volt, de be kell vallanom, hogy roppantul túlárazottak. Habár tudjátok, hogy hogyan tartja a mondás: minden annyiba kerül, amennyit kifizetnek érte. Viszont a minőségbe senki sem köthet bele.



Most pedig nézzük az izgalmasabb termékeket. Volt ebből most jó néhány. Én inkább ezekre vadásztam most. A Foolchili termékeit emelem ki először. Bodzabogyós-almás üdítőitalt kóstoltam meg moruga chilivel ( a világ legerősebb chilije). Enyhén csípősnek írják az italt, de úgy éget, mint egy jobb pálinka. Viszont az ízek nagyon rendben vannak. Csak bevállalósoknak ajánlom.  Ribizli-alma ízesítésben is kipróbálhatjátok az üdítőt. Továbbá habanero - só kombóba forgatott diót rágcsálnivalót is kaptunk. Telitalálat! Otthon is ki fogom próbálni, mert roppant finom. Mindezek mellett még különféle ketchupokat és szószokat is árulnak a csípős finomságok szerelmeseinek.




Nagyon örültem, hogy ismét bőven válogathattunk friss chilikből. A termékpaletta igen széles volt. Hol darabra, hol pedig kilóra válogathattunk a legkülönlegesebb tüzes zöldségekből. Jalapenoból sem volt hiány. Ezekből vásároltam egy tetemesebb adagot és majd receptet is hozok hozzá nektek! 



Számomra az idén igazi nagy újdonságot jelentettek a különféle gyümölcsökkel társított csípős szószok, italok, mártások.  Roppant finom citromos - csípős mártást kóstoltam kimondottan halakhoz, szárnyasokhoz. Született egy nagy kedvencem a málnás - csípős szósz, melyhez egy gyors receptet is kitaláltam. Továbbá akadt sárgabarackkal, ribizlivel és almával társított finomság is. Személy szerint nagyon örültem neki, sőt olyanok is kipróbálják ezeket, akik kevésbé rajonganak a csípősért. 


Akik pedig nem csak egy alkalomra terveznek csípős élvezetek terén, azok pazar kifejlett növények tehettek szert. Gondozási tanácsokat is kaphatunk a növények mellé, tehát nem vakon kezdjük el nevelgetni a chiliket. 


Zárásként az alábbiakban láthattok néhány fotót a jobbnál jobb termékekről és már csábításként a jövő évre nézve.
Akik nem szeretnének lemaradni erről a tüzes élményről, azok most vegyék elő a naptárat és jegyezzék fel, hogy 2019. augusztus 31-én Nagymaroson a VII. Csípős Fesztivál kerül megrendezésre!





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!