Töltött jalapeño




A Nagymarosi Csípős Fesztiválon egy szép adag jalapeño paprikára tettem szert. Most két receptet hozok Nektek egyben ugyanis készült egy túrós-sajtkrémes és egy darált hússal töltött változat is. 

Mi a jalapeño?
Egyszerűen az egyik legnépszerűbb csípős paprika. No de ennél jóval több azért. A jalapeño a nevét a mexikói Veracruz állambeli Xalapa városról kapta, ahol hagyományosan termesztik. Mexikóban összesen 160 négyzetkilométeres területen terem, főleg a Papaloapan folyó medencéjében.
Az Amerikai Egyesült Államokban 1999-es adatok szerint 2200 hektáron termesztették ezt a zöldséget többnyire Új-Mexikó állam déli és Texas nyugati részében.
A növény 75–90 centiméter magasra nő. Életciklusa 75–80 nap. Virága fehér színű, pettyek nélkül. Egy tipikus egyed 25–30 paprikát terem, és folyamatosan szüretelhető. A szezon vége felé a paprikák pirosodni kezdenek. A piacon általában a zöld jalapeño paprikát tekintik jobbnak, a pirosat gyengébbnek. A pirosat a termelők vagy a földeken hagyják, vagy chipotlét, azaz füstön szárított jalapeño paprikát készítenek belőle. Maga a termés éretten 5–9 centiméter hosszú, és 2–2,5 cm széles, vörös vagy gyakrabban zöld, lecsüngő.
A paprikafélék csípőssége, amit Scoville-egységekben (SHU) fejeznek ki, a termés kapszaicin-tartalmától függ. A jalapeño csípőssége 2500 és 10 000 között mozog; ezzel a csípős vagy nagyon csípős fajták között foglal helyet.
A mexikói jalapeño 60%-át feldolgozzák, 20%-át frissen használják és 20%-ából készül chipotle. Sok saláta és pikáns szósz alapvető adaléka; főleg a salsa szószokhoz használják.
Forrás:https://hu.wikipedia.org/wiki/Jalape%C3%B1o

Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4-5 személyre:

50 dkg jalapeño paprika 
olívaolaj

➽ Túrós töltelék: 
20 dkg tehéntúró
2 db natúr tömlős sajt (20 dkg)
2 gerezd fokhagyma

10 dkg bacon

➽ Húsos töltelék:
25 dkg darált hús
5 dkg reszelt füstölt sajt
1 db füstölt sajtos tömlős sajt (10 dkg)

őrölt fekete bors
frissen aprított snidling



➽ A "legnagyobb munka" ebben a receptben talán az első lépés. Minden paprikát megmosunk, hosszában félbe vágunk és a magokat eltávolítjuk.
Az én 50 dkg jalapeñom 16 db volt egészben és felezve így lett 32 db.

➽ Egy nagy tepsit vékonyan megkenünk olívaolajjal és belesorakoztatjuk a felezett paprikákat.

➽Két külön tálban összekeverjük a töltelékeket. A túrós változatnál a túróhoz hozzáadjuk a 20 dkg natúr krémsajtot, a 2 gerezd zúzott fokhagymát és ízlés szerint sózzuk az egészet. Alaposan összekeverjük az előbbieket. Kissé púpozottan a felezett paprikákba nyomkodjuk a tölteléket és bacon szalonnával betekerjük ezeket. Én a bacon szeleteket elfeleztem, mivel kicsik voltak a jalapeñok.    

➽ A húsos változatnál a snidlinget felaprítjuk és a húshoz adjuk. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, továbbá hozzáadunk 10 dkg füstölt tömlős sajtot. Alaposan összekeverjük az egészet és szintén kissé púpozottan beletöltjük a zöldségekbe. Végül füstölt sajttal megszórjuk a tetejüket.

➽ 180°C-on kb. 30 percig sütjük a töltött jalapeñokat. Természetesen függ attól is, hogy milyen nagyok és vastagok a paprikák. Ennek tükrében lehet több vagy éppen kevesebb a sütési idő. 20-25 perc után már érdemes benézni rájuk.



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések