Kemence születik 3. - Tégláról téglára


A mi kemencénk receptje a következő: 
Régi hazai téglát használtunk a kemence építéséhez. Rengeteg fórumot átbújtunk és a Kemencebarátok csoportja is sokat segített. Egy roppant jó kis közösség, akik ellátnak tanáccsal. Vannak laikusok és tapasztalt profi kemenceépítők is a csapatban. Emellett pedig receptekben is segítségére vannak az embernek. 
 
 
 
 
Úgy számoltuk ki, hogy a kemence belső sütőtere 100x150 cm legyen. Először a régi téglákból a beton alapra megépítettük a kemence aljának falait. Megvártuk, hogy megkössön. Többször be kellett iktatni egy-egy pihenőnapot, hogy megszilárduljon az adott etap. Ezt is bele kell kalkulálni.
 
 
Kaptunk egy nagy téglalapot, melyet meg kellett töltenünk. 
Mi a következő módon rétegeztük a belsejét. A kemence aljába föld került, majd erre homok, melyet szépen elegyengettünk. Innen jön a mutatvány nagyobbik része. Évekig gyűjtögettük a befőttes üveget, ablakokat, boros üvegeket stb. A több hordónyi üveget apróra törtük egy nagy hordóban egy döngölővel. Az ablaküvegeket pedig már a többi apró üvegcserép tetején. Nos ezt láthatjátok a képen. Persze vigyáztunk magunkra, mivel szemüveg és kesztyű is kellett a munkához. Ez a része nem játék! Végül még egy kicsit tömörítettük az egészet.
 
 
 
 
Erre került még egy homok réteg, melyet tökéletesen elegyengettünk és végül ebbe ültettük bele a régi csengő hangú téglákat. Fontos, hogy ilyet használjunk hozzá, mert nagyon jól vezeti a hőt és igazán időtálló. Ez lett a sütőtér alja. 
 
 
 

 Én egy kis vízüveg és samott por keverékével kitömítettem a téglák közét és a tetejére is húztam egy vékony réteget. Ezeket az alapanyagokat egy egyszerű Praktikerben vagy Obiban is be lehet szerezni! De ez egy picit későbbi etap, viszont a kemence aljához tartozott ez a rész!
Ezennel a sütőtér aljának elkészítése befejeződött.
Hamarosan folytatjuk a kemence sztorinkat!







Népszerű bejegyzések