Kemence születik 3. - Tégláról téglára
A mi kemencénk receptje a következő:
Régi
hazai téglát használtunk a kemence építéséhez. Rengeteg fórumot
átbújtunk és a Kemencebarátok csoportja is sokat segített. Egy roppant
jó kis közösség, akik ellátnak tanáccsal. Vannak laikusok és tapasztalt
profi kemenceépítők is a csapatban. Emellett pedig receptekben is
segítségére vannak az embernek.
Úgy számoltuk ki, hogy a kemence belső sütőtere 100x150 cm legyen. Először
a régi téglákból a beton alapra megépítettük a kemence aljának falait.
Megvártuk, hogy megkössön. Többször be kellett iktatni egy-egy
pihenőnapot, hogy megszilárduljon az adott etap. Ezt is bele kell
kalkulálni.
Kaptunk egy nagy téglalapot, melyet meg kellett töltenünk.
Mi
a következő módon rétegeztük a belsejét. A kemence aljába föld került,
majd erre homok, melyet szépen elegyengettünk. Innen jön a mutatvány
nagyobbik része. Évekig gyűjtögettük a befőttes üveget, ablakokat, boros
üvegeket stb. A több hordónyi üveget apróra törtük egy nagy hordóban
egy döngölővel. Az ablaküvegeket pedig már a többi apró üvegcserép
tetején. Nos ezt láthatjátok a képen. Persze vigyáztunk magunkra, mivel
szemüveg és kesztyű is kellett a munkához. Ez a része nem játék! Végül
még egy kicsit tömörítettük az egészet.
Erre került még egy homok réteg,
melyet tökéletesen elegyengettünk és végül ebbe ültettük bele a régi
csengő hangú téglákat. Fontos, hogy ilyet használjunk hozzá, mert nagyon
jól vezeti a hőt és igazán időtálló. Ez lett a sütőtér alja.
Én egy
kis vízüveg és samott por keverékével kitömítettem a téglák közét és a
tetejére is húztam egy vékony réteget. Ezeket az alapanyagokat egy
egyszerű Praktikerben vagy Obiban is be lehet szerezni! De ez egy picit későbbi etap, viszont a kemence aljához tartozott ez a rész!
Ezennel a sütőtér aljának elkészítése befejeződött.
Hamarosan folytatjuk a kemence sztorinkat!