Kemence születik 4. - Megtöltjük tartalommal

Következő lépés a kemence falának építése volt.  Sokat vívódtunk, hogy hagyományos búbos kemencét építsünk vagy a hosszabb boltíves változatot. Az utóbbira esett a választásunk, mivel szerettük volna, ha egy nagyobb malac is belefér egészben. és mellette még a leves és süti is megfér. Az ajtó méret és magasságát is kitaláltuk és ehhez egy vaskeretet hegesztettek Apáék. Természetesen megvásárolható horror áron az ajtó, a tevő és a keret is. Mi ezt egy kicsit másképpen oldottuk meg. Magunk egy kis segítséggel! 
 
 
 
A kemence boltívjét magunk készítettük el vékony pozdorjából és lécekből. 
A boltívhez szintén régi téglát használtunk a jobb hőtartás miatt és ezeket szépen malterrel erősítettük egymáshoz. Valaki agyagba rakja, valaki meg nem. Ez is ugyanolyan megosztó, mint ahogyan kell-e üveg a kemence aljába vagy sem. 
Így állt össze a mi kemencénk fala. De nem fejeztük be csupán ennyivel. 
 
 
 
 
 
Kívülről szigetelést kapott, hogy még jobban megtartsa a hőt a kemence. 
100 mm-es kőzetgyapotot fektettünk a teljes külső boltívre. Ezt szegekkel és apróbb szövésű 1 m széles dróthálóval rögzítettünk. A háló a nagyobb repedések ellen is véd a rögzítés mellett. 
Ezt a dróthálós szigetelést egy utolsó lekenés követte, mely 1 lapát fagyálló csemperagasztóból, 2 lapát cementből, 15 lapát homokból és vízből állt. 
Apa gyönyörűen lesimította az éleket, és igazán látványos lett a kemence fala. Végül kapott egy fehér meszelést a megszáradt külső fal.
 
 

 
De ennyivel nem fejezzük be az egészet. A kemencének még van egy belső fala is. Agyagtéglát vásároltunk egy kályhás ismerőstől. 5 db agyagtéglát oldottunk föl vízben és hozzá darált szalmát kevertünk. Ezzel a keverékkel 2 rétegben kikentük belűről a falat. Én voltam a lelkes páciens, aki bebújt a kemencébe és az elejétől a végéig kikente 2 rétegben az oldalakat. Mivel augusztusról beszélünk a kemence befejezésének időpontjáról így be kell vallani, hogy nem fáztam. 
 
 
 
 
 
No de a kéményt építő fiúknak még rosszabb volt a tűző napsütésben. De senki sem panaszkodott. Mindenki tette a dolgát. Többször iktattunk be hűsölős, iszogatós , beszélgetős periódusokat.  Máshogyan ezt nem is lehetett volna bírni. 
Végül a kémény elkészült és a záró elem is a helyére került. 
 
 

Népszerű bejegyzések