Feketeribizli bors
Ma egy igazán különleges fűszert szeretnék bemutatni nektek! A Fűszerésznél tettem szert ismét erre a nem túl ismert borsra, ami nem is igazán bors, de ebből a bejegyzésből minden részletet megtudhattok róla.

➽ SZÁRMAZÁSA
Burgundiában, Franciaországban találta ki egy borász hölgy ezt a fűszert. Sok-sok finomsággal kísérletezik. Lekvárokat és ivóleveket is készít különféle gyümölcsökből, így például feketeribizliből is. 
Eredetileg feketeribizli rügyet liofilizálnak (fagyasztva szárítanak) és ezt őrlik szemcsésebb állagúra. A készítési eljárás oltalom alatt áll. 

➽ LEÍRÁSA
Első látványra egy bézses-rózsaszínes tört borsra emlékeztet ez a fűszer. Hivatalos neve poivre du cassis vagyis feketeribizli bors.

➽ ÉDEKESSÉG
2012-ben a SIAL élelmiszervásáron tűnt fel először ez a fűszer. Meg is nyerte az innovációs díjat, a legújabb fűszerek kategóriában.

➽ AROMA
Gyümölcsös, édeskés illata van az őrleménynek, de érződik rajta a borsra jellemző karcosabb karakter. 

➽ FELHASZNÁLÁS
A gasztronómiai értékek mellett, a kozmetikai ipar parfümkészítésre használja a leggyakrabban. Emellett homeopátiás hatása is ismert.

➽ BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS
A Fűszerész webáruházában vagy személyesen az üzletükben kapható.
Interneten keresztül az eredeti kitalálótól is vásárolható belőle: 
Jól záródó tasakban, száraz helyen tárolandó, hogy sokáig megőrizze különleges aromáját. 

➽ KONYHAI FELHASZNÁLÁS
A cukrászok igazi rajongóik ennek a fűszernek: süteményekbe, bonbonokhoz, krémekhez használják a leggyakrabban. Pierre Hermé híres francia cukrász egyik kedvence ez az alapanyag.
Emellett koktélok készítésekor is bevetik. 
Vöröshúsok, hozzájuk passzoló mártások kiváló kiegészítője. 
Amiért pedig igazából beleszerettem az az, hogy jól párosítható vadhúsokkal, leginkább vadszárnyasokkal. https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések