Gyúrjunk száraztésztát!

Nincs is párja egy jó kis házi tésztával készült finomságnak. Nagyon egyszerű elkészíteni és ha van gépünk is hozzá, akkor már nincs is akkora vész! 

Messze nem vagyok profi ezen a téren, de ebben nőttem fel és a koszon kívül egy kis tudás is tapadt rám:-) Emlékszem, egy-egy nagy tésztagyúrás alkalmával az egész házban hófehér abroszokon sárga tojástól aranyló csuszák, hosszú metéltek, késes tészták, levesbetétek és még sorolhatnám, hogy milyen finomságok szikkadtak. És ilyenkor az utolérhetetlen friss derelye is terítéken volt!

Én nagy örömmel készítek ebből az alapanyagból lasagnét, hosszú metéltet, kocka tésztát és levesbetéteket.

A RECEPT 
- 1 kg liszt
- 8 db tojás
- 2 db fél tojáshéjnyi víz
- egy mokkáskanál só

Mindezt jól összegyúrjuk szép, ruganyos tésztává (szükség esetén lisztet adunk hozzá), majd lisztezett deszkán egy edénnyel leborítva kb. 1 órát pihentetjük. Ezután ismét meggyúrjuk és ugyanígy pihentetjük még fél órát.Ha szépen kisimult a tészta, akkor szeleteket vágunk a bucinkból és a gépünkkel nyújtani kezdjük fokozatonként. Végül némi szikkadás után formára vágjuk, tekerjük, sodorjuk...

+1 TIPP: A boltokban divatos színes tésztát magunk is előállíthatjuk otthon. Paradicsom szószt, spenót pürét, vagy bazsalikom pürét keverve a tésztához. Itt még az elején a tojások mennyiségét csökkentsük 5 darabra és fokozatosan adagoljuk hozzá a pürét. 

Népszerű bejegyzések