Tarte tatin almával
Élt egyszer két lánytestvér Dél-Franciaország piciny kis szegletében a XVIII. század végén. Szakácsnőként tevékenykedtek és ez a finomság egy konyhai "baleset" sikeres végkimenetele.
Állítólag almát karamellizáltak, de véletlen fent felejtették a tűzön és túlsütötték! Mit tesz egy jó háziasszony??? Neeem, nem az éhes kutya felé indul a szerzeménnyel!
Finom leveles tésztát nyújtottak, befedték a szaftosan puha almákat és gyorsan a sütőbe rejtették, majd fejee tetejére állítva tálalták. Milyen jól tették...
Most lássuk a receptet!
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl édes vörösbor
5 db alma ( vagy körte, vagy barack...)
5 dkg margarin vagy vaj
1 kk. fahéj
1 db vajas tészta lap
Pocakunk kívánsága szerint tálaláshoz vanília fagyi dukál:)
- Végy 4 darab ropogós almát
- Pucold meg és vágd ujjnyi szeletekre
- A cukrot és vaníliás cukrot öntsd forró
serpenyőbe és olvaszd meg
- Ebbe beleforgatjuk az almát, hozzáöntjük a
bort és a margarint is hozzáadjuk
- Puhára pároljuk és a végén egy kis fahéjat
adunk hozzá
- Igazából kerek formába kellene önteni, de
ami van abból gazdálkodunk, tehát bármilyen
tűzálló edény megfelel. Beleöntjük a puha
almát a finom szósszal együtt és gyorsan
lefedem kinyújtott vajas tésztával.
- 20-25 perc alatt pirosra sütöm a tésztát
- 20-25 perc alatt pirosra sütöm a tésztát
- Tányérra borítva fagyival vagy anélkül tálalom
TIPP:
Ha ez ember lánya ragaszkodik az eredeti sütőformához annak itt egy szuper beszerzési hely:
http://kookta.hu/webshop/product.php?id_product=355
Nem olcsó, de eredeti, 3 év garanciával!
TIPP:
Ha ez ember lánya ragaszkodik az eredeti sütőformához annak itt egy szuper beszerzési hely:
http://kookta.hu/webshop/product.php?id_product=355
Nem olcsó, de eredeti, 3 év garanciával!