Veresegyházi piac - Gasztrotúra Budapest mellett

Három hetente szombat hajnalban útra kelek. Persze a fényképezőt már ezredjére hagytam itthon, így kedves emberek fotóit használom, ameddig nem ejtek meg egy olyan alkalmat, hogy masinával felszerelkezve legyek a helyszínen. 5:45-kor indul a szombati első veresi busz Újpest városkaputól. Kis kosár kezemben, kényelmes cipő tappancsaimon. Azért háromhetente, mert éjszakás az én szerelmem ilyenkor és amikor kilép a nagy Sanofi kapuján Veresegyházon, akkor a buszmegállóban randizunk és az első vásárlók között szerezzük be a finomságokat! A piacot nem lehet nem megtalálni. Az iskola előtt leszállunk a buszról egyenesen előre, ameddig a kirakodás tart.

De számomra, ha este, ha reggel vagyok ezen a tündéri településen az első meglátogatandó hely az éjjel-nappal nyitva tartó PÉKSÉG! Ezt nem szabad kihagyni. Igazából nem is tudja senki sem ezt megtenni. Az illatok az orromnál fogva vezetnek!

A katalán kenyér valami mennyei a kicsi bumszlival a közepén! Egyedi, kör alakú, nagyon tartós és mennyeien puha. Továbbá számtalan kenyérféle, édes és sós péksütemény közül válogathatunk reggelire. Ha bevásároltunk, akkor irány a piac. Nem lehet eltéveszteni. A főutcán végig nagyon-nagyon hosszan szerdán és szombaton igazi piac fogadja az idelátogatókat.


Minden apró momentumát szeretem ennek a piacnak. A tündéri idős néniket, akik nagyon jó minőségű portékáikat kínálják. Megkóstolhatjátok a friss diót, a krémes házi túrót ( ami sokszor nagyon hiányzik, mert a nyomába sem érnek a bolti silányok annak, amit Anyukám készít). Nagyon színes társaság vonul itt fel. Vehetünk reggel még a kertben kapirgáló, hajnalban kopasztott tyúkot, a piac legerősebb emberétől ízletes chilis kolbászt, abált szalonnát, házi májast. Továbbá kecske sajtot több ízesétésben, termelői mézet egy fiatal pártól és sok-sok friss gyümölcsöt és zöldséget.  Azért csatoltam pont ezt a fotót, mert ezen a részen van a legtöbb jó dolog. Itt a tornyos kis utcába mindenképpen be kell menni. Már csak azért is, mert ha a piaci kirakodás végén balra fordulunk, akkor rögtön ott van a Sulyán cukrászda (Kálvin út 16.). Így még nem mond semmit, de a 2010. év ország tortája, a méltán híres szilvagombóc torta az ő kezük munkáját dicséri.  A hivatalos receptet itt tölthetitek le: Szilvagombóc torta. Az éhesebbek lángossal, sült kolbásszal csillapíthatják étvágyukat a piac több pontján.

Több árusnál megvan még az a jó szokás, hogy aki első vásárlók között vásárol, akkor kedvezményt kap. Legyen ez ruha, kerámia, fa eszközök, de akár zöldségek, gyümölcsök is. Megéri korán kelni :-)

Amiket még nagyon-nagyon szeretek, azok a régiségek! Itt kész tárháza van a szebbnél szebb kincseknek. Új dolgok közül pedig a kovácsolt vas eszközök. Mi például rátaláltunk egy kovács mesterre, aki többek között mesés kemence ajtókat készít. Bízom benne, hogy jövőre el is készül a kemencénk és a kiülőnk. 

Végül, ha van kedvünk egy nagyot sétálni és van is hely, ahová lepakolhatjuk a vásárolt ínyencségeket, akkor nézzünk el a Medveotthonba és akár a meseszép horgásztavakhoz.  Holnap ismét piac reggel 6-tól délután 13 óráig! Aki kedvet kapott irány Veresegyház.

Fotót forrása: Lethenyei László

Népszerű bejegyzések