Aszalt paradicsomos kenyér cserépben

 Ismét egy különleges kiegészítője lehet a karácsonyi menünek ez a cserépben sült kenyér. Igazi meglepetés és mutatós finomság az asztalon. 

Hozzávalók 2 személyre: 

30 dkg liszt
1,5 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
2 ek. olívaolaj
8 db aszalt paradicsom összedarabolva
4 gerezd zúzott fokhagyma

2 db 11 cm átmérőjű cserép

1. Az élesztőt megkelesztem a langyos vízben egy pici cukorral együtt, majd a kenyérsütő üstjébe öntöm.
(Kézzel is össze lehet dagasztani. Akkor a lisztet egy deszkára öntöm, a közepébe egy kis mélyedést kanalazok és ott megkelesztem a vízzel és pici cukorral a élesztőt. Majd a többi alapanyagot hozzáadom és  kézzel simára, ruganyosra dagasztom.)


2. Ezután a többi hozzávalót is hozzáadom és szép simára kidagasztom. 
3. Majd kétfelé osztom a tésztát és pici cipót formázva beleteszem a kimosott cserépbe. 
4. Hagyom megkelni, hogy kiemelkedjen a cserépből.
5. Forró sütőben 30-40 perc alatt ilyen szép aranybarnára sütöm.


6. Ételek mellé cseréppel együtt tálalom. Igazi élvezet a friss, illatos kenyérdarabokat kitépkedni a cserépből.  


Elkészítési idő: kb. 1,5 óra


TIPP 1: Sütőpapírral kibélelhetjük a cserepet, hogy könnyebben kiszedhessük.
 
TIPP 2: Ha nincs kéznél aszalt paradicsom, akkor friss paradicsomot szeleteljünk fel átlagos vastagságú szeletekre. Szórjuk meg egy csipet sóval és tegyük a sütőbe sütőpapírral kibélelt tepsiben. Alacsony lángon 1-2 óra alatt szárítsuk meg. Nem kell tökéletesen száraznak lenni, ezért csak ajánlottam csak néhány órát.

Nem csak finom, de igazi dísze lesz az asztalnak!

Legyen szép napotok!

Népszerű bejegyzések