Ropogós sertésfül Tallinból
Egyik kedves barátosném a lovagjával Észtországban tett egy téli túrát. És gondolt rám! Az összes érdekes finomságot, amit ettek lefotózták nekem. Rengeteg kreatív ötlettel bővült a tárházam. Egy viszont nagyon izgatta a fantáziámat. A ropogós fűszeres sertésfül fokhagymás majonézzel. Előételként tálalták az étteremben, de egy picit utánaolvastam és több fórumon áradoztak róla.
Pontos receptem nem kaptam sehol, így saját ötlet alapján futottam neki a projektnek. A beszerzéssel már akadtak gondjaim. Két-három sertésfület sehol sem akartak adni, csak egész fejet. Egy kis utánajárással viszont sikerült egy újpesti hentesnél a legfontosabb alapanyagot beszeretni.
Hozzávalók két személyre:
25 dkg sertésfül
1 liter víz
2 tk. só
1 tk. majoranna
1/2 tk. őrölt bors
1/2 tk. őrölt fűszerpaprika
4 gerezd zúzott fokhagyma
bő olaj a sütéshez
Tálaláshoz házi fokhagymás majonéz akár Julia Child receptje alapján!
A füleket megmosom és 1,5-2 cm vastag csíkokra vágom és kb. 1 liter vízbe rakom azokat.
Majd 1 tk. sót a vízhez adok és 30 percig közepes lángon főzöm a fentieket.
Amikor letelik az ídő, akkor lecsepegtetem a főzőlevet és egy kis papírtörlővel megszárítom.
Egy fűszerkeveréket készítek 1 tk. sóból, 1 tk. majorannából, 1/2 tk. őrölt fűszerpaprikából, 1/2 tk. őrölt borsóból. Ezeket jól összekeverem.
A zúzott fokhagymával bedörzsölöm a füleket és végül a fűszerkeverékbe forgatom azokat.
Ezután jól lerázom róluk a felesleget és máris mehetnek a forró bő olajba.
Néhány perc, amikor hólyagosodni kezdenek a vékony csíkok már szedem is ki a sütőedényből. Nem szabad sokáig sütni a finomságot, mert kőkeménnyé válhatnak ropogós fülek.
Végül megmutatom Nektek, hogy én mit hoztam ki az alapötletből és a második fotón Kocsis Szilvi fotóját!
Nagyon köszönöm ezt a kis inspirációt Neki!