Szimpla piac - Termelői piac Budapest szívében


"Vasárnaponként állandó őstermelői piacot üzemeltet Erzsébetvárosban a Kazinczy utca 14. szám alatt a Szimpla és az Agri-Kulti. 9-14h között fogadja 50 őstermelő árus a látogatókat. A piac gyerekprogramokkal, zenével, kikiáltóval, kóstolókkal és szakmai beszélgetéssel várja az érdeklődőket. A kínálatban szerepelnek alapvető élelmiszerek, friss termelői zöldségek és gyümölcsök, gyümölcslevek, zöldfűszerek, tejtermékek, valamint számos különlegesség is, mint a rózsaszörp, a vörösborban érlelt sajt vagy a medvehagymás méz, süteménykülönlegességek.
Délig elkészül az ebéd a Közös Lábosban. Adományért cserébe lehet kóstolni, az adományokat minden alkalommal más civil szervezethez, kezdeményezéshez jutnak el. Ha éppen nincs civil jelentkező, akkor a Budapest Bike Maffia juttatja el az adományból vásárolt élelmiszereket a belváros rászoruló családjainak. A BBM minden piacon élelmiszeradományt is gyűjt (a projetkről itt)."
http://www.szimpla.hu/szimpla-piac


A Szimpláról gasztrokörökben igen sokat lehet hallani. Egyfajta beugró a fővárosi kulináris média és a pesti közönségi életbe. Idegenkedtem tőle először, ezért is váratott magára ennyit az első randevú. Kár volt. 
A Szimplának hangulata van a kopott falaival, az elvont, fiatalos dekorációjával. Igazi urbanista fiatalok gyűjtőhelye. Azok akik egy-egy vizsga után vagy a haverokkal itt iszogattak tizenévesen, egy helyes sráccal vagy lánnyal az oldalukon, esetleg egy csemetével a karjukban térnek vissza zsenge koruk színterére. 
Tetszik! Nagyon is! 


Kicsit arra emlékeztet, amikor a vidéki asszonyok még a vonaton a kosaraikban eladandó portékáikkal irányba vették a fővárost és ide hozták el a friss, ropogós áruikat a pesti népnek eladni. Egy szuper gyűjtőhely. A Balatontól kezdve, Tiszafüreden át az ország több szegletéből látogattak el ide.



Egy kulináris kalandozás során ki kell emelnem néhány különlegességet. Zsolti bor alapú pácai, a Kerekedi levendulaszörpök és a különböző csírák nem mindennapi portékák. Mindenből kóstolni, venni kell egy kicsit. Így voltunk mi is ezzel.


A hangulathoz hozzátartozik a zene. Illik erre a helyre és az ember kedve is más lesz. Emellett a gyerekekre is gondolnak és időszakosan workshopokat is szerveznek teljesen ingyen. Például a sajtkészítésre érdemes rászánni az időt.

Közös-lábos a Szimplán. Ez is egyedi kezdeményezés. Egy blogger vagy lelkes szakács minden vasárnap valami finomságot készít az éhes vásárlóknak. Ebből lehet néhány ropogós bankó vagy csilingelő érme fejében megebédelni. A bevételből mindig valami nemes célt támogatnak. Remek!



 Búcsúzom! Üde színfoltja ez a piac a belváros dzsungelének. Mindenképpen érdemes ellátogatnotok egy derűs vasárnap délelőtt ide.

Népszerű bejegyzések