Karamell krémes
Valami hagyományos finomsággal szeretnék Nektek kedveskedni! Nénikémtől, ha "rendelhetek" süteményt, akkor biztosan az egyik kiválasztott a karamell krémes. A receptkönyvébe még én írtam bele a Nagymamám által lekörmölt hozzávalókat röpke 10 évvel ezelőtt.
Furcsa szerzet vagyok én! A hagyományos házi sütik rajongója vagyok, de ha egy cukrászdába betérek, akkor mindenképpen az óriáshabos desszertet választom.
Most nem is húzom tovább az időt, inkább megosztom Veletek a receptet.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg zsír
1 db tojás
10 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
0,5 dl tej
- A lisztet átszitáljuk és összegyúrjuk puha zsírral, tojással, porcukorral, sütőporral és némi tejjel. Egyáltalán nem kerítünk nagy feneket ennek az összedolgozásnak! Egyszerűen sima tésztát készítünk.
- Majd négy egyenlő részre osztjuk a tésztát! A pontosság kedvéért én mérlegen mérem ki a négy egyenlő kis halmot.
- 4 egyforma lapot nyújtunk lisztezett deszkán a kimért tésztából (fél cm vastag legyen)
- A lapokat feltekerjük nyújtófára és egy tepsi hátlapján sütjük meg közepes lángon. Kb 10-15 perc.
Hozzávalók a krémhez
9 dl tej
1 ek. vaníliás cukor
8 ek. liszt
45 dkg cukor
10 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé
- 8 dl tejet simára keverünk 8 evőkanál liszttel és egy csomag vaníliás cukorral. Alacsony lángon sűrű krémet főzünk az alapanyagokból, majd félrehúzzuk a tűzről.
- 45 dkg cukrot pirítunk egy másik serpenyőben folyamatos kevergetés mellett. Amikor már folyós és világosbarna a cukor, akkor hozzákeverjük a sűrű, tejes krémhez.
- A legvégén pedig 10 dkg vajat csomómentesre keverünk a fenti krémben.
- A négy lapot ekkor elővesszük és a három részre osztott krémet a lapok közé töltjük.
- Végül vízgőz fölött 15 dkg étcsokoládét felolvasztunk és leöntjük a süteményt. 1 éjszakán át pihentetjük, hogy a lapok a krémtől összepuhuljanak.