Tejfölös – mustáros „tepsifüles” – Kisokos a nyúlhúsról
Arra kérek ma
mindenkit vonatkoztasson el attól, hogy milyen „édes, cuki, zabálnivaló” kis
jószág a nyúl. Koncentráljunk kimondottan eme állat gasztronómia értékére!
Gyermekkorom
óta kisebb-nagyobb szünettel mindig tartottunk tapsifüleseket kimondottan
fogyasztásra. Amikor előkerült a nagy római tál a kamrából, akkor már tudtam,
hogy finom falatokat fog készíteni Anyum. Egy kis szalonna, fokhagyma, fűszerek
és némi türelem kellett ahhoz, hogy gyönyörű omlós, piros combok kerüljenek ki
a sütőből. Hosszú idő után ismét tenyésztenek a családunkban nyulakat nagy
örömömre, így most már én is bátran kísérletezhetek ezzel az ízletes
alapanyaggal. De ha egy-egy vadászat során sikerül vadnyúlra szert tenni, az is tökéletesen megfelel. Úgy döntöttem, hogy néhány receptet meg is osztok Veletek időről-időre.
NYÚLHÚS
TÖRTÉNET:
Nyulakkal a
Föld szinte minden pontján találkozhatunk kivéve az Antarktiszt és a
Ausztráliát. Tehát az emberek többsége ismeri ezt az értékes táplálékforrást. Vannak
olyan országok ahol évente akár 9 kg nyúlhúst is elfogyaszt egy fő, de nálunk
ez az átlag igen siralmas. Elenyésző dekagrammokról beszélhetünk csak. Már
Egyiptomban és a Rómában is fogyasztották a nyúlhúst. Sőt a Honfoglaló magyarok
is ismerték az üregi nyulat, háziasították és már a XVI. századtól kezdve zárt
körülmények között tartották ezeket az állatokat, ebben az időben maradtak
írásos emlékek az első magyar nyúlvacsoráról. Napjainkban Olaszország az egyik
legnagyobb nyúltenyésztő.
ÖSSZETÉTEL
A húst
veszem most egy kicsit górcső alá. Fehérjében (kb. 20 %), aminosavakban,
vitaminokban (vérképzéshez nélkülözhetetlen B12 vitamin, vas, B2-, B5, B6-,
B3-vitamin) igen gazdag. Viszont energia-, zsírtartalma csekély. Mivel könnyű,
zsírmentes, kissé édeskés, sovány hús, így az emésztést nem terheli. Egy-egy
könnyű vacsorának így tökéletes. Semmiféle allergiás hatást nem vált ki.
Fogyókúrázók, szívbetegek, magas vérnyomástól vagy vashiánytól szenvedők,
gyerekek, kismamák ideális étele.
BESZERZÉS
Én a
termelői beszerzőhelyeket szeretem. Tehát háztól vásárolva. De akik ezt nem
tehetik meg, keressenek fel egy vidéki piacot, hentest vagy éppen egy nagyobb,
jobban felszerelt élelmiszerboltot. Hazánkban a Tetrabbit Kft. termékeit (comb,
gerinc) találhatják meg a háziasszonyok konyhakészen a húspultokban. Személy
szerint a magyar óriás vagy belga óriás fajtákat javasolom. A süldő nyulak 3 kg
körüli súllyal büszkélkedhetnek. Tökéletes és jó alapanyag, nem kell apró
darabokkal bajlódni.
FELHASZNÁLÁS
Sokrétűen felhasználhatjuk a konyhában. Sültek, paprikások, húsos piték, rilettek/pástétomok, levesek kiváló alapanyaga. De a zsengébb példányokat rántva , grillezve, párolva is fogyaszthatjuk.
Sokrétűen felhasználhatjuk a konyhában. Sültek, paprikások, húsos piték, rilettek/pástétomok, levesek kiváló alapanyaga. De a zsengébb példányokat rántva , grillezve, párolva is fogyaszthatjuk.
Fűszerek közül jól passzol hozzá a rozmaring,
tárkony, kakukkfű, fokhagyma, feketebors. Sonkával, szalonnával vagy éppen
jófajta vörösborral még pikánsabbá tehetjük a sovány húst.
Amire
figyeljünk! A nyúlhús könnyen kiszárad, így figyeljünk oda készítésekor. Maximum 30-40 percig süssük
Blogon már láthattatok egy nyúlhúsos receptet, most nézzétek
meg ismét! Igen ízletes!
Fecómmal egy kicsit kísérleteztünk. A nyúl egyik feléből ő
alkotott valamit, a másikból én. Most megosztom Veletek Imádottam receptjét!
Hozzávalók:
1kg-os nyúlgerinc
4 dl tejföl
4 ek. mustár
1 ek. só
½ ek. bors
1 ek. tárkony
1 tk. őrölt chili (elhagyható)
1 tk. őrölt rozmaring
10 gerezd fokhagyma
2 db TV paprika
4 db paradicsom
20 dkg zsíros szalonna (pl. fehér/kenyérszalonna)
1.
A nyúlgerincet kívül és belül sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal, rozmaringgal, chilivel beszórjuk.
2.
A gerinc mentén mindkét oldalon végigtűzdeljük félbe
vágott fokhagymával
3.
A tejfölt és a mustárt összekeverjük, majd kívül
és belül bekenjük a nyulat vele.
4.
Ha megvan a bordásabb hasi rész is, akkor ide
tölthetünk felkarikázott paprikát és paradicsomot. Ha pedig csak a szép gerinc
van terítéken, akkor a tepsiben aládaraboljuk ezeket a zöldségeket.
5.
Ezután vékony szalonnacsíkokat vágunk és
betakarjuk a húst az elejétől a végéig.
6.
Majd egy
vékonyan kizsírozott tepsibe tesszük a nyúlgerincet. Beborítjuk alufóliával
vagy éppen a sütőedény tetejével és közepes lángon kb. 30 percig sütjük. Ekkor
szépen kitakarjuk a húst és sütőben kb. további 10 percig pirítjuk/adunk neki
egy kis színt.
7.
A legegyszerűbben salátával, krémes
krumplipürével tálaljuk.