Tejfölös – mustáros „tepsifüles” – Kisokos a nyúlhúsról





Arra kérek ma mindenkit vonatkoztasson el attól, hogy milyen „édes, cuki, zabálnivaló” kis jószág a nyúl. Koncentráljunk kimondottan eme állat gasztronómia értékére!

Gyermekkorom óta kisebb-nagyobb szünettel mindig tartottunk tapsifüleseket kimondottan fogyasztásra. Amikor előkerült a nagy római tál a kamrából, akkor már tudtam, hogy finom falatokat fog készíteni Anyum. Egy kis szalonna, fokhagyma, fűszerek és némi türelem kellett ahhoz, hogy gyönyörű omlós, piros combok kerüljenek ki a sütőből. Hosszú idő után ismét tenyésztenek a családunkban nyulakat nagy örömömre, így most már én is bátran kísérletezhetek ezzel az ízletes alapanyaggal. De ha egy-egy vadászat során sikerül vadnyúlra szert tenni, az is tökéletesen megfelel. Úgy döntöttem, hogy néhány receptet meg is osztok Veletek időről-időre.



NYÚLHÚS


TÖRTÉNET:

Nyulakkal a Föld szinte minden pontján találkozhatunk kivéve az Antarktiszt és a Ausztráliát. Tehát az emberek többsége ismeri ezt az értékes táplálékforrást. Vannak olyan országok ahol évente akár 9 kg nyúlhúst is elfogyaszt egy fő, de nálunk ez az átlag igen siralmas. Elenyésző dekagrammokról beszélhetünk csak. Már Egyiptomban és a Rómában is fogyasztották a nyúlhúst. Sőt a Honfoglaló magyarok is ismerték az üregi nyulat, háziasították és már a XVI. századtól kezdve zárt körülmények között tartották ezeket az állatokat, ebben az időben maradtak írásos emlékek az első magyar nyúlvacsoráról. Napjainkban Olaszország az egyik legnagyobb nyúltenyésztő.


ÖSSZETÉTEL

A húst veszem most egy kicsit górcső alá. Fehérjében (kb. 20 %), aminosavakban, vitaminokban (vérképzéshez nélkülözhetetlen B12 vitamin, vas, B2-, B5, B6-, B3-vitamin) igen gazdag. Viszont energia-, zsírtartalma csekély. Mivel könnyű, zsírmentes, kissé édeskés, sovány hús, így az emésztést nem terheli. Egy-egy könnyű vacsorának így tökéletes. Semmiféle allergiás hatást nem vált ki. Fogyókúrázók, szívbetegek, magas vérnyomástól vagy vashiánytól szenvedők, gyerekek, kismamák ideális étele.

BESZERZÉS

Én a termelői beszerzőhelyeket szeretem. Tehát háztól vásárolva. De akik ezt nem tehetik meg, keressenek fel egy vidéki piacot, hentest vagy éppen egy nagyobb, jobban felszerelt élelmiszerboltot. Hazánkban a Tetrabbit Kft. termékeit (comb, gerinc) találhatják meg a háziasszonyok konyhakészen a húspultokban. Személy szerint a magyar óriás vagy belga óriás fajtákat javasolom. A süldő nyulak 3 kg körüli súllyal büszkélkedhetnek. Tökéletes és jó alapanyag, nem kell apró darabokkal bajlódni. 


FELHASZNÁLÁS
Sokrétűen felhasználhatjuk a konyhában. Sültek, paprikások, húsos piték, rilettek/pástétomok, levesek kiváló alapanyaga. De a zsengébb példányokat rántva , grillezve, párolva is fogyaszthatjuk.

 Fűszerek közül jól passzol hozzá a rozmaring, tárkony, kakukkfű, fokhagyma, feketebors. Sonkával, szalonnával vagy éppen jófajta vörösborral még pikánsabbá tehetjük a sovány húst.

Amire figyeljünk! A nyúlhús könnyen kiszárad, így figyeljünk oda készítésekor.  Maximum 30-40 percig süssük

Blogon már láthattatok egy nyúlhúsos receptet, most nézzétek meg ismét! Igen ízletes! 


RECEPT
Paradicsom, paprika, szalonna töltelék

Fecómmal egy kicsit kísérleteztünk. A nyúl egyik feléből ő alkotott valamit, a másikból én. Most megosztom Veletek Imádottam receptjét!



Hozzávalók:

1kg-os nyúlgerinc

4 dl tejföl

4 ek. mustár

1 ek. só

½ ek. bors

1 ek. tárkony

1 tk. őrölt chili (elhagyható)

1 tk. őrölt rozmaring

10 gerezd fokhagyma

2 db TV paprika

4 db paradicsom

20 dkg zsíros szalonna (pl. fehér/kenyérszalonna)



1.       A nyúlgerincet kívül és belül sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal, rozmaringgal, chilivel beszórjuk.

2.       A gerinc mentén mindkét oldalon végigtűzdeljük félbe vágott fokhagymával

3.       A tejfölt és a mustárt összekeverjük, majd kívül és belül bekenjük a nyulat vele.

4.       Ha megvan a bordásabb hasi rész is, akkor ide tölthetünk felkarikázott paprikát és paradicsomot. Ha pedig csak a szép gerinc van terítéken, akkor a tepsiben aládaraboljuk ezeket a zöldségeket.

5.       Ezután vékony szalonnacsíkokat vágunk és betakarjuk a húst az elejétől a végéig.

6.        Majd egy vékonyan kizsírozott tepsibe tesszük a nyúlgerincet. Beborítjuk alufóliával vagy éppen a sütőedény tetejével és közepes lángon kb. 30 percig sütjük. Ekkor szépen kitakarjuk a húst és sütőben kb. további 10 percig pirítjuk/adunk neki egy kis színt.

7.       A legegyszerűbben salátával, krémes krumplipürével tálaljuk.

Népszerű bejegyzések