Szalonnasütés - Hollókő és Kecskesajt

 A tábortűz hangulata mindenkit elvarázsol. Már gyerekkoromban is tartottunk családi szalonnasütögetős estéket. Ilyenkor az egész család összegyűlt. Nagypapám, Szüleim, Bácsikám, Nénikém, Testvéreim... Így együtt ültük körbe a tüzet. Néhány praktikával ellátlak most benneteket a családi almáriumból.

Mi kell a szalonnasütéshez?

  • fa
  • gyújtós
  • gyufa
  • vastagabb sózott fehér vagy füstölt szalonna
  • bot nyársnak/ vagy nyárs
  • kés
  • kenyér
  • hagyma
  • paradicsom, paprika




Egy érdekességgel kezdeném. 2006-ban Magyarországon 2200 ember 370 tűzrakóhelyen szalonnázgatott egyszerre, így megdöntve a hazai szalonnasütési rekordot. 

Az alapoknál kezdeném. Tűzrakóhely és takaros fahasábokra szükség lesz mindenképpen. Tüzet gyújtunk, majd hagyjuk leégni a lobogó hasábokat.
Általában izzó parázs felett kell készíteni a tökéletes szalonnát. Valóban lassabban sül ki a zsír belőle ilyenkor, de nem ég meg és nem lesz fekete a kenyerünk a lecsepegő zsírtól. 

Nyársként használhatunk kihegyezett botot vagy már bármelyik barkácsáruházban 200-250 Ft-ért vehetünk spéci vas-fa kombinációban kiadott nyársat.

Erre húzzuk rá a szalonnát és irdaljuk be/vagdossuk be, hogy mihamarabb kieressze a zsírt. Én egy félbevágott vöröshagymát is a nyárs végére szoktam húzni. Egyik szempontból fenntartja a szalonnát, a másik pedig, hogy a kisülő zsírral együtt isteni végeredmény fog születni. Csak a külső sültebb réteget kell leszedni. 

És indulhat a sütögetés. Egy szép szelet kenyeret vágunk (legjobb a fehér) és erre csepegtetjük a kisült zsírt. Van aki már előre rászeleteli a kenyérre a paprikát és paradicsomot, majd úgy áztatja be a sercegő szalonnazsírral, van olyan aki utólag falatozza mellé. 
 Természetesen ez már csak ízlés kérdése.   Továbbá az is, hogy valaki elfogyasztja-e a sült szalonnát, vagy csak a kisütött nedű miatt tartotta parázs fölé nyársát.

Végül ha már tele a hasunk és a táborhelyet is elhagyni készülünk egy vödör vízzel, vagy néhány lapát földdel mindenképpen oltsuk el a tüzet.

."4. nap- A búcsú! Vissza a civilizációba!Szeptemberi szabadtéri konyha bezárt! Búcsút intettünk Maconkának. Egy kis szalonnasütést is sikerült kivitelezni. Sajnos még nem tudtam beírni magam a tó történetébe a legnagyobb halak terén(30 dkg hiányzott ehhez), de Fecóm már felkerült a listára. Gyönyörű környezetben, olykor embert próbáló körülmények között, de véget ért az idei 4 nap is sajnos. Útközben Hollókőn, a Katalin csárdában zárásképpen egy mennyei vacsorát költöttünk el. Ez már tradíció!

Hollókő határában a 21-es út mentén van egy kis gazdaság. Kecsketej, ízesített sajtok és különféle méz is kapható. Érdemes letérni néhány percre az útról és vásárolgatni egy kicsit! 

Népszerű bejegyzések