Tejszínes - rozmaringos libagombóc leves
Ilyen az este készült étel és fotó. Márton nap lévén kötelező valamilyen "libaságot" fogyasztani, ha szeretnénk a zsebünket tele tudni a jövő esztendőben. Én most egy igazán tartalmas levet alkottam a hagyományostól kicsit eltérő módon.
Vegyük az alapokat. Először egy húslevest készítünk sok-sok zöldséggel. Majd belevágunk az igazi recept elkészítésébe.
Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma
2 szál rozmaring
4 csapott ek. liszt
2 ek. libazsír
1 tk. őrölt fekete bors
2 l húsleves
5 dl tejszín
ízlés szerint só
Gombóchoz:
30 dkg főtt burgonya
15 dkg libahús
3 ek. liszt
1 tk. só
2 egész tojás
2 gerezd fokhagyma
- A lisztből, lereszelt fokhagymából, felaprított rozmaringból libazsírral kiegészítve rántást készítünk. Csak néhány percig pirítjuk.
- Majd felöntjük a levessel és a tejszínnel. Simára és csomómentesre keverjük. Sóval és borssal ízesítjük. Majd hagyjuk addig főni, ameddig gyöngyözni nem kezd.
- Közben elkészítjük a gombócokat. 30 dkg főtt burgonyát áttörünk.
- Hozzáadunk 15 dkg felaprított libahúst, sót, 2 gerezd felaprított fokhagymát és 2 tojást.
- Összegyúrjuk 3 ek. liszttel az alapanyagokat. Ha túl lágy lenne a tésztánk, akkor még további 1 kanállal megszórjuk és összedolgozzuk.
- Szép apró gombócokat formázunk a libahúsos krumpligombócból és a gyöngyöző levesben kifőzzük. Kb. 10-15 perc a gombócok nagyságától függően.
- Ezzel az ötlettel mennyei és formabontó levest szolgálhatunk fel a nagy libalakomán :-)
Ne feledjétek megnézni az ízletes libahús alatt rejlő csontot. Ha szürke színű, akkor latyakos télre számíthatunk. Ha pedig szép fehér, akkor ropogós hóban gazdag tél vár ránk.
Nyomtasd ki a bejegyzést!