Kunsági disznótoros leves


A férjem Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, pontosan Kengyelről származik. Itt számtalan újdonsággal találkoztam és sok-sok recepttel gazdagodott a gyűjteményem. Ilyen ez a leves is. Disznótorokkor elmaradhatatlan. Először kicsit idegenkedtem tőle, de kár volt, nagyon nagy kár!


Hozzávalók 6 személyre
Elkészítési idő: kb. 2,5 óra

1 kg csontos hús vagy orja
60 cm hosszú kolbász - (mindenkinek egy-egy 10 cm hosszú darabkát számolunk)
6 darab szép sárgarépa
3 db fehér répa
1 db burgonya
1 db kicsi vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
6 szem fekete bors
1 egész karalábé
1 kicsi fej zeller
1 negyed fej kicsi kelkáposzta
víz

csiga tészta

  • A csontokat először sós vízben egy külön edényben megfőzzük, hogy a habja és a zavaros része ne kerüljön a levesbe. Ez kb. 30 perc közepes lángon. Majd leöntjük róla a vizet és megmossuk a húsos csontokat.
  • Ezeket beletesszük egy nagy edény aljába.
  • Majd a megpucolt zöldségeket szép sorjában a csontokra halmozzuk: a fokhagyma gerezdeket, a burgonyát, negyed kelkáposztát és a vöröshagymát egészben. A sárgarépa, fehér répa, zeller, karalábé félbevágva az edénybe kerül és a végén 2 evőkanál sóval és a borsszemekkel megszórjuk az egészet. A tetejére helyezzük a kolbászt egészben és annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje a hozzávalókat. Ezután kb. 1,5 óra türelemre és főzésre lesz szükségünk.
  • Ha puhák a zöldségek és a húsok, akkor leszűrjük a levest. A zöldségeket egy külön tányéron, a húsos csontokat és a kolbászt szintén egy másik tányéron tálaljuk. 
  •  A leveshez házi csigatésztát kínálunk még, amelyet 10-15 perc alatt kifőzünk sós vízben. Nagyon laktató leves minden földi jóval.

Jó étvágyat!

Népszerű bejegyzések