Crème brûlée három felvonásban




Sokan találkozhattatok már ezzel a felül ropogós, alul krémes édességgel! Mennyei! Eredete több évszázaddal korábbra tehető ennek a francia eredetű finomságnak! Az első lejegyzett recept François Massialot szakácskönyvében található 1691-ből. Igazi időutazás! 
Egyszerű, igazi "villantós" desszert készülhet belőle, melyet már akár előző este is elkészíthettek és a nagy pillanatban csak tálalni kell! Pár trükköt kell betartani és a végeredménnyel tarolhatunk az éhes vendégek előtt. De léleksimogatóként is elkészíthetitek magatoknak a crème brûléet! Akár több napra előre! :-) Az ízesítés terén pedig csak a képzelet szab határt. Én most három ötlettel rukkolok elő Nektek! Íme a recept:

Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Hozzávalók 4 db 9 cm átmérőjű tálkához:

3,5 dl  minimum 30% zsírtartalmú tejszín 
1,5 dl házi tej vagy 3,5 % zsírtartalmú tej
5 dkg cukor
1 csipet só 
4 tojássárgája
1 db vanília kikapart belseje
 
víz a tepsibe
kb. 8 ek. cukor a befejezéshez 


  •  Lássunk neki az egyszerű és finom desszertünkhöz! Keverjük össze a kimért tejszínt és a tejet a cukorral, sóval és a kikapart vanília magjaival egy edényben. Annál jobb, minél magasabb zsírtartalmú tejet vagy tejszínt használunk.Tipp: A megmaradt vanília külsejéből készítsetek házi vaníliás cukrot! Rejtsétek el egy porcukorral teli zárható üvegben a  megmaradt "héjakat"!
  • Tegyük fel a gázra a lábast és alacsony fokozaton, takarék lángon addig kevergessük a tejes-tejszínes alapunkat, míg fel nem olvad benne a cukor. 
  • Majd lehúzzuk a tűzről az edényt és az előbbiekhez hozzákeverünk 4 db tojássárgáját! Nem szabad felforralni a tejes keveréket, mert különben összekapja a meleg a tojássárgáját és csomós/darabos végeredményt kapunk. 
  • 4 db tűzálló formába osztjuk  az édes crème brûlée alapot. Minden tálka 2/3 részig legyen tele. Egy magasabb peremű tepsibe helyezzük a tálkákat és 1/3 magasságig felöntjük meleg vízzel. 
  • Kb. 160 °C-os sütőben 30 percig sütjük a krémünket. Ne maradjanak tovább a sütőben vagy a vízben a tálkák!
  • Amikor letelik az idő, kivesszük a megdermedt krémeteket és hagyjuk kihűlni! Felhasználásig a hűtőbe tesszük a crème brûlée-t.
  • Közvetlen tálalás előtt (nem hamarabb) egyenletesen megszórjuk a sült krémet kb. 2 ek. cukorral és szakácsfáklyával egyenletesen rákaramellizáljuk. Vigyázzunk, hogy ne tartsuk sokáig egy helyben a fáklyát, mert különben a cukor megfeketedik és keserű lesz. Rövid időn belül tálaljuk a desszertet! Mindenki élvezni fogja, hogy az üvegszerű, aranybarnás karamellt egy kiskanállal feltöri és alatta édes-krémes meglepetés bújik meg!

Variációk
Az ízesítések tárháza kifogyhatatlan. Most néhány ötletet megosztok Veletek! 

Narancsos - tálkánként egy darab narancs héját hozzáreszeljük a krémhez és elkeverjük!
Kávés - tálanként 1 tk. jó minőségű instant kávéport adunk hozzá a tejszínes alaphoz. 
Csokis meglepetés - Bármelyik változatnál a tálka aljába elrejthetünk 2-3 kocka étcsokoládét! Hihetetlenül finom végeredményt kapunk! 
Próbálkozzatok újabbnál újabb ízkombinációkkal! Tálaláskor némi gyümölccsel is csábítóbbá tehetjük ezt az ellenállhatatlan desszertet. Megjegyzem a váci Desszert Szalonban tökélyre fejlesztették ezt a desszertet is!

Jó étvágyat kívánok hozzá!



Népszerű bejegyzések