Hideg uborkakrémleves Julia Child konyhájából - Potage aux concombres


Hosszú pihenő után ismét Julia Child receptekkel örvendeztetlek meg benneteket. Egy igazi nyári menüt hozok nektek erre a hétre. Itthon a mindennapi kuktálkodásaimba rengeteg praktikát viszek bele a szakácsikon könyveiből, sőt vannak kedvenc ételeink is tőle. Sajnos a lépés mindig úgy jött ki, hogy a blogra nem fotóztam, de most ezen változtatunk. Julia Child konyhaművészetében eddig még soha sem csalódtam. Ez a hideg uborkakrémleves is egy főnyeremény ezeken a forró nyári napokon. Annyit változtattam csak a recepten a mértékegység átváltás után, hogy egészre kerekítettem fel a mennyiségeket pl. nem 68 dkg uborkát írok a receptbe, hanem 70 dkg-ot.  


Elkészítési idő:  35 perc + hűtés
Hozzávalók 4 személyre: 

70 dkg uborka
10 dkg salotta vagy vöröshagyma
5 dkg vaj 
1 l csirke alaplé
1,5 tk. borecet vagy ecet
3/4 tk. friss tárkony (szükség esetén szárítottal is helyettesíthető)
4 tk. étkezési keményítő
só - fehér bors ízlés szerint
5 dl  krémes tejföl
Tálaláshoz friss tárkony vagy kapor, 18-24 papírvékonyra vágott uborkaszelet


  • Az uborkát meghámozzuk, a hagymát megtisztítjuk. Vékony szeletekre vágjuk a zöldségeket. 
  • A hagymát vajon világos barnára pirítjuk, majd hozzáadjuk az uborkát és elkeverjük. 
  • Megszórjuk 4 tk. étkezési keményítővel az alapunkat. Ízlés szerint sózzuk és fehér borsozzuk, frissen aprított tárkonnyal megszórjuk. Én kb. 1/2 tk. sót adtam hozzá és egy nagy csipet fehér borsot. De ez tényleg saját ízlés kérdése. Ezt Julia Child is leírja.
  • Ezután felöntjük csirke alaplével (tyúkhúslevest használok). Így főzzük közepes lángon 25 percig a levesünket. 
  • Majd hagyjuk kihűlni és hűtőbe rakjuk, addig amíg igazán hideg nem lesz. 
  • Tálalás előtt összeturmixoljuk a levest 4 dl krémes tejföllel együtt. 
  • Tálaláskor egy evőkanál tejföllel, vékonyra vágott uborkaszeletekkel és aprított tárkonnyal tálaljuk. 
  • Julia Child azt is megadja a receptben, hogy kb. 1 cm széles x 1 cm magas x 7,5 cm hosszú uborkahasábot vágjunk fel papírvékony szeletekre. A leggyorsabb módja a vékony szeletek készítésének egy zöldséghámozó használata. 
  • Egyszerűen az 1 evőkanál tejfölt a tányér közepére helyeztem tálalás előtt, majd kicsit feltekertem a vékony uborkaszeleteket és megszórtam frissen aprított tárkonnyal. Végül az asztalnál öntöttem fel a levessel a tányér tartalmát! Hűsítő és finom nyitása egy nyáresti vacsorának!





Népszerű bejegyzések