Ratatouille Julia Childtól


Piperade, ratatouille, caponata, escalivada, lečo... Országonként változik a lecsó elnevezése és készítési módja, de az alapok közel azonosak. De nem is kell egyik határról a másikra ingázni, mert már tájegységenként is más-más étel kerülhet a tányérunkba lecsó néven. Nem is kell messze menni. Fecó kolbásszal és kevés szafttal hozta a receptet a kengyeli otthonából, én pedig tojással és hosszú lével a földeáki asztaltól. De most mégsem ezeket mutatom be, hanem a francia klasszikus ratatouillét Julia Child konyhájából. A könyvben ezt a receptet így kezdi a szakácsikon:  
"A ratatouille Provence esszenciájával parfümözi be a konyhát."
Ezt az egyszerű ételt húsok, grillezett falatok mellé köretként tálalják a gallok, de magában is fogyasztják egy kis bagettel kimártogatva és egy pohárka borral leöblítve. 



Hozzávalók 6-8 személyre a könyv szerint: 
25 dkg cukkini
25 dkg padlizsán
1 tk. só
6 ek. olívaolaj (több is, ha szükséges) 
25 dkg vékonyra szeletelt vöröshagyma
2 db zöld paprika 
2 gerezd fokhagyma
45 dkg paradicsom
só-bors
3 ek. petrezselyem





A padlizsánt, cukkinit megmossuk, levágjuk a végeiket, majd 1 cm magas x 7,5 cm hosszú x 2,5 cm széles hasábokra vágunk belőlük (természetesen nem kell ennyire szigorúan venni, ízlés kérdése). Megsózzuk a zöldségeket 1 tk. sóval és 30 percet pihenni hagyjuk. Majd konyharuhára öntve megszárítunk minden darabot. 

Egy serpenyőbe 3 ek. olívaolajat öntünk, felforrósítjuk és beledobjuk a zöldségeket. Néhány perc alatt enyhén világosbarnára pirítjuk a padlizsánt és a cukkinit. Ezután félretesszük. 

A hagymát és paprikát vékony szeletekre vágjuk, majd 2-3 ek. olívaolajon  kb. 10 percig pároljuk mindkettőt, de nem barnítjuk meg. Sóval-borssal fűszerezzük és hozzáadjuk a 2 gerezd zúzott fokhagymát. 

Eredeti receptben a paradicsomot meghámozza, levüket kinyomkodja, a húst pedig felaprítja a szerző. (Én most egyszerűen lepürésítettem a friss paradicsomokat.) Hozzáöntjük a paprikához és a hagymához ezt a felaprított paradicsom húsát. Sózzuk-borsozzuk, majd lefedve 5 percig így főzzük a keveréket. Majd levesszük a fedőt, hozzáadjuk a kifacsart paradicsomlevet és további néhány percig forraljuk. 

A paradicsomos-paprikás-hagymás mártásból egy tűzálló tálba öntjük az egyharmadát, megszórjuk 1 ek. aprított petrezselyemmel  majd rárakjuk a felét a cukkini és padlizsán keverékének. Újabb réteg paradicsomos keverék, petrezselyem jön, erre a másik fele a cukkininek és a padlizsánnak végül újra a paradicsomos szósszal és petrezselyemmel fejezzük be. 

Fedjük be az edényt 10 percig és így süssük. Majd vegyük le fedelet. Sózzuk és borsozzuk vékonyan a ratatouillét, locsoljuk megy néhány evőkanál olívaolajjal és süssük további 15 percig. Melegen vagy hidegen is tálaljuk a francia lecsónkat. 

Jó étvágyat kívánok hozzá!



Nyomtasd ki a bejegyzést!



Népszerű bejegyzések