Karfiolmártás tésztákhoz
Megszülettek diétás és fitnesz termékei az Óföldeáki Tésztaüzemnek, így egyértelmű volt, hogy valami egészséges mártásról is gondoskodni kell. Kísérleteztünk és megtaláltuk a tejszínes mártások "diétás" változatát.
Ez pedig a karfiol mártás! Hihetetlenül finom és valóban jó helyettesítője lesz a kalóriadús változatnak!
Hozzávalók 5 dl szószhoz:
50 dkg karfiol
víz a karfiol főzővizéből
só
szerecsendió
A karfiolt rózsákra szedjük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje azokat. Enyhén megsózzuk (kb. 1/4 tk. só).
Puhára főzzük a karfiolokat, majd leszűrjük és a főzővizet félretesszük.
A karfiolokat turmixgépe tesszük, egy nagy csipet sót hozzáadunk és három reszelésnyi szerecsendiót hozzáadunk.
Először 2 dl főzővizet öntünk az előbbiekhez és összeturmixoljuk. Mindenki saját ízlése szerint hígíthatja további főzővízzel a szószt. Már csak tésztát kell hozzá főzni és tálalhatjuk is. Hússal, más zöldségekkel (például gombával) is dúsíthatjuk a szósz tálaláskor.
TIPP:
Aki nem szeretne túlságosan diétás változat készíteni, nyugodtan keverjen 10 dkg edami sajtot a melege karfiolszószhoz! Mennyei lesz!
A főzővizet pedig helyettesíthetjük alaplével (húslevessel, zöldséglevessel).
Pikánsabbá tehető egy gerezd frissen reszelt fokhagymával a szósz!
Variálja mindenki kedvére! Igazán finom és különleges végeredményt kapunk! :-)
Jó étvágyat!