Birkapörkölt Húsvétra




A mi családunkban a birkapörkölt egy igen-igen érzékeny sarokpontja a főzésnek. Nincs mese, ezt jól kell elkészíteni, mert a "kunok" igen érzékenyek erre! A viccet félretéve közkedvelt fogást osztok meg veletek ma. Húsvét nem múlhat el nélküle.

Hozzávalók 8-10 személyre:
5 kg birkahús  (csontos, húsos részek és belsőség)
1,5 kg vöröshagyma
2 ek. őrölt babérlevél
2 ek. őrölt fekete bors
3 ek. só
1 db hegyes erős paprika
5 ek. őrölt csemege fűszerpaprika
2 teáskanál! őrölt kömény
3 ek. sertészsír

Hivatalosan, ahogyan a lakodalmakban is számolják 50 dkg  birkahússal kalkuláljunk személyenként.
Mi most egy 10 literes bográcsban tettük fel főni a pörköltünket. 
Tisztítsunk meg minden alapanyagot, daraboljuk fel a birkahúst és kezdjük a legfontosabbal a tűzzel. 
Gyújtsunk tüzet és készítsünk parazsat egy kevés lánggal. Mi nem a szokásos kúp alakban támasztjuk össze a hasábokat, hanem négyzet alakban folyamatosan pakolunk rá egy-egy darabot. Így megvan a kellő meleg viszont nem nyaldossák a lángok a bogrács alját, így nem kap le a pörköltünk. 

Most rakjuk össze bogrács tartalmát. A bogrács belsejét zsírozzuk ki alaposan. Én most 3 púpozott evőkanál zsírt használtam. Bármilyen pörköltről is legyen szó, mi mindig rétegezzük az összetevőket. Így az ízek nem egy helyre koncentrálódnak, hanem mindenhová jut egy kis fűszer, egy kis hagyma és nem kell kavargatni sem. 

A húst három felé osztjuk. A kizsírozott bogrács aljába kerüljenek a csontos nagyobb darabok, erre rákerül a felkockázott hús (p. 3x3 cm-es darabok) és a felaprított vöröshagyma fele. Megszórjuk 1 ek. őrölt babérlevéllel, 1,5 ek. sóval, 1 ek. őrölt fekete borssal, 1 teáskanál őrölt köménnyel és a csípős paprika felét rákarikázzuk. 
Ezt a rétegezést még egyszer megismételjük és a végén hússal fedjük le. 
Nem öntünk vizet a pörköltre, elegendő szaftot enged a birka és alaposan összeesik.


Mehet a nem lobogó, hanem parázsló, kicsit pislákoló tűz fölé. A birka korától függően 2-3 órát vesz igénybe a főzés. Ellenőrizzétek időközönként a húst. Ha leválik a csontról a hús, akkor lassan kész a pörköltünk. Ekkor kell megszórni alaposan paprikával a pörköltet és meg kell várni, hogy összerotyogjon. Ekkor még van lehetőség utólagos sózásra is, ha úgy érezzük. 
Ha kevés levet eresztene a birka, akkor adjatok hozzá maximum fél liter vizet a végén és addig főzzétek össze a paprikával, amíg sűrű szaftot nem kaptok. 

Persze minden háznak megvan a maga pörkölt készítési praktikája. 
Variáljátok a fűszereket, alakítsátok ki a saját ízléseteknek megfelelő bográcsost!

Végül nem marad más hátra csak a tálalás! Főtt burgonyával és ropogós savanyúsággal kínáljuk az elkészült birkapörköltünket!



További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/




  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések