Fűszeres báránycomb mézes zöldségekkel
A
világ legjobb dolga egy darabka zsenge bárányhús. Most például
ez a báránycomb. Egyszerű, de mégis ízletes.
MEDDIG
BÁRÁNY A BÁRÁNY?
Kb.
4 hetes korukig táplálkoznak a bárányok csak tejjel. Ekkor kb. 10
kg-osak. Ezek a tipikus szopós bárányok.
Ezután
már legel, takarmányt is fogyaszt a bárány. Kb. 20-25 kg-os
példányokat érdemes már levágni. 30 kg-os súlyt elért
bárányokat már pecsenyebárányokként tartanak számon. 12
hónapos kor felett pedig ivarérett birkának a nevezzük a
felcseperedett állatokat.
Ha
élve vásároltok bárányt és magatok szeretnétek levágni,
feldolgozni, akkor figyeljetek oda arra, hogy egy 20 kg-os példányból
csak körülbelül a fele marad meg valódi húsként!Esetemben a
báránycomb kb. 40 dkg volt.
A
mai fogás a hagyományos vonalat követi, de mégis egy kis
csavarral.
Elkészítési
idő: 90 perc
Hozzávalók
2 személyre:
2
db báránycomb
1
tk. őrölt fűszerpaprika
1
tk. friss kakukkfű
1/4
tk. őrölt fahéj
1/4
tk. őrölt bors
só
olívaolaj
Hozzávalók
a körethez:
4
db sárgarépa
8
db retek
6
db salottahagyma
3
ek. olívaolaj
2
nagy ek. akácméz
só
2
ág friss kakukkfű
Egy
lapos tányérba szórjuk az őrölt paprikát, az őrölt fahéjat,
az őrölt borsot, a friss kakukkfű lemorzsolt leveleit és alaposan
összekeverjük ezeket. A báránycombot sózzuk, borsozzuk, majd
kevés olívaolajjal átkenjük a húst, hogy a fűszerek jobban
tapadjanak rá.
Alaposan
beleforgatjuk a fűszerekbe a bárányt és félretesszük.
A
sárgarépát megtisztítjuk és srégen felvágjuk, a retkeket
elfelezzük, a salottahagymát megfelezzük. Egy serpenyőbe rakjuk a
zöldségeket, meglocsoljuk 3 ek. olívaolajjal, megöntözzük
mézzel és körülbelül 3-4 perc alatt összeforgatjuk alacsony
lángon.
Ezután
egy tűzálló tepsibe öntjük a zöldségeket, rá a báránycombot
és lefedjük az egészet. Körülbelül 180 °C-on lefedve 60 percig
sütjük, majd az alufóliát eltávolítva oldalanként még további
10-10 percet.
Tálaláskor
egyszerűen a báránycombot a tányér közepére helyezzük, a
zöldségeket köré halmozzuk és minimális friss kakukkfűvel
megszórjuk!