Fűszerpaprika


Az őrölt fűszerpaprika a magyar konyha egyik alapfűszere. A pörköltekhez, gulyásokhoz használjuk a leggyakrabban, de a kolbászból sem maradhat ki. Tudjatok meg erről a fűszerről egy kicsit többet most. 

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZE: 
Felfújt bogyótermését a magokkal együtt szárítva vagy őrölve használjuk fel.  

SZÁRMAZÁS:
A paprika Kolumbusz révén került Amerikából Európába. Manapság hazánkban, más balkáni országokban, Spanyolországban, Franciaországban valamint Dél-Amerikában  termesztenek. 

LEÍRÁS:
A fűszerpaprika 60 cm magasra megnövő egynyári növény. Levelei szélesek, haragoszöldek és sárgás virágjai vannak. A kb. 10 cm hosszú hegyes termése éretten tűzpiros. Több, mint 30 fajta létezik hol erős, csípős, hol pedig édes változatban. 
 A legközelebbi rokona a csemege paprika. 

ÉRDEKESSÉG: 
Élénkítő hatása miatt az Óvilágban hamar elterjedt. Hazánkba a török hódoltság alatt vált ismerté. A XVIII. századtól már a magyar gasztronómia szerves része. 

GYÓGYÁSZAT:
C-vitaminban gazdag. Serkentően hat a keringésre. Védi az érfalakat és megakadályozza a rögképződést.

AROMA:
Enyhe aromától egészen a tüzes csípősig terjedhet. 

FELHASZNÁLÁS:
A magyar gasztronómia elengedhetetlen része. Pörköltek, gulyások, halászlevek alapfűszere. A magyar fűszerpaprika hazai gasztronómiánk védjegye. 

KONYHAI TIPP: 
Soha ne adjuk forró zsiradékhoz, mert keserű lesz. Inkább húzzuk le a tűzről az ételt addig, amíg hozzákeverjük. Minél édesebb az íze a paprikának, annál hamarabb az ételhez adhatjuk. 

Népszerű bejegyzések