Egy gasztronap Budapesten 6 TIPP



Ez a bejegyzés már nagyon-nagyon régóta érlelődött. Most itt a nyár és egyre többen kérdezitek, hogy milyen helyeket ajánlok, hová lehetne elmenni enni, mit érdemes megnézni, kipróbálni. Megosztom Veletek, hogy én hogyan építenék fel egy gasztronapot akár magyar, akár külhoni barátainknak! Előrebocsátom, hogy igazán szubjektív az összeállítás, ezért bátran variáljátok kedvetekre!

1. REGGELI
Tartalmas reggelivel indul a nap a Villa Bagatelleben
Számomra itt lehet kapni egész Budapest legjobb reggelijét! Évek óta visszajáró vendégként élvezzük a pékség és a terasz békés nyugalmát és az igazán minőségi alapanyagokat.  A kakaós csigatornyuk fenomenális (igazából az összes péksütemény az), a teraszon pedig pazar reggelit fogyaszthatunk el. Akár az egyszerű bundás kenyértől kezdve, a 2 fős kenyérkosáron át mindenféle finomsággal körítve, egészen a prémium pezsgős reggeliig lazaccal biróssal, kecskesajttal választható. Na jó, a végén a házi tejszínhabbal készült kakaót sem hagynám ki. Páratlanul finom reggeliben lesz itt az embernek része. Egy hátránya van a helynek, hogy kártyával nem tudunk fizetni. De mindezt kompenzálja mesés környezet, az ingyenes parkoló, a finom ételek és a kedves kiszolgálás.

CÍM:1126 Budapest, Németvölgyi út 17.
Nyitva tartás: H-P 08:00-19:00; SZ-V 09:00-18:00


2. A PIAC
Mivel a piacok megszállottja vagyok, így ez a rész nem maradhat ki a gasztrotúrából. Számtalan termelői piac nyitott már a fővárosban, de leginkább csak hétvégén működnek. Ezért több opciót ajánlok Nektek. Hétköznap biztosan a budai reggeli után a Fény utcai piac felé vinne az utam. Kiváló termelők, Sonkás, Sajtos, remek steakesek, savanyúságot, zöldséget, gyümölcsöt, szürkemarha és mangalica húst árusítók sora található itt. Ha akarunk frissen szedett gombát is vásárolhatunk, ha úgy tartja kedvünk egy esti bográcsozáshoz egész kakast rejthetünk a kosárba. Összetett piac, kiváló termelőkkel, jó üzletekkel. Plusz pont, hogy még ingyenes ellenőrző mérlegek is vannak. A Vásárcsarnok építészeti és történelmi szempontból érdekes, de igazán külföldi turistákra specializálódott és nem kapja meg az ember az igazi piaci élményt.  Ha pedig hétvége van, akkor irány a Pancs Gasztroplacc vasárnap a Tűzoltó utcában! Számomra csak ez a termelői piac létezik manapság. Páratlanul jó termelők, kiváló hangulat, roppant tisztességes hozzáállás jellemzi az aprócska piacot. Szinte mindenhol érdemes megállni és legalább egy kevéske kóstolót vásárolni!

CÍM:
Fény utcai piac: 1024 Budapest, Lövőház u. 12.
Pancs Gasztroplacc: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22. -vasárnap 09-14h
Vásárcsarnok: 1093 Budapest, Vámház körút 1-3.  




3. A FŰSZERÉSZ

Ha Párizsnak van egy Goumanyat fűszerboltja, akkor mi joggal lehetünk büszkék a Fűszerész remek üzletére. Külföldi vendégeknek kimondottan kötelezővé tenném. Megismerkedhetnek a magyar konyha fűszereivel, vásárolhatnak is a betérők ezekből. Lelkes gasztrorajongók mérhetetlenül boldogok lesznek itt. Számtalan olyan fűszer kerülhet a kosarunkba, amelyet egy átlagos helyen még hírből sem ismernek. Nagyon fontos, hogy mindezt kiváló minőségben, tartósítószer nélkül kínálják a vásárlóknak.

CÍM:

1052 Budapest, Károly krt. 10. (az udvarban) 

Nyitva:Hétfőtől péntekig: 10-18 óráig, szombaton 10-14-ig

 


4. RÓZSAVÖLGYI CSOKOLÁDÉ

Már az üzlet megközelítései is hangulatos. Egy szűk kis utcácska közepén található a Rózsavölgyi Csokoládé bolt. A kirakatra pillantva pedig rögtön be akar menni az ember. Számtalan nemzetközi díjat nyertek el ezek a bonbonok, táblás csokoládék.
A titok a saját készítésű csokoládéban rejlik. A kakaóbab kiválasztásától kezdődően, egészen a pörkölésen át a táblába öntésig mind-mind a kicsiny manufaktúra munkája.
Amit még érdemes itt vásárolni a fenti díjazott nyalánkságok mellett az a nyers kakaóbab, az igazi kakaóbabból készült forró csoki, a matrózbajusz... Na jó, nem untatlak benneteket! Vegyétek szemügyre az üzletet!

CÍM: 1053 Budapest, Királyi Pál u. 6.
Nyitva: H-P: 10:30-13:00 és 13:30-18:30 Szo: 12:00-18:00



5. CUKRÁSZDA
Hagyományos vagy "újhullámos"? 
Ha tömény történelmet szeretnénk mennyei süteményekkel kombinálva kóstolni, akkor mindenképpen az 1858 óta működő Gerbeaud cukrászdát ajánlom a figyelmetekbe! Igazi időutazásban lesz az embernek része az impozáns környezetben. Mindenképpen kóstoljátok meg a Gerbeaud szeletet vagy vigyetek haza egy mutatós kis dobozkában macskanyelvet.

CÍM: 1051 Budapest Vörösmarty tér 7-8.
Nyitva tartás: Hétfőtől - Vasárnapig 9:00 - 21:00

A modern cukrászdákból egyre többet találhattok a városban. Bevallom az én kedvenc cukrászdám Vácon található, de most budapesti túráról lévén szó próbálok egyet kiemelni.
Ha izgalmas fagylaltokra és minőségi "újhullámos" süteményekre vágytok, akkor mindenképpen nézzetek be a Damniczki Budapest cukrászdába. 2014-ben a somlói revolúció tortájukkal ők nyerték el a megtisztelő ország tortája címet és fagylaltjaikat is több díjjal elismerte a cukrász szakma határon innen és túl. 
Hihetetlen mennyiségű és minőségű jeges finomsággal várják a vendégeket. A zöldséges sorbetek egyszerűen zseniálisak. Nálam a kapros joghurtos uborka az idei év abszolút befutója. 

Cím: 1051 Budapest Hercegprímás u. 17. 
Nyitva tartás: H-P 09:00 - 21:00, SZO 11:00 - 22:00, V 11:00 - 21:00

 
6. EBÉD VAGY VACSORA A BORKONYHÁBAN (vagy mindkettő 😊)

Ha már kellemesen körülnéztünk a városban, megkóstoltunk sok-sok finomságot és beszereztünk jó néhány gasztrokincset, akkor nem marad más hátra csak egy kellemes lazítás szerintem Budapest egyik legjobb éttermében. Sárközi Ákos által vezetett konyha roppant kreatív, öröm a tányérra nézni és az ízek fantasztikusak. Élvezzetek ki minden egyes és öblítsétek le egy pohár borral. Ha nem vagytok jártasak a borok világában, akkor hagyatkozzatok nyugodtan a pincérekre! Profik!

CÍM: 1051 Budapest Sas u. 3. 
Nyitva tartás: H-SZo 12:00 - 24:00

Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések