Wang Mester Kínai Konyhája



Az idei decemberünk igazán mozgalmas. Még szerencse, hogy a karácsonyi ajándékok beszerzését novemberben sikerült elintézni. Így a nagy hajtás mellett csupán annyi feladatunk van, hogy élvezzük a sok-sok színes programot. Egy kedves baráti társasággal úgy döntöttünk, hogy izgalmas gasztronómiai utazásra kelünk és kipróbáljuk a kínai konyha rejtelmeit. De nem a sarki büfében, hanem egyenesen Wang Mesternél!

Miért pont ezt az éttermet választottuk?

Mert Wang Mester autentikus kínai konyhát vezet. Az alapokat nagyszüleitől sajátította el, majd Peking legjobb éttermeiben tanulta meg a fortélyokat. Hazai pályafutása a TV Paprika csatornán kezdődött. A Telepy utcában lévő éttermét már bezárta a tulajdonos, így az utóbbi időben kizárólag a Gizella utcai étteremre fektette a hangsúlyt. Ebből hozta ki a legjobbat és bevallom sikerült. 
Több díjat is bezsebelhetett már Wang Mester, számtalan étteremkalauz és ajánló is a legjobb távol-keleti éttermek között említi. Ha csak ennyi információt tudnék róla, már biztosan meglátogatnám ismeretlenül is a helyet. 

Hangulatos külön teremben, körasztalnál kapott a társaságunk helyet. Az előétel kihagyhatatlan eleme a kínai konyhának. Megbeszéltük a többiekkel, hogy mindenki választ, amit éppen szeretne és kóstolgatunk majd a másikéból, ha éppen ellenállhatatlan vágyat érzünk. Ezt olyan jól sikerült, hogy az asztal közepén található kör alakú üveglapra került minden étel és azt körbeforgatva bárki kedvére válogathatott a különleges falatok közül. Izgalmas, új ízeket ismerhettünk meg. Most röviden próbálok az ételekről mesélni nektek. 

A hideg és meleg előételre érdemes nagy figyelmet fordítani. 

MI AZ A 100 NAPOS TOJÁS?

száznapos tojás (kínaiul pídàn; szó szerint: „bőrtojás”; nevezik még ezeréves/ezredéves/százéves/kínai/fermentált tojásnak ezt a kínai ételkülönlegességet.
Alapanyagul nyers kacsatojás vagy ritkábban tyúktojás (esetleg fürjtojás) szolgál, ezt három hónapra egy faszénbőloltott mészbőlsóból és vízből álló keverékbe helyezik. Idővel a tojásfehérje zselatinszerű, borostyánszínű masszává alakul át, a tojássárgája pedig túrószerű, krémes konzisztenciát vesz fel és bezöldül. 

A száznapos tojás hónapokig eltartható (hasonlóan a régen pincében, oltott mészben tárolt görögdinnyéhez). Kínában alapvetően két fajta bőrtojást különböztetnek meg; a félkemény tojássárgájút, amelynek kellemes, könnyű aromája van, utóíz nélkül, illetve a kemény tojássárgájút, amelynek elég csípős, kicsit sós íze van, sokáig megmaradó utóízzel. A kínai konyhában előétel, szójaszósszal ill. ecettel és gyömbérrel kínálják.
Forrás: Wikipédia



Ez az étel, amelyet nem lehet kihagyni. Tényleg kóstoljátok meg a krémes belső és a kocsonyás külső remek párost alkot! Hideg előételként zöldpaprikával vagy japán tofuval keverve kerül az asztalra. Én a natúr paprikás változatot részesítettem előnyben.

Ha már hideg előételnél tartunk, akkor meg kell említenem, hogy igen széles a repertoár. 23 fajta előételből választhatunk. A mellékelt fotón éppen az ízletes sertésfül falatokat láthatják, amelyet összepréselnek és vékony szeletekre vágva tálalják ezeket. A másik kedvencem ez volt.
Derelyék, tekercsek, gőzgombócok, különféle saláták, falatkák szerepelnek még a kínálatban. Érdemes a lehető legtöbbet kipróbálni.


Levesek terén igen izgalmas a felhozatal. A klasszikus csípős-savanyú leves mellett olyan különlegességeket is megkóstolhatunk, mint a gyöngytyúk leves hegyi gomba válogatással. A leves teás kancsóban érkezik az éhes vendégek elé.


És jöjjenek a főételek! Igazi terülj-terülj asztalkám kerekedett a rendelések után. Szárnyasok, négylábúak, vízi ínyencségek közül lehet választani, hozzájuk pedig a zöldségek és köretek közül lehet megfelelő kíséretet találni. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor kérdezzük a pincért nyugodtan. Profi segítséget fogunk kapni. Próbálok pár érdekesebb, izgalmasabb fogást kiragadni a képen látható válogatásból, de bevallom igazán nehéz, mert mennyei és hibátlan volt minden fogás. 

Az abszolút Best of nálam a puha, omlós, ánizsos szerencse sertéscsülök gőzgombócokkal. Már maga az étel sem kis adag, érdemes több embernek fogyasztania, de az az ízkavalkád, amit érez az ember a falatok kóstolgatása közben leírhatatlan. 

Ha pekingi kacsát egészben sütve szeretnétek enni, akkor egy nappal előtte minimum jelezzétek az étteremnek. De így is kóstolhattunk pekingi kacsacombot, sült békacombot, illatos omlós csirkét, hirtelen sült marhacsíkokat tüzes chilivel, roppant nagy adag puha ég és föld oldalast (tényleg hihetetlenül nagy adag)...
Nem tudok olyan ételt mondani, amelybe bele tudok kötni. 

Köretek közül a wokban készült zöldségmix hagyományos kiegészítője lehet a húsoknak. Emellett tojásos - zöldséges rizs és zöldséges pirított házi tészta kerül még a főételek mellé. Itt is érdemes odafigyelni, mert az adagok roppant nagyok, tehát két, de akár három főnek is elegendőek. 

Végül essen szó a desszertekről. Kókuszos rizstészta gombócot, sült banánt, egy falat mennyország epres süteményt és darált szezámmaggal töltött tésztagombócokat választottunk. 
Sok új ízzel ismerkedhettünk meg egyetlen hosszú ebéd során. 

Teszteltük az ízesített teát, licsis limonádét, sőt még a speciális dobozos üdítőket is. Egyik ételre és italra sem tudok rosszat mondani. Az adagok bizonyos fogásoknál igazán tetemesek. Tapasztalat és javaslat, hogy többen menjetek el ebbe az étterembe ebédelni vagy vacsorázni és osszátok meg egymással azokat. Így mindenki részesülhet egy-egy falat Wang mester féle mennyországból!

Ki kell emelnem a pincérek megjelenését és munkáját! Minden elismerésem! Egyenruhában szolgáltak fel, tehát nem volt kinyúlt póló és gyűrött kötény. Egyszerű fekete viseletben volt mindenki, így tökéletes volt az összhang.
Egy 10-12 fős társaságnál más-más igények merülnek föl, rengeteg étel kerül az asztalra, számtalan kérdéssel és kéréssel bombázzák őket a személyzetet. Mindezt pedig kezelni kell! Az itt dolgozó pincérek ebben hihetetlenül profik voltak! Nagyon szimpatikusan, kedvesen, gyorsan teljesítették minden kérésünket, habár vasárnapi napot írtunk és tömve volt az étterem. Az ételeket egyenként ismertették, így mindig tudtuk, hogy pontosan mit is ettünk. 
Az étlap is tökéletes! Kattintsatok weboldalra és nézzétek kategóriánként a választékot! 



Cím:  
1143 Budapest, Gizella u. 46./A
Tel.: 06 1 251 2959
Email: info@kinaikonyha.hu
Nyitva: H-P 11:30 - 23:00
Szo-V 12:00 - 23:00
WEB: http://www.kinaikonyha.hu

Népszerű bejegyzések