10 érdekesség a zellerről


 A gyökérzöldségek olykor feledésbe merülnek és jóval kevesebb figyelmet kapnak, mint megérdemelnék. Pedig számtalan módon felhasználhatóak!


Most 10 érdekességet olvashattok a zellerről

1️⃣ A zeller gyógy- és fűszernövény. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik.
Dél -Európából indult hódító útjára. A meleg, napos helyeket kedveli.

2️⃣ Már az ókori görögök ismerték és fogyasztották ezt a zöldséget. Olyannyira tisztelték a növényt, hogy az atlétikai versenyek győztesei csokor helyett zeller leveleket kaptak.

3️⃣ A zeller szerves nátriumban gazdag, de van még benne foszfor, kalcium, vas, magnézium és kálium is.

4️⃣ Serkenti a veseműködést a zeller és erős vízhajtó hatású. Emellett emésztési panaszokra, étvágytalanságra és immunrendszer erősítésre is használják. Gyulladásgátló és rákmegelőző hatásáról is említést tesznek.

5️⃣ Az ókori rómaiak vértisztító növényként tartották számon, ez lehet a magyarázat arra, hogy zellerből font koszorút hordtak a nyakukban a másnaposságtól tartó férfiak.

6️⃣ A ma ismert zeller csupán a XVIII. században alakult ki német nemesítők által és a XIX. században terjedt el a gasztronómiában. Elődjét már a reneszánsz korban ismerték Magyarországon.

7️⃣ Három legismertebb fajtáját más-más funkció miatt fogyasztják. A halványító és a metélő zeller a száruk miatt kerül az asztalra, a gumós zeller pedig konyhai alapanyag. Leginkább levesekben és köretekben találkozhatunk vele.

8️⃣ Kalóriatartalma igen alacsony például főtt formában 27 kcal/100 g. Így diétába is jól beilleszthető.

9️⃣ A zeller az idegrendszerünk számára fontos B1-, B2-, B6-vitamint tartalmaz, a fogyasztásával csökkenthető a stressz hatása is.

🔟 Egyesek szerint afrodiziákum. Népszerűségét a XVII. századi Franciaországban szerezte, ugyanis a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak ezt a zöldséget, és állította, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítőképességet.

Népszerű bejegyzések