10 érdekesség a zellerről
Most 10 érdekességet olvashattok a zellerről
A zeller gyógy- és fűszernövény. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik.
Dél -Európából indult hódító útjára. A meleg, napos helyeket kedveli.
Már az ókori görögök ismerték és fogyasztották ezt a zöldséget. Olyannyira tisztelték a növényt, hogy az atlétikai versenyek győztesei csokor helyett zeller leveleket kaptak.
A zeller szerves nátriumban gazdag, de van még benne foszfor, kalcium, vas, magnézium és kálium is.
Serkenti a veseműködést a zeller és erős vízhajtó hatású. Emellett emésztési panaszokra, étvágytalanságra és immunrendszer erősítésre is használják. Gyulladásgátló és rákmegelőző hatásáról is említést tesznek.
Az ókori rómaiak vértisztító növényként tartották számon, ez lehet a magyarázat arra, hogy zellerből font koszorút hordtak a nyakukban a másnaposságtól tartó férfiak.
A ma ismert zeller csupán a XVIII. században alakult ki német nemesítők által és a XIX. században terjedt el a gasztronómiában. Elődjét már a reneszánsz korban ismerték Magyarországon.
Három legismertebb fajtáját más-más funkció miatt fogyasztják. A halványító és a metélő zeller a száruk miatt kerül az asztalra, a gumós zeller pedig konyhai alapanyag. Leginkább levesekben és köretekben találkozhatunk vele.
Kalóriatartalma igen alacsony például főtt formában 27 kcal/100 g. Így diétába is jól beilleszthető.
A zeller az idegrendszerünk számára fontos B1-, B2-, B6-vitamint tartalmaz, a fogyasztásával csökkenthető a stressz hatása is.
Egyesek szerint afrodiziákum. Népszerűségét a XVII. századi Franciaországban szerezte, ugyanis a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak ezt a zöldséget, és állította, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítőképességet.