Sáfrány
A
minőségi sáfrány még ma is nagy kincs. A világ legdrágább
fűszere.
Minimális
mennyiségre van belőle szükségünk egy-egy fogás elkészítéséhez,
de a végeredmény minden esetben igen különleges lesz. Érdemes
kipróbálni.
SZÁRMAZÁSA:
Elő-Ázsiában
őshonos a sáfrány. Manapság Indiában, Iránban, Kínában
valamint a Földközi-tenger melléki országokban például
Spanyolországban.
LEÍRÁSA:
A
sáfrány (Crocus) a nősziromfélék
(Iridaceae) családjába tartozó növénynemzetség,
illetve a nemzetséghez tartozó egyes fajok összegyűjtött és
fűszerként használt bibéjének elnevezése. Szárleveleik
nincsenek, a keskeny tőlevelek
és a néhány centiméteres szár
csúcsán álló virág a
föld alatti hagymából ered. A Kárpát-medencében
őshonos fajok kora
tavasszal, a régebben fűszerként termesztett valódi
vagy jóféle sáfrány
(C. sativus) ősszel virágzik. A kerti dísznövényként használt
sárga virágú sáfrányok az aranysáfrány
(C. flavus), míg a fehér és lila virágúak a kerti
sáfrány (C. vernus) nemesített fajtái. A felépítésükben
hasonló kikericsfajok
ősszel virágoznak, a szintén kora tavasszal virágzó egyhajúvirág
levelei vaskosabbak és szélesebbek, így a sáfrányok nemigen
téveszthetők össze más növényekkel.
ÉRDEKESSÉG:
Írásos
emlékek szerint az ókori föníciaiak szerelemistennőjüknek
sáfrányos süteményt sütöttek, ha szerencsések szerettek volna
lenni a szerelemben. Marcus Aurelisus római császár pedig
sáfrányos fürdőt vett azért, hogy férfierejét növelje és
bőre színe sötétebb legyen.
A világ legdrágább fűszere a sáfrány a mai napig. Őrölt változatát gyakran más őrölt fűszerekkel keverik. Vigyázni kell, hogy csak és kizárólag jó minőségű sáfrányt vásároljon az ember, ha már tetemes összeget ad érte.
A világ legdrágább fűszere a sáfrány a mai napig. Őrölt változatát gyakran más őrölt fűszerekkel keverik. Vigyázni kell, hogy csak és kizárólag jó minőségű sáfrányt vásároljon az ember, ha már tetemes összeget ad érte.
AROMA:
A
sáfrány bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer,
az ételt aranysárga színre festi.
GYÓGYÁSZAT:
Gyulladáscsökkentő
és vízhajtó hatású. Sőt már a Krisztus előtti időkben is
afrodiziákumként is használták.
Terhesség
alatt nem szabad sáfrányt fogyasztani, mert vetélést okozhat.
Nagy mennyiségben kábító hatású.
BESZERZÉS
ÉS TÁROLÁS:
A sáfrány bibéjét használjuk szárított állapotban egészben vagy porrá őrölve. Az egészben vásárolt bibék tovább megőrzik az aromájukat. Légmentesen lezárva, száraz, sötét helyen kell tárolni.
A sáfrány bibéjét használjuk szárított állapotban egészben vagy porrá őrölve. Az egészben vásárolt bibék tovább megőrzik az aromájukat. Légmentesen lezárva, száraz, sötét helyen kell tárolni.
KONYHAI
FELHASZNÁLÁS:
A
világ gasztronómiájában előszeretettel használják. A németek
és svédek sáfrányos süteményt készítenek, a spanyolpaellából, arab ételekből, a francia bouillabaisse halleves.
Itt a blogon is találhattok sáfrányos tortát, sáfrányfagyit
vagy éppen sáfrányosszűzérméket. Roppant változatos a felhasználása.
Szöveg
forrása: a Kis Fűszerlexikon, Wikipédia
Nyomtasd ki a bejegyzést!