Lisboa, az első portugál pékség Budapesten


 
Amikor meghallottam, hogy az első portugál pékség megnyitja kapuit nem volt kérdés, hogy meglátogatjuk. 

A Lisboa Pastry & Bakery egy autentikus portugál cukrászda és pékség sok-sok jellegzetes pékáruval, mint például a pastel de nata, Jesuíta, palmier... 
Le kell szögezni, hogy a tojáskrém és a leveles tészta elválaszthatatlan részei ezeknek a finomságoknak. Így bármelyiket is választjuk, tartalmas falatokban lesz részünk.


Annyira autentikus a hely, hogy a fiatal cukrász egyenesen Portugáliából utazott a magyar fővárosba, tehát tudja mit és hogyan kell elkészíteni.
A péksütemények mellett, szendvicseket, remek cappuccinot és kávét, továbbá igazi kenyérkülönlegességeket is beszerezhetünk itt.


A hely maga nem túl nagy, de letisztult és kényelmes. Kenyér és süteményillat lengi be a pékséget. Felüdítő itt elidőzni. A kiszolgálás is rendben volt. Az árak belvároshoz mértek. Külön tetszenek a dekorációként búrák alá rejtett péksütemények. 
Ha egy reggelit szeretnénk elkölteni itt, akkor biztosan nem távozunk üres gyomorral. Nagyon sok opció közül választhatunk: töltött péksütemények, ropogós és friss croissantok, szendvicsek. Az utóbbiból is igen sok változat létezik, sőt még vegán is. Az áruk kb. 900 - 1500 Ft között mozog.





"A pastel (vagy többes számban pastéis) de nata, vagy ahogy a fővárosiak Lisszabon egyik negyedéről elnevezve hívják, a pastel de Belém gyorsan és egyszerűen elkészíthető, finom édesség, ami remekül passzol a portugálok erős kávéjához, a bicához. 
A muffinalakú tortácska kívül tészta, belül rengeteg tojássárgájából készült krém, ízét a tetejére szórt fahéj teszi teljessé. Olcsó, gyorsan elkészíthető és bármikor azonnal bekapható édesség, nem csoda, hogy Portugáliában és szerte a világban szinte mindenki szereti. Eredete a 18. századra vezethető vissza, amikor a lisszaboni kerület, Santa Maria de Belém katolikus szerzetesei a ruhatisztításhoz és borkészítéshez felhasznált tojásfehérjék „melléktermékét”, a sárgáját felhasználva sütötték saját maguk számára a süteményt. Az 1820-as portugál forradalom után bevezetett új alkotmány véget vetett a rendek finanszírozásának az országban, így a szerzetesek más bevételi forrás után nézve, 1837-ben megegyeztek a helyi pékséggel, hogy kezdjék el az általuk kifejlesztett pastel de natát árulni a boltban. Persze rövid időn belül hatalmas sikert aratott a titkos recept alapján készült, mégis egyszerű édesség. És bár az eredeti recept annyira nem nyilvános, hogy még az Európai Bizottság bizalmas üzleti információk lopása elleni védelem erősítése érdekében hozott intézkedései indoklásában is megemlítik a pastel de nata / Belém esetét."
Forrás: https://europapont.blog.hu

No és a híres pastel de nata. Egy ilyen édes kosárkát 450 Ft-ért tudunk megvásárolni. Az ínyencek egy kicsit feketébbre voksolnak. Tudtátok, hogy a Guardian által összeállított listában a világ 15. legfinomabb édessége ez?
Saját véleményem, hogy roppant jól készítik ezt az édességet és érdemes belőle megkóstolni akárcsak egy darabot. 



 
A kenyeres - péksüteményes polc megér egy misét. Igazi különlegességek is sorakoznak rajta.
Sőt most már csokis kenyér is kapható, amely kiváló egy reggeli tejeskávé mellé is akár.
A kenyerek ára 500 - 800 Ft között mozog. A rusztikus, hagyományos alapkenyér 500 Ft,  innen kezdve pedig érdemes a különlegességekre is figyelni, mint például az olívabogyós, parmezános - prosciuttos (nálam abszolút befutó), csokoládés változat. Igen ezek mind kenyerek! 😊

Összességében mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a kis portugál kiruccanást. Valóban remek remek gasztrokalandot jelent azoknak is, akik már meglátogatták ezt az országot és azoknak is, akik még nem. 






ELÉRHETŐSÉGEK

Cím:  1070 Budapest, Gozsdu udvar, Holló u. 17.
Nyitva:
H 9:00 - 18:00
K 9:00 - 17:00
Sze - V 09:00 - 18:00
Facebook: https://www.facebook.com/lisboapastry/





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések