Gyertek velem a bagi Autós Termelői Piacra!


Május 23-án az M3-as autópálya bagi lehajtójánál egy igazán formabontó piac nyílt: egy finomságokkal teli Autós Termelői Piac. 

Az árusok az ország minden szegletéből érkeztek: például Bogárzóról a Dani család kiváló juhtejből készült termékeivel, vagy Karcagról a híres birkapörköltjükkel, Hollókőről a hagyományos húzott rétessel és még rengeteg remek termelő hol a közelből, hol sok száz kilométerről, hogy megismertessék portékáikat a főváros környékén élőkkel.

A koronavírus hívta életre ezt a kezdeményezést, hisz rengeteg árus piac és vevő nélkül maradt, a vásárlók pedig nem élvezhették a friss termékeket.


A piacot a Magyar Női Unió és a Magyar Piac Szövetkezet hívta életre. Az ipari parkhoz tartozó területen bőven akad erre hely. Nagyon könnyen megközelíthető. Ez sem utolsó szempont.Minden őstermelő, kézműves az autójával leparkol és egy pavilon alatt kínálja termékeit. Ennyire egyszerű a koncepció.

A zöldség és gyümölcs választék nagyon-nagyon friss, hibátlan és igazi idénytermékekre specializálódott. Ha valaki jó áron szeretne uborkát vagy éppen paprikát, esetleg gyümölcsöket vásárolni, akkor a legjobb helyen jár, de ha különlegességekre vágyik, akkor azt is megkapja.

Rengeteg fotót készítettem, így nagyon nehéz csupán néhányat kiragadni. Mesés kerámiák, szűcsremekek, báránybőr termékek, természetes szappanok is voltak a kínálatban az élelmiszerek mellett.

A legtöbb helyen kóstolóval várták az érdeklődőket. Lekvárok, mézek, szörpök, chiliszószok széles választéka, ínycsiklandozó vadhús és sertéshús, no meg libából készült termékek, sőt még halgazdaságból származó halhús is kapható.

Sajtok minden mennyiségben és formában kedveznek az igazi rajongóknak. Juh-, kecske-, tehéntejből készült változatos ízvilágú sajtok közül válogathatunk.

Emellett, aki megéhezik ezen a héten karcagi birkapörköltet és különféle lepényeket, lángost, sült kolbászt, rózsafánkot, kürtőskalácsot és még sok mást is csemegézhet.
 
Szeretném kiemelni a számomra legkedvesebb
termelőket. Igazi kuriózum a bogárzóijuhtejből készült termékeket kínáló Dani család. Egy csipet otthon számomra, hisz Bogárzó csupán néhány kilométerre található Földeáktól. Különféle ízesített és füstölt sajtok, sajtkrémek, gomolya, orda, juhtúró közül válogathatunk. Pazar, friss és ízletes finomságok!

A juhtejnek és a belőle készült termékeknek számtalan jótékony hatása van, habár ezekről igen keveset hallunk. A tehéntejhez képest könnyebben emészthető a juhtej és például a juhsajt több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntejből készült társaik. Gazdagabb tápértékű és több fehérje található benne. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag: kalcium, cink, foszfor és vas tartalma magas. Emellett kiváló A, B, D, E vitamin forrás. Egészséges, telített zsírsavak vannak benne, ami segíti a vitaminok felszívódását és a test egészséges működését. A juhtúróból készíthetünk pogácsát, körözöttet, tölthetünk vele gombafejeket, húsokat, ízesíthetünk vele sztrapacskát vagy juhtúrós puliszkát.


Általában csupán Márton napkor vagy a téli időszakban fogyasztunk libahúst. Mondjuk egy finom konfitált libacombot párolt káposztával. Megsúgom, hogy ezen a piacon konfitált libacombot is kaphattok levákuumozva. A füstölt libamellet, libahúsból készült nyársakat, grillkolbászokat, húspástétomokat, libacombokat árusító Csöglei Sonka stand szintén a gourmet vásárlók kedvence lesz. A kóstoló kihagyhatatlan, emellett csirkehúsból készült előkészített árukat is vásárolhatunk.
Melegen és hidegen füstölt libamellekből kaptunk ízelítőt. A juharszirupos, chilis, gyömbéres melegen füstölt libamell páratlan.
Mire használhatjátok fel ezt a finomságot? Készíthettek egyszerű szendvicset belőle, kerülhet salátába, de akár húsok töltelékébe is érdemes beleforgatni aprított változatban. 


A birka valóban a "fülétől a farkáig" a bográcsban végzi. A fej
is kettévágva benne fő, sőt még a pacal is. Akkor az igazi, ha jó sötét a szaft. Nálunk csak ez a fajta pörkölt az igazi. Érdemes saját dobozt vinni. Elvileg júliusban jönnek következő alkalommal a birkahússal teli katlanokkal.

Kora reggel kezdik a főzést a szakácsok, így már 9 óra körül lehet kóstolni a pörköltet. Figyelni kell, mert szó szerint megrohamozzák őket a pörköltrajongók. Hosszú sorok álltak a sátor előtt. 2 bogrács csak úgy pikk-pakk elfogyott. Időben menjetek! Sajnos az idén elmarad a Karcagi Birkafőző Fesztivál, de június 27-én mindenkit otthoni birkapörkölt főzésre invitálnak a szervezők, melyről fotót vagy videót lehet majd feltölteni az esemény oldalára. Így bárki csatlakozhat az online birkapörkölt főző fesztiválhoz. 
 

A hollókői húzott rétes is igen ízletes volt. A káposztás és a meggyes igazi befutó. Emellett még túrós lepény is csábította az éheseket. Tudtátok, hogy húzott rétest kb. a 18. századtól készítenek a magyarok? Sokáig lakodalmi finomságnak számított. Hollókőn tarthatnának igazi réteskészítő kurzusokat. Biztosan sok érdeklődő látogatná a programot. Minden esetre nagyon örültem, hogy ők is helyet kaptak a standok között. 


Szívügyem a vadászat és a vadgasztronómia a saját konzervatív értékrendszerem szerint, így egy rövid bejegyzést mindenképpen szeretnék ennek a résznek is szentelni. Csupán néhány stand volt, akik valamilyen formában kapcsolódtak a vadászathoz. Vörösboros csemege és csípős szarvaskolbászt vásárolhattunk, sőt igazán csípős paprikamagolajjal készült változatot is az egyik asztalnál. 
Szabó József vadászíró személyesen dedikálta műveit. Az íróról így vallott egy olvasója: "erdő susogás a lelke és tiszta patakként csobognak a szavai." A vadásztörténetek kedvelői így szellemi csemegével is gyarapodhattak a piacon.
Kocsis Gyula szűcsmesternél pedig kikészített vaddisznóbőrt, sőt még belőle készült mellényt is vásárolhattak az érdeklődők. Remélem a vadgasztronómiai részleg is gyarapodni fog, mondjuk fűszerkeverékekkel, a hamarosan megjelenő VADEX kész grilltermékeivel, vagy éppen az Ízek a vadászházból pástétomjaival. Ez most csupán néhány ötlet! Hétről hétre fejlődik és formálódik a piac. 

Mi került a kosarunkba?
Bogárzói juhtejből készült termékek nem maradhattak ki, a karcagi birkapörkölt szintúgy. Zöldségek, gyümölcsök, libahúsból készült 3 fajta grillkolbász, szarvaskolbász, bodzaszörp, bulgur, jalapeno palánta... Szóval sok-sok finomság és ezeket újra meg is vásárolnám. Az abszolút favoritok nekem a bogárzói krémsajtok és a libahúsból készült portékák.
Mindent összegezve jól összeállított termelő gárda várja a vásárlókat. Ezeket az embereket valóban érdekli, hogy következő alkalommal is visszatérjen hozzájuk az elégedett vevő, hogy a portékájuk jó hírét öregbítsék a látogatók. Nincs bóvli, nincs gagyi termék. Ez is nagy pozitívum. Az én megítélésem szerint csupán néhány árus lóg ki a sorból, de szerintem idővel letisztul majd ez is.
Nagy segítség lenne a szervezők részéről, ha minden alkalommal egy termelői listát megoszthatnának az aktuális heti résztvevő árusokról. Ekkor biztosan tudja az ember, hogy a kedvenc finomságait megvásárolhatja az adott hétvégén vagy éppen újakat fedezhet fel.
Minden elismerésem az árusoké, hisz azért hogy reggel 8 órakor már kipakolva, kész portékákkal várják a látogatók sokszor hajnali 4-kor már útra kelnek. Több helyen kellemesen elbeszélgettünk. Mindenki örömmel mesél az általa készítettekről. Kérdezzetek bátran!
Remélem, hogy legalább ősz végéig megrendezésre kerül az autós piac, mert igazi élmény, rengeteg különleges alapanyag megtalálható egy helyen és a hangulatai is páratlan.
Mi biztosan állandó vásárlók leszünk itt!
Látogassátok meg ti is a bagi Autós Termelői Piacot!


ELÉRHETŐSÉGEK

Cím: M3-as autópálya Bag-Tura-Aszód lehajtó (körforgalomból a 3. kijárat a Bag Ipari Park 2 Kereskedelmi Zóna tábla felé)


Nyitva: Minden szombaton 8-tól 16 óráig

Parkolás ingyenes a piac előtti zöld területen.

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             


















Népszerű bejegyzések