Tavaszi tekercs pirított szarvashússal

 

A vadhús iránti rajongásomról már számtalanszor írtam Nektek! Most egy gyors előételt vagy éppen könnyű vacsorát ajánlok a figyelmetekbe egy csipet ázsiai beütéssel. 

Sokan az olajban sült húsos, káposztás tavaszi tekercseket ismerik a hazai kínai büfék kínálatából. Általában a sült változat a legnépszerűbb. A vietnámi konyhában a képen látható sütés nélküli változatot nyári tekercsnek nevezik. Kutattam több forrást is, de általánosságban ezt a sütés nélküli fajtát is tavaszi tekercsnek nevezik. Nem bonyolítom tovább a mondandómat, nedves rizslapokba töltök most sok-sok zöldséget és darált szarvashúst. De bármit rakhattok ezekbe a tekercsekbe, legyetek kreatívak!

A rizslapokat manapság már igazán egyszerű beszerezni. Lehet webshopból rendelni, egyes nagyobb szupermarketekben is kapni. Én ázsiai boltban szerzem be. Pontosan az Ázsia Centerben. Egy 400 g-os csomagot 790 Ft-ért vásároltam.   


Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 10 db tekercshez: 

 

10 db 22 cm átmérőjű rizslap

20 dkg kaliforniai paprika

20 dkg sárgarépa

10 dkg jégsaláta

10 dkg uborka

20 dkg darált szarvashús

1 ek. olívaolaj

4. ek. szójaszósz

1 csipet só

1/2 kk. őrölt fekete bors

víz

 

➽ Egy serpenyőbe 1 evőkanál olívaolajat öntünk és 20 dkg darált szarvashúst megpirítunk közepes lángon gyakori kevergetés mellett. Sóval és borssal ízesítjük az egészet, továbbá 4 evőkanál szójaszósszal meglocsoljuk a húst. Amikor elkészül, akkor félrehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A kaliforniai paprikát vékony csíkokra vágjuk. Ha valaki nagyon ügyes, akkor julienne-re, vagyis vékony gyufaszál vastagságú darabokra apríthatja. A sárgarépát és az uborkát úgyszintén. A jégsalátát is vékony csíkokra vágjuk.

➽ Egy magasabb falú edénybe kb 2-3 dl langyos vizet öntünk. Ebbe belemártjuk a rizslap mindkét oldalát néhány másodpercre. Majd egy deszkára vagy tálcára rakjuk a beáztatott lapot. Én jobban szeretem nem eláztatni a lapokat, mert úgyis megpuhul, de ha fél percig a vízben hagyom, akkor már nem tudom olyan jól kezelni. Mindig csak egy lapot áztatok be és töltök meg.

➽ Ezután a felvágott zöldségeket és a darált húst 10 egyenlő részre osztjuk és ezeket a puha rizslapra szórjuk.

Visszahajtjuk a töltelékre a tészta két szemben lévő részét, majd a nem visszahajtott oldal felől feltekerjük az egészet. Ne töltsük túl, mert nehéz lehet úgy már a tekerés vagy kiszakadhat a rizslap. Néha én is ebbe a hibába esek még. Jól megtömöm a tekercset, ne éhezzen senki!😊 

➽ Tálaláskor fogyaszthatjuk magában is az ételt, de kínálhatunk mellé szójaszószt, amibe bátran belemártogathatjuk a tekercseket. Legyetek kreatívak! Készítsétek el a legötletesebb saját változatotokat!

 

 
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések