Egyem meg a zúzádat!

 

Hétvégén csupán beszerzőként voltam jelen a zúzapörkölt projektben, mivel Fecóm volt a szakács. Nagyon régóta emlegette már az én férjem, hogy vágyik egy finom zúzapörköltre. A piacon a hentesnél meg éppen adta magát 2 kg friss zúza. A "Szárnyasok bontása" című bejegyzésemben kicsit bővebben olvashattok erről az alapanyagról. A végeredmény mindenképpen egy nagyon ízletes, kicsit romás beütésű pörkölt lett. Érdemes kipróbálni.

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók 4 személyre: 

 

2 kg zúza 

2 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

100 g paradicsomsűrítmény 

150 g füstölt szalonna

1 db chilipaprika

2 ek. őrölt fűszerpaprika

só és őrölt fekete bors ízlés szerint

6 dl víz 

 

➽ Házi keretek között, ha egy kicsit a bográcsos zúza pörköltre emlékeztető változatot szeretnénk elérni, akkor vegyünk elő egy nagy öntöttvas edényt és némi füstölt szalonnát.

➽ A vöröshagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk és megpirítjuk, a benne lévő zsírt kiolvasztjuk és a felaprított vöröshagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk ehhez a zúzott fokhagymát és néhány percig átforgatjuk az egészet.

➽ Ezután hozzáadjuk a zúzát. Fűszerezzük sóval, őrölt fekete borssal, felaprított chilipaprikával, őrölt fűszerpaprikával és a paradicsompasztával. Alaposan összeforgatjuk és felöntjük vízzel.

➽ Lefedjük az ételt és lassú tűzön körülbelül 2 órán keresztül főzzük az ételt. Ha nagyobb, vastagabb zúzákat kapunk, akkor érdemes kisebb darabokba vágni azokat vagy tovább főzni akár egy órával is. 

➽ Apró galuskával és uborkasalátával mennyei étel lesz ez a fogás. Próbáljátok ki ti is!



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések